“Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” temasıyla 2020 yılında tüm dünyayla birlikte Ludwig van Beethoven’ın 250. doğum yılını kutlayacak olan 48. İstanbul Müzik Festivali, 2-25 Haziran tarihleri arasında, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. ana sponsorluğunda düzenlenecek.

Beethoven’ın en iyi yorumcularından biri olarak kabul edilen İdil Biret’in farklı programlar seslendireceği resitallerin başlangıcında, övgüler toplayan Beethoven kayıtlarından birer konçerto ile 1985-2008 yılları arasına yayılmakla birlikte toplam 52 gün içinde yapılan bu kayıtların öyküsünü anlatan A Musical Odyssey adlı 15 dakikalık belgesel izleyici ile buluşacak. İdil Biret ile 250. Yılında Bir Beethoven Yolculuğu konserleri 6 Haziran Cumartesi günü 17.00 ve 20.00 saatlerinde Serel gösteri sponsorluğunda Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.

2019 Gramophone Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Sanatçısı seçilen Vikingur Ólafsson ve şef Elim Chan yönetimindeki Berlin Konzerthaus Orkestrası festivalin kapanışını gerçekleştirecek. Konserde orkestrayı yönetecek Elim Chan, dramatiklik ve yumuşaklığı, gücü ve zarafeti birleştirdiği yorumlarıyla dünyanın dört bir yanında hayran kitlesini her geçen gün artırıyor. Müzik Festivali’nin bu son konseri, 25 Haziran Perşembe günü saat 20.00’de Mercedes-Benz Türk A.Ş./ Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A. Ş. gösteri sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek.

Müzik Rotası konserleri bu yıl mekânın ve zamanın ötesinde, dinleyicilerini müzikle örülü büyülü bir yolculuğa çıkarmak için 7 Haziran Pazar günü bluechip Creative Events gösteri sponsorluğunda Büyükada’da gerçekleştirilecek.

Tekfen Filarmoni Orkestrası ikinci konserinde ise festivalin Hasan Uçarsu’ya siparişi, orkestra ve koro için Toprak Sever İnsanları Birer Birer eserini dünyada ilk kez seslendirecek. Devlet Çoksesli Korosu ve Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın birlikte yer alacağı bu konser, 8 Haziran Pazartesi akşamı Tekfen Vakfı gösteri sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

2014’te BBC Proms’a Türkiye’den davet edilen ilk topluluk olan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, çağımızın en büyük şancılarından Thomas Hampson’ın yanı sıra tenor Michael Schade solistliğinde Mahler’in “veda üçlemesi” olarak kabul edilen senfonilerinden Toprağın Şarkısı ile festivale konuk olacak. Toprağın Şarkısı, tenor ve alto yerine daha az seslendirilen tenor ve bariton versiyonuyla ve Thomas Hampson’ın yorumuyla 23 Haziran Salı akşamı Borusan Holding gösteri sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda müzikseverlerle buluşacak.

İspanyol topluluk La Petita Malumaluga’nın projesi Bebeklere Beatles, bebekleri, çocukları ve yetişkinleri müziğin, hareketin ve görsel olarak çekici bir ortamın keyfini çıkarmaya davet ediyor. Bebeklere Beatles konseri 6 seans halinde 13 ve 14 Haziran tarihlerinde Uni Baby gösteri sponsorluğunda Zorlu PSM Sky Lounge’ta gerçekleştirilecek.

Öte yandan, Festival kapsamında, İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri bu yıl Feriye ve Yıldız Parkı’nda Mercedes-Benz Türk A. Ş./ Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A. Ş. gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

Festival bu yıl ayrıca, klasik müzikte kadın gücünün simgesi olmuş büyük sanatçılardan bazılarını konuk ediyor. Geleceğin kadın müzisyenlerini destekleme amacını taşıyan Yarının Kadın Yıldızları projesi ise üçüncü yılında üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor.