Habertürk Gazetesi 6 Nisan 2018’de Bomonti Hilton’da Türkiye Spor Zirvesi’ni ilk kez düzenledi.  Zirve, gün boyu 9 oturum halinde Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımı ile gerçekleşti. Zirvenin ana sponsoru Turkcell, oturum sponsorları ise Aktif Bank, Nef, Vestel, Sinpaş GYO ve Vitra oldu.

Zirvede; Türkiye’nin EURO 2024 adaylığına ilişkin süreç, Kadın ve Spor, 2026 Kış Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Adaylığı, Spor Finansmanı, Basketbolda Voleybolda ve Futbolda Markalaşma ve Sponsorluk, Altyapının Önemi gibi konular işlendi.

Turkcell’in ana sponsor olduğu zirvede, sponsorluk uygulamasını farklı bir şekilde gerçekleştirdiği gözlerden kaçmadı. 2018 itibari ile Turkcell, kullandığı reklam faaliyetlerinde logodaki Turkcell yazısını barındırmama kararı almıştı. Aşağıda Mart ayındaki #ŞimdiBağlanHayata! kampanyasının reklam filmini izleyebilirsiniz.

 

Reklam filminde Turkcell logosu yerine; sadece logodaki ikon kullanılıyor. Turkcell yönetimi geçen sene konu hakkında bir anket çalışması düzenledi. Anket katılımcılarının %99’u sadece ikonu gördüklerinde Turkcell markasını akıllarına getirebildiler. Elde edilen bu verinin sonucunda, artık Turkcell yazısı, yapılacak çalışmalarda kullanılmayacak. Yeni kullanım türü, 2018 Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde aşağıdaki gibi gerçekleşti.

Turkcell, Habertürk Türkiye Spor Zirvesi’nde ise logo kullanımını bir üst seviyeye ulaştırdı. Türkiye Spor Zirvesi gibi büyük bir isme ve ünlü konuşmacılara sahip etkinliğin ana sponsoru olarak Türkiye’deki sporu sahiplenebileceğini başarılı bir uygulama ile vurguladı.

 

Kullanılan görsel çalışmada Turkcell ikonu ile birlikte, TURKSPORU yazısı kullanıldı. Bu sayede Turkcell, tek başına ana sponsor olduğu Türkiye Spor Zirvesi’nde, Türk sporunun ana sponsoru olduğunu bilinçlerimize aktarmak istedi.

Zirvedeki oturumunda ise sponsor oldukları Ampute Milli Takımı’nın Avrupa şampiyonluğuna ulaşmasının hikayesi anlatıldı.

 

Logonun farklı şekillerde kullanılması, sponsorluk tarihinde bir ilk değil. Hem ülkemizde hem de yurt dışında pek çok kez bu tip uygulamalar gerçekleşti. Örneğin en yakın ve kapsamlı olan uygulama, Vodafone’un Beşiktaş-Fenerbahçe maçında Vodafone logosu yerine Vodafone Fibermax hizmetinin logosunu kullanmasıydı. Vodafone bu uygulamasını sonraki lig maçlarında devam ettirmedi ve kalıcı bir değişiklik yerine maç bazlı bir farkındalık yaratıldı.

Turkcell örneği ise etkinlik bazlı değil, mevcut pazarlama faaliyetlerine de entegre olmuş ve kapsamı arttırabilir bir çalışma.

Turkcell’in bu uygulaması hakkında siz neler düşünüyorsunuz?

 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı

Bizimle iletişime geçin!