Sizlere sponsor bulmak için kullanabileceğiniz 5 anahtar noktadan bahsetmek istiyorum.
Not: Yazıda sıklıkla “Proje” olarak belirttiğim ifade “sponsor olunan” sporcu, kulüp, turnuva, etkinlik, fuar, konferans, faaliyet vb. olarak değerlendirilebilir. Herkese ve her konuya hitap edebilmesi adına “proje” olarak nitelendirdim.
1 – İhtiyaçları Belirlemek
Sponsorluk arayışını için ne gibi ihtiyaçlarınız bulunuyor? İhtiyaçlarınız maddi, ürün ve hizmet kategorilerine bölünebilir. Hayallerinizin gerçekleşmesi için nelerin hayata geçmesi gerekir? Tüm kategorilere özel olarak sponsor olacak kurumlardan beklentilerinizi belirlemelisiniz. Bu sebeple ihtiyaç belirleme maddesini en üste konumlandırdım. İhtiyaçlarınız belli olduğunda, ihtiyaçlarınızı karşılayacak markaları yani sponsor adaylarını da kolayca belirleyebileceksiniz.
2 – Benzer Projelerin Sponsorlarını Araştırmak
Dünyadaki tek proje sizinki değil! Bugüne kadar benzer birçok etkinlik gerçekleştiğini öngörebilirsiniz. Her proje diğerinden farklıdır ama pek çok ortak noktası bulunur. Sizinki ile benzer örnekleri sadece Türkiye için değil dünya genelinde inceleyip, yorumlayarak potansiyel sponsorlarınız hakkında çıkarımlar yapabilirsiniz.
Markaların neden ilgili projelere sponsor olduklarını, sponsorlukları karşılığında ne gibi uygulamalarda bulunduklarını ve sponsorluk haklarını nasıl hayata geçirdiklerini keşfedebilirsiniz. Markaların gösterdikleri öneme göre onlara ileteceğiniz sponsorluk teklifi de şekillendirilebilir.
3 – Sektörel Firma Listesi Oluşturmak
Sektörel firma listesi tam anlamıyla yol haritası görevini görür. Proje ile uyuşan firmaları, iletişim adresleri ile birlikte listelemek sponsor bulmanızı kolaylaştırır. Listenizdeki firmaların mevcut durumlarını ve yakın geçmişteki çalışmalarını inceleyip, sponsorluk stratejilerini fark edebilirsiniz. Bu sayede markaların sponsorluktan beklentilerini öngörebilirsiniz.
Markaları belirlemeden önce sektörleri tanımlayın. Listeyi oluştururken önce ilgili sektörden aklınıza ilk gelen markaları belirleyin. Akabinde, araştırmanız sonrasında fark ettiğiniz yeni markaları da listenize ekleyin. Daha sonra sektörden markaları kendi içlerinde önceliklendirin. Hangi marka ile önce görüşmeniz gerektiğini, hangilerini gelen dönüşlere göre değerlendireceğini belirleyin.
Markaları belirledikten sonra kimlerle görüşmeniz gerektiğini araştırın. Kontak bulmak adına network etkinliklerine katılabilir, pazarlama odaklı yayınları takip edebilir, markaların basına yansıyan haberlerini, röportajlarını, reklam içeriklerini inceleyebilirsiniz. Kişisel bağlantılarınızın olduğu markalarla öncelikli olarak iletişime geçerek süreci hızlandırabilirsiniz. Tüm bu adımlar sayesinde sponsorluk için önemli bir gelişme sağlamış olacaksınız.
4 – Sponsorluk Dosyası
Sponsor bulmak için kullanacağınız en önemli kozunuz sponsorluk dosyasıdır. Eğer dosyanızı kendiniz hazırlamak istiyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Sponsorluk Dosyası Hazırlama Rehberi’mizi ücretsiz olarak inceleyebilirsiniz. Rehberimiz sayesinde; sponsorluk dosyasının hazırlanma amacına, hangi içeriklere hangi önemde yer vermeniz gerektiğine, tasarımını nasıl yapacağınıza ve dosyada bulunmaması gerekenlere hakim olabilirsiniz. Rehber, yalın bir dil kullanımı ile tüm sorularınıza detaylı olarak yanıt verecektir.
Sponsorluk dosyası konusunda profesyonel destek almak isterseniz sponsorlukdosyasi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
5 – Sponsorluk Dosyasının Paylaşımı ve Takibi
Sponsorluk dosyanız herkesle paylaşılmayacak kadar değerlidir. Dosyayı sadece sponsorluk için aday olarak belirlediğiniz sektörel firma listenizle paylaşmalısınız. Dosyanızı gönderirken, ilgili markalara özel hazırladığınız bir içerikle iletişim kurmalısınız. Markalara özel içerikleri belirlemenizde yardımcı olmak adına “Sponsorluklarda Tuzak Pazarlama Yöntemlerini Kullanmak” başlıklı yazımı incelemenizi öneririm.
En önemli kısımlardan birisi de sürecin takibini sağlamaktır. Sponsorluk dosyanızı ilgili firmalara gönderdikten sonra cevap beklemek, cevap gelmemesi durumunda yeniden iletişime geçmek anahtar noktadır.
Yetkili ile tanışmışsanız veya telefon ile görüştüyseniz; istenmesi durumunda markaya özel hazırladığınız sponsorluk dosyanızı mail ortamında paylaşın. Üç gün içerisinde dönüş gelmediyse hatırlatmanızı telefon veya mail ile yapabilirsiniz. Dönüşün gelmesi adına bir sonraki haftaya kadar süre olacaktır. Eğer hala dönüş gelmediyse telefon ya da mailden hangisini kullanmadıysanız o yöntemle son hatırlatmanızı yapın. İlk temas edilen günden itibaren on gün boyunca bir dönüş gelmemişse markanın projenize sponsor olma ihtimali oldukça düşüktür.
Anasponsor size nasıl yardımcı olabilir?
Sponsor arayanlara yönelik çeşitli sponsorluk hizmetlerimiz bulunmaktadır. Projenizin detaylarını paylaşmak ve hizmet detaylarını incelemek üzere buraya tıklayabilirsiniz.
Yazan: H. Alper Koç
Güncelleme: 06.06.2023
Bizimle iletişime geçin!
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (108)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (474)
- Haftanın Gelişmeleri (423)
- İnfografikler (32)
- Kültür-Sanat (164)
- Özel (66)
- Sosyal Sorumluluk (22)
- Spor (1.758)