Sponsorluk konusunda pek çok soru alıyoruz. Son zamanlarda sponsorluk dosyası ve bunun nasıl sunulması gerektiği ile ilgili sorular artmaya başladı. Tüm bu soruları genelleştirerek buradan cevaplayacağım.
1) Zamanınızı İyi Değerlendirin
Sponsorluk sunumunuzu “asla” gönderdiğiniz kişi ile önceden iletişime geçmeden atmayın. Muhatap olacağınız yetkili kişi ile ilk önce telefonla görüşün. Telefonda görüşemiyorsanız bir etkinlikte veya aktivitede yüz yüze görüşmeye çalışın. Tanışın. Ön görüşme esnasında, kurumla ortak bir bağınızın olup olmadığını sorularla öğrenin. Bu şekilde zaman, para ve gönül bağı kazanabilirsiniz ve sponsorluk sunumunuz daha fazla dikkate alınır. Sonuç olarak bugün büyük kurumların hepsine onlarca sponsorluk isteği geliyor. Aralarından bu şekilde fark yaratabilirsiniz. Sizinle ilk tanıştıkları şey sponsorluk teklifiniz olmasın.
Sponsorluk için kimlerle görüşmeniz gerektiğine ilişkin yazı için: Sponsorluk Kimlerden Talep Edilir?
2) Sizin İhtiyaçlarınız Önemli Değildir
Neredeyse herkese bunu aşılamaya çalışıyorum. İşin ilginç yanı, bazı durumlarda sponsor olanlara da Projenizi gerçekleştirebilmek için nelere ihtiyacınız olduğu konusu, potansiyel sponsorları ilgilendirmez. Sponsor olacak kurumlar, konuya kendileri açısından yaklaşır. Zaten öyle yaklaşmalılar. Genellikle sizin ihtiyaçlarınızın da farkındadırlar. Onlara neler sunabileceğinizi, nasıl sunabileceğinizi net bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir.
Sponsorluk görüşmesinin amacı kendinizi anlatmak değil, sponsor olacak markaya sağlayacağınız faydaları anlatmaktır.
3) Sponsorluk Dosyası Bir Araçtır
Özenle tasarlanmış ve nitelikli içeriğe sahip sponsorluk dosyaları tek başına sponsor bulmanız için yeterli değildir. Markalar, “dosya çok güzel, o halde sponsor olmalıyız” diye düşünmezler. Dosyanız, markalara sunduğunuz teklifi içermeli ve sponsorluk ihtimalini artırmalıdır. Potansiyel bir sponsora teklifinizi ancak bir sponsorluk dosyasıyla düzenli ve etkili bir şekilde iletebilirsiniz. Bununla birlikte, dosyanın sadece bir araç olduğunu ve işin dosyayı göndermekle bitmediğini iyi analiz etmek önemlidir. Dosya, kapıyı aralamaya yardımcı olur. O kapıdan içeri girdiğinizde, yani görüşmelere başladığınızda daha derin konuları detaylıca tartışıp üzerinde bir de pazarlık yapmanız gerekecektir.
4) Logo Kullanımı Konusu
Sponsorluk haklarını sadece potansiyel sponsorun logosunu farklı şekillerde kullanmakla sınırlı tutuyorsanız, sponsorluk kavramını tam olarak anlamamışsınız demektir. Sunabileceğiniz hakları iyi belirlemelisiniz. Logo kullanımıyla fark yaratamazsınız. Markaların, logolarını göstermek için size veya projenize ihtiyacı yoktur. Logo konumlandırmaya yönelik uygulamalar, sadece görünülürlük ile ilgilidir ve sponsor olma kararı için hiç etkili değildir.
5) Profesyonel Bir Dosyanız Olsun
Bu kadar basit. Sadece tasarımından bahsetmiyorum, içerik olarak kaliteli bir dosya olmazsa olmazdır. Sponsorluk dosyası, bir grafikerin tek başına hazırlayabileceği bir doküman değildir. Bu işin profesyonellere bırakılması gerektiği çok açıktır. Pazarlama konusuna hakim, markaların ihtiyaçlarının farkında olan, hedef kitlesini tanımlayabilen, PR çalışmalarını tarif edebilen, sponsorluk haklarını farklı farklı kategorilerde belirleyebilecek ve doğru fiyatlandıracak bir kişi ile birlikte çalışılması gerekmektedir.
Etkinliğinizi ve markanızı ön plana çıkarmak istiyorsanız, kaliteli bir sponsorluk dosyasına sahip olmanız gerekmektedir. Dosya, mail yoluyla gönderilebilecek boyutta, az ve öz sayfalardan oluşmalıdır. Sadece düz metinle yetinmeyip, grafiklerle desteklenmelidir. Her kurumun, markasına özel hazırlanmış sponsorluk dosyasına ihtiyacı vardır. Sponsorluk dosyası konusunda bizden hizmet alabileceğinizi hatırlatmak isterim.
Anasponsor’un sponsor arayanlara özel sponsorluk çalışmalarını inceleyin!
Yazan: H. Alper Koç
Güncelleme: 06.06.2023
Bizimle iletişime geçin!
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (106)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (474)
- Haftanın Gelişmeleri (420)
- İnfografikler (31)
- Kültür-Sanat (164)
- Özel (65)
- Sosyal Sorumluluk (22)
- Spor (1.723)