Sanat, tasarım ve teknoloji konularına hikaye anlatıcılığını YouTube kanalı ve blogu üzerinden aktaran, YouTube’un dünya çapında seçtiği 12 değişim elçisinden biri olan Barış Özcan, hazırladığı içerikler ile hayatımızda yer almaya ve ilham vermeye devam ediyor. Hakkında detaylı bilgi almak için blogunu, hazırladığı videolara erişmek için Youtube kanalını inceleyebilirsiniz.
Youtube kanalını 1 milyondan fazla kişinin takip ettiği ve bu zamana kadar Cambly, Starbucks, British Council, Kaspersky Lab ve Bundle gibi kurumlarla sponsorluk anlaşması imzalayan Barış Özcan ile Youtube ve sponsorluklar özelinde bir röportaj gerçekleştirdik.
YouTube içerikleri için sponsor arayan kanal sahiplerinin ve YouTube kanallarına sponsor olmak isteyen markaların dikkat etmesi gerekenleri, Barış Özcan anlatıyor.
Sponsorlu içerik üretmek için ne gibi kriterleriniz bulunuyor?
Markanın ürün ya da hizmetlerini gerçekten kullanıyorsam tavsiye etmeye çalışıyorum. Bazı durumlarda bu mümkün olamayacağı için bu durumda da izleyici kitlem için fayda sağlayıp sağlamadığına ve hayatında bir katma değer oluşturup oluşturmadığına bakıyorum.
Sponsorlu içeriklerde, markaya doğrudan yer vermek yerine içeriğe uygun olarak konumlandırdığınız görülüyor. Sizce markalar neden sizinle sponsorlu içerik üretmek istiyor? Markaların beklentilerini paylaşabilir misiniz?
Markaların en büyük beklentisi; geleneksel reklamlardan sıkılmış hedef kitlelerine dolaysız olarak ulaşmak istemeleri. Bu beklentiyi karşılayabilmek için markanın hikayesini öğrenmeye çalışıyorum. Eğer bu hikaye izleyicilerimin ve benim hikayelerimizle kesişiyorsa o zaman tüm taraflar için tatmin edici bir içerik ortaya çıkıyor.
İzleyici ile marka arasında etkileşimi arttırabilmesi için sponsorlu içeriklerde nelere dikkat edilmelidir? Etkileşimi ölçmek mümkün mü?
Etkileşimin artabilmesi için en önemli kriter bence samimiyet. Markaların da tıpkı insanlar gibi bir karakteri var. Bu karakterin gerçek insanlarla konuşabilmesi için dürüst, samimi ve açık olması gerekiyor. Etkileşimi ölçebilmenin en iyi yolu yorumları inceleyip analiz etmek. Doğru bir ölçüm için abone ya da izleme sayıları yeterli değil.
İçerik üreticileri, markalarla sponsorlu içerik üretmek için hangi noktalara hazırlıklı olmalıdır? Markalar ne ister?
İçerik üreticileri kendi kitlesine ve kanalına odaklanmış durumda olduğu için marka hakkında fazla bilgi sahibi olmayabilirler. Bu noktada, özellikle markanın iletişim stratejisini belirleyen ekiplerle sağlıklı bir iletişim kurarak marka ve ürün konusunda doğru bilgileri (brief) almalılar. Bu bağlamda reklamcılığın temel terminolojisine de çalışmaları gerekiyor. Özellikle, “ünlü” olmuş içerik üreticilerinin bu noktada biraz yelkenleri suya indirerek yapılan işin ciddiyetine varmaları lazım. Sonuçta markaların da bir karakter olduğunu ve kendi kitleleriyle uzun yıllardır etkileşim halinde olduklarının bilincinde hareket etmeliler.
İçerik üreticilerinin ana gelirlerinden biri olan sponsorlu içeriklere marka ne kadar müdahale edebilir?
Buna her içerik üreticisi kendi karar veriyor. Benim kanalımda markaları bir misafir olarak görüyorum. Dolayısıyla yemekte ne olacağına ve bunun nasıl pişirileceğine ben karar veriyorum. Elbette her markanın kendi iletişim stratejisi var. Bunları da iyice öğrenip yemeğe bir sos olarak katıyorum. Ama sonuçta ortaya çıkan “içerik yemeği”nin bir kişinin elinden çıkması çok önemli.
Sponsorlu içeriklerinizdeki izlenme sayısı ile diğer videolarınızın izlenme sayısını karşılaştırabilir misiniz? Düşüş mü artış mı var?
Bu tamamen izleyicinize kattığınız değerle alakalı. Eğer konu seçiminizi bile bir marka yüzünden değiştirmişseniz izleyici bunu haklı olarak kendisine yapılmış bir ihanet olarak görür. Ama marka sayesinde ve onun desteğiyle içerik kaliteniz artmışsa o zaman markaya karşı bir sempati de oluşmaya başlıyor.
Bir içerik üreticisi, sponsorlu içerik üretmeye hangi aşamada başlamalıdır?
İçerik üreticisi sponsor olacak markanın hedef kitlesiyle iletişim halindeyse her zaman başlanabilir.
Etkili sponsorlu içerikler oluşturulabilmesi için önem sıralamanızı büyükten küçüğe doğru belirtebilir misiniz?
Yorumun içeriği (Yorum kalitesi)
İçerik özgünlüğü ve kalitesi
Ortalama izlenme süresi
Paylaşım sayısı
Beğeni ve yorum sayısı
İzlenme sayısı
Abone yaş kitlesi
Abone cinsiyet dağılımı
Abone sayısı
Video uzunluğu
Ses ve görüntü kalitesi
Teknik altyapısı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) dijital yayın platformlarındaki müdahale yetkisinin sponsorlu içerik pazarına nasıl yansıyacağını düşünüyorsunuz?
Ben bu konunun sanıldığı kadar etkili olacağını düşünmüyorum. Teknik olarak takibi zor olduğu için uygulamada pek bir değişiklik olmayacaktır. Öte yandan marka işbirliklerinin gizli olarak yapılmaması gerekiyor. Bu konuda ABD gibi ülkelerde yasal düzenlemeler de var. Dolayısıyla izleyicileri (tüketicileri) marka ve ürünler hakkında bilgilendirirken içerik üreticisinin bunun bir reklam ve tanıtım faaliyeti ya da sponsorlu içerik olduğunu söylemesi gerekli.
Barış Özcan’ın yaklaşımlarına göre, video içeriğinin izleyiciye faydalı olması, samimi bir dil kullanması ve içerik kalitesi markaların sponsor olma kararlarını etkiliyor. İzlenme ve abone sayısından çok, izleyicilerin kim oldukları, videonun ortalama izlenme süresi ve paylaşım oranları da bir o kadar etkili.
Barış Özcan’ın Starbucks ile olan sponsorluk anlaşması sonucunda ortaya çıkan videoyu aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Bu röportajı paylaşmak ister misiniz? Belki bir içerik üreticisi sayenizde fayda sağlayabilir 🙂
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (106)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (474)
- Haftanın Gelişmeleri (420)
- İnfografikler (31)
- Kültür-Sanat (164)
- Özel (65)
- Sosyal Sorumluluk (22)
- Spor (1.723)