Dünya nüfusunun yarısından fazlasının izlediği tahmin edilen ve en büyük spor organizasyonu olarak nitelendirilebilecek 2022 FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım – 18 Aralık tarihleri arasında Katar’da düzenlendi. Detaylı incelemede hem FIFA hem ülke milli takımları hem de önemli futbolcuların sponsorluklarını derledim.

Yasal Uyarı: Tüm grafik tabloların ve metinlerin kullanım hakkı Anasponsor’a aittir, kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İncelemeyi ticari veya bireysel olarak kullanmak için lütfen “bilgi@anasponsor.com” adresi üzerinden iletişime geçiniz.

Not: 2022 Dünya Kupası, görkemli bir final ile sonlandı ve kupanın sahibi Arjantin oldu.

 

Dünya Kupası herhangi bir markanın pazarlama faaliyetlerinde kaçırmak istemeyeceği kadar geniş bir kitleye hitap etmektedir. Sadece stadyumlardan veya canlı yayınlardan izleyenlerin rakamları değil, müsabakalar sonrasında dijital dünyadaki rakamlar bile devasadır. FIFA, 2018 Dünya Kupası için sadece YouTube’da yaklaşık 3 milyar arama yapıldığını belirten bir rapor yayınlamıştır. İlgili sonuçların 5 milyardan fazla kişi tarafından görüntülendiği belirtilmiştir. Farklı bir veri olarak, Search Optics firmasına göre 2018 Dünya Kupası’nda müsabakalar oynanırken İngiltere’nin internet sitesi trafiği %5 oranında, Brezilya’nın %32, Arjantin’in %37 oranında düşmüştür; yani insanlar maçı izlemişlerdir. Marka iletişimini çok önceden planlamanın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır. Arzu eden Google’ın dijital pazarlama önerilerini inceleyebilir.

Tüm bu verilerden yola çıkarak (sadece zamanı olanlar için) iyi bir içerik hazırlamam ve Dünya Kupası’nın hakkını vermem gerektiğini düşündüm.

 

İçerikler:

  • 2022 Dünya Kupası Hakkında Temel Bilgiler
  • Katar, Dünya Kupası’ndan Önce Hangi Sponsorlukları Gerçekleştirdi?
  • 2022 Dünya Kupası Sponsorları ve Faaliyetleri
  • 2022 Dünya Kupası’na Sponsor Olmadan Kampanya Yapan Markalar
  • 2022 Dünya Kupasındaki Forma Tedarik Sponsorlukları
  • Milli Takımların 2022 FIFA Dünya Kupası Sponsorlukları
  • 2022 Dünya Kupasında Mücadele Eden Önemli Sporcuların Sponsorlukları

Başlayalım.

 

2022 Dünya Kupası Hakkında Bazı Temel Bilgiler

  • İlk kez bir Arap ülkesi, FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmıştır.
  • Dünya Kupası, ilk defa Müslüman bir ülkede yapılmıştır.
  • Dünya Kupası, tarihinde ikinci kez Asya’da düzenlenmiştir.
  • Turnuvada 32 ülke, 28 gün boyunca, 5 şehirdeki 8 farklı stadyumda 64 maç oynamıştır.
  • En kısa süren Dünya Kupası olmuştur.
  • Turnuvaya ev sahipliği yapan yüz ölçümü en küçük ülkede oynanmıştır.
  • Katar, Dünya Kupası’na ilk kez katılmıştır. (Ev sahibi ülke doğrudan katılım hakkı kazanır.)
  • Katar’daki hava durumu gereği turnuva ilk kez sonbahar ve kış aylarında (noel zamanından hemen önce) yapılmıştır.
  • Katılan ülkelerin çoğu yerel liglerini ertelemek durumunda kalmıştır.
  • Turnuva için 200 milyar dolardan fazla harcama yapılmıştır. Bu bir rekordur.
  • Katar, Dünya Kupası’ndan sonra başka bir ülkeye taşınacak 40.000 kişilik ‘taşınabilir’ stadyum inşa etmiştir.
  • Turnuva, 92 yıllık tarihindeki ilk karbon nötr Dünya Kupası olmuştur.
  • Turnuva tarihinde ilk kez bir kadın hakem (Stephanie Frappart) görev almıştır.
  • Covid-19 sonrasında seyirci sayısı sınırlaması olmayan ilk büyük spor etkinliğidir.
  • Katar’a fiziki olarak 1,5 milyondan fazla tekil ziyaretçinin katılması beklenmiştir.
  • 32 ülkenin katıldığı son Dünya Kupası’dır. 2026’daki Meksika, ABD ve Kanada’daki turnuvaya 48 ülke katılacaktır.
  • Turnuvada ilk kez yarı otomatik ofsayt teknolojisi kullanılmıştır. Ayrıca stadyum soğutma teknolojisi, akıllı şarj istasyonları ve otizmli bireyler için duyusal odalar yer almıştır.
  • Turnuvada ilk kez 5G teknolojisi denenmiştir.
  • Turnuva tarihinde ilk kez stadyumlarda abdesthaneler ve mescitler bulunmuştur ve stadyumlardan ezan sesleri duyulmuştur.
  • Turnuvada Türkiye’den 3 bin 250 güvenlik görevlisi görev almıştır.
  • Turnuvada TSK’ye bağlı Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Savunma Bölüğü görev yapmıştır.
  • Zeynep Bastık, 2022 Dünya Kupası açılış töreninde Nicki Minaj, Maluma, Myriam Fares, BTS, Black Eyed Peas, J Balvin, Shakira, Nora Fatehi ve Patrick Nnaemeka Okorie gibi yıldız isimlerle FIFA fan festivali kapsamında performans sergilemiştir.
  • Arjantinli yıldız futbolcu Lionel Messi, Dünya Kupası’nda en fazla forma giyen ve süre alan futbolcu olarak tarihe geçmiştir. Beşinci Dünya Kupası’nda ikinci finaline çıkan 35 yaşındaki yıldız, Fransa’ya attığı golle Dünya Kupası’nın son 16 turunda, çeyrek finalinde, yarı finalinde ve finalinde gol atan ilk ve tek futbolcu olmuştur. Geçmişinde bir tek Dünya Kupası eksiği olan Messi, artık rahatlıkla en başarılı futbolcu olarak anılabilir.

 

2022 Dünya Kupası Öncesindeki Tartışmalı Olaylar

Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlenmesi bazı tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Tartışmaların üzerinde fazla durmayacağım ancak sponsorluk çalışmalarını da etkilediğinden en azından bahsetmek istiyorum. Sonuç olarak markalar, Katar hükümeti ile değil FIFA ile bir sponsorluk anlaşması imzalamışlardır.

Yolsuzluk ve insan hakları ihlallerinden LGBTQ+ haklarına ve alkol tüketimine kadar çok sayıda olay yaşanmıştır. Katar yetkilileri reddetse de ev sahipliğine yönelik yapılan oylamada oy satın almayla ilgili rüşvet iddiaları oldukça ciddidir. FBI tarafından 2015’te başlatılan soruşturmada FIFA yetkililerinin 150 milyon dolar rüşvet aldığı belirtilmiştir. Yıllarca süren ciddi göçmen işçiliği ve insan hakları ihlalleri de cabasıdır. Bazı tahminler, Katar’daki Dünya Kupası şantiyelerinde 6.500 kadar işçinin öldüğünü belirtmiştir.

Danimarka takımının formasını yapan Hummel, markasını silikleştirmiştir ve Katar’ın insan hakları sicilini protesto etmek için siyah bir forma çıkarmıştır.

Turnuva sırasında LGBTQ+ için “One Love” kol bantlarının kullanılmasının önüne geçilebilmiştir. FIFA “One Love” yerine #NoDiscrimination “Ayrımcılık Yok” kampanyası ile katılım sağlanabileceğini açıklamıştır. Bunun üzerine PANTONE, LGBTQ+ topluluğunu desteklemek adına gökkuşağı bayrağını renk kodlarını gösterecek şekilde yeniden tasarlamıştır. Farklı bir konu olarak 2019’dan beri FIFA ortağı olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile ortaklaşa #SaveThePlanet kampanyası uygulanmıştır.

Sponsorluk için tehlikeli olan bir konu alkol yasakları olarak tanımlanabilir. Turnuvanın resmi alkollü içecek sponsoru yıllardır Budweiser olmuştur. 75 milyon dolar bütçeli sponsorluk anlaşmasının iptal edilebileceği bile konuşulmuştur. Sponsorluk tabi ki iptal olmamıştır; sponsorluk çalışmalarını incelediğim bölümde daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Futbol dergisi Líbero, gerçekleştirdiği özel sayıda Rus Sanatçı Andrei Molodkin ile Dünya Kupası’nı Katar petrolü ile hazırlamıştır ve adını “En Kirli Kupa” olarak belirlemiştir. En Kirli Kupa, Apolitical platformunda 150 bin dolardan açık artırmaya çıkarılmıştır.

Marketing Türkiye’nin “2022 Katar Dünya Kupası’na tepki gösteren markalar” başlıklı yazısında bazı markaların gerçekleştirdiği faaliyetler güzelce derlenmiştir.

 

FIFA, Sponsorlarına Hangi Hakları Sunuyor?

Uluslararası Futbol Federasyonu FIFA, sponsorluklar için farklı kademeler belirlemektedir. Bu yıl ilk kez dört kademeden (FIFA Partnerleri, Organizasyon Sponsorları, Bölgesel Sponsorlar ve Diğer Sponsorlar) oluşan bir format denenmiştir. Ayrıca bu turnuvadan sonra kadın ve espor branşları, erkek branşlarından ayrıştırılacaktır.

FIFA tüm paketlerindeki sponsorluk kontenjanlarını doldurmuştur. Resmi internet sitesinde belirtildiği gibi sponsor olan markalara genel olarak aşağıdaki haklar sunulur.

  • Resmi markaların, logoların kullanımı
  • Tüm resmi FIFA yayınlarında, web sitesinde, stadyum içerisinde ve çevresinde logo konumlandırma,
  • FIFA sponsor tanıtma programından faydalanma
  • Tuzak pazarlamadan koruma
  • Ağırlama fırsatları
  • Doğrudan reklam ve promosyon yapma hakkı
  • FIFA Dünya Kupası yayınlarında reklam yapma önceliği

Ayrıca, FIFA partnerlerine diğer sponsorluk kategorilerine kıyasla daha fazla özelleşmiş imkan sağlanır. FIFA ve turnuva logolarının, marka logoları ile bütünleştirilebilmesi örnek olarak verilmiştir. Markalar, özel etkinlik düzenleme gibi ayrı haklara da sahip olabilmektedir.

 

FIFA 2022 Dünya Kupası’ndan Kaç Para Kazandı?

FIFA, tarihindeki rekor geliri 2022 Katar Dünya Kupası sırasında gerçekleştirmiştir. FIFA, 2018’de Rusya’da düzenlenen turnuvadan bu yana 2022 Dünya Kupası için yapılan reklam ve ticari anlaşmalardan 7,5 milyar dolar gelir elde ettiğini açıklamıştır. İlgili rakam 2018 Rusya için 5,2 milyar dolar, 2014 Brezilya için 4,8 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Gelirin %55’ten fazlası yayın gelirleri, %30 civarı ise sponsorluklar üzerinden elde edilmiştir. Geri kalan gelirler ise lisanslama hakları, maç günü gelirleri ve diğer olarak kategorilendirilmektedir.

FIFA, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rus gaz şirketi Gazprom ile olan anlaşmasını sonlandırması haricindeki tüm partnerlik anlaşmalarını korumuştur. adidas, Coca-Cola, Hyundai-Kia, Qatar Airways, Visa, Wanda Group, Budweiser, Hisense, McDonalds, Mengniu Dairy ve Vivo, 2018 yılındaki Dünya Kupası’nda da sponsorluk yapmışlardı. Hatta adidas, Budweiser, Coca-Cola ve Visa, Katar’ın ev sahibi olarak onaylanmasından sonraki yıllarda mevcut anlaşmalarını uzatmıştır. 2022’de sona erecek pek çok anlaşmanın da turnuva sonrasında yenileceğini düşünüyorum.

2022 Dünya Kupası’nda 2018 yılına göre 2 milyar dolardan fazla gelir artışının sağlanması tabi ki zamanın değişmesi ile ilişkilendirilebilir. Aslında sponsorlukların korunması ve yeni sponsorlukların gerçekleşmesi sayesinde elde edilmiştir. Turnuvanın Katar’da düzenlenmesi ile birlikte önemli Katar markaları FIFA’nın yeni sponsorları olmuştur. Qatar Airways, Qatar Energy ile birlikte Katar bankası QNB, Katar telekom şirketi Ooredoo ve The Look Company, Katarlı sponsorlar arasındadır.

Sadece Katar değil, Çin markaları da varlıklarını korumuştur. Çin milli takımı turnuvada mücadele etmemiş olsa da Dünya Kupası’nın sponsorlarının dördü Çin’dendir. Wanda Group, Vivo, Hisense ve Mengniu markaları çeşitli kategorilerde toplamda 1 milyar dolardan fazla katkı sağlamıştır.

Bu yılki sponsorluk paketlerinde yeni olan bir konu da crypto.com üzerinden yorumlanabilir. Marka, on yıldan fazla bir süredir sponsor olan ilk yeni Amerikan markası olmuştur. Aynı şekilde turnuvada Hindistan milli takımı yer almamasına rağmen Hindistan merkezli Byju’s bölgesel sponsorlar arasında yer almıştır.

FIFA, Katar Dünya Kupası için 1 milyar dolarlık Para Ödül Fonu Dağıtım Sistemini duyurmuştur. 7,5 milyar dolar gelir elde eden FIFA için 1 milyar dolar seviyesindeki bütçe rahatlıkla karşılanacaktır.

 

Katar, Dünya Kupası İçin Hangi Hazırlıkları ve Sponsorlukları Yaptı?

2022 Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesi 2010 yılında kesinleşti.

2011’de Katar, Fransa’dan Paris St.-Germain’i satın aldı. Lionel Messi, Neymar ve Kylian Mbappé gibi süperstarları kadrosuna dahil etti.

Manchester City takımı satın alındı. Takımın stadyum isim sponsoru Etihad Airways oldu. Aynı firma Real Madrid’in de ana sponsoru oldu.

2010’dan 2013’e kadar, Qatar Foundation markası ile Barcelona’nın forma göğüs sponsoru oldu. 2017’de Katar devletine ait Qatar Airways ile anlaşmasını pekiştirdi.

2018’de Qatar Airways, Bayern Münih ile yıllık 22,5 milyon dolar üzerinden beş yıllık forma kol sponsorluğu anlaşması imzaladı. Bayern ile 2016 yılında Doha’nın Hamad Uluslararası Havaalanı üzerinden yıllık 10 milyon dolarlık farklı bir anlaşma da imzalamışlardı.

2017 yılında Qatar Airways, resmi havayolu olarak FIFA ile ortaklığını duyurdu. Qatar Airways, FIFA Konfederasyon Kupası 2017, Rusya 2018 FIFA Dünya Kupası, FIFA Dünya Kulüpler Kupası, FIFA Kadınlar Dünya Kupası ve UEFA Euro 2020’nin ana sponsorlarından birisi oldu.

Aynı zamanda küresel marka elçileri ile anlaşmalar imzaladı. Hollandalı Ronald de Boer, İspanyol Xavi, Kamerunlu Eto’o, Brezilyalı Cafu ve Avustralyalı Tim Cahill, Global Qatar Legacy Ambassador olarak seçildi. İlgili kişiler çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde görevlendirildi.

Katar, sporla ilgili 16 bin objenin yer aldığı 3-2-1 Katar Olimpiyat ve Spor Müzesi’ni açtı. Muhammed Ali’nin dövüşlerde giydiği boks eldiveninden Michael Schumacher’in Ferrari’sine kadar, spor tarihinin en önemli hatıraları sergilendi. Turnuvanın hemen öncesinde, “World of Football” (Futbol Dünyası) isminde özel bir sergi de açıldı.

Katar Merkez Bankası, ülkenin ev sahipliği yapacağı 2022 FIFA Dünya Kupası için hatıra para bastı. Paraların ilk defa polimer olarak basıldığı kaydedildi.

Katar, ev sahipliği yapacağı FIFA Dünya Kupası’na özel ‘2022’ şeklinde bina inşa etti.

Not: Çok önemli olmadığını düşündüğümden fazla araştırma yapmadım ve aklımda kalan bilgileri paylaştım.

 

Görsel, FIFA.com üzerinden alınmıştır.

2022 FIFA Dünya Kupası Sponsorları

FIFA; partnerler, Dünya Kupası sponsorları, bölgesel sponsorlar ve diğer sponsorlar olarak dört ana kategoride sponsorlukları kabul etmiştir.

Sırası ile ayrı ayrı detaylandıracağım.

 

2022 FIFA Partnerleri

FIFA markasını tüm turnuvalarda ve tüm branşlarda küresel olarak kullanabilen yedi marka bulunmuştur; adidas, Coca Cola, Wanda Group, Hyundia/Kia, Qatar Airways, QatarEnergy ve Visa.

 

ADIDAS

adidas, 1970 yılından beri FIFA’nın resmi partneridir. 2030’a kadar resmi ortak, tedarikçi ve lisans sahibi hakları bulunmaktadır. adidas, tüm FIFA yetkilileri, hakemler, gönüllüler ve FIFA ile bağlantılı tüm etkinlikler için kıyafet sağlamaktadır.

2022 FIFA Dünya Kupası’nın resmi maç topu adidas tarafından üretilmiştir. Arapçası “Al Rihla” olan ve “yolculuk” olarak tercüme edilen top ile adidas, üst üste 14 yıl boyunca top üreticiliği sorumluluğunu almıştır. Ayrıca turnuvanın 92 yıllık tarihinde bir fona dönüşecek bir ilk Dünya Kupası topudur. Net satışların %1’i Common Goal (Ortak Hedef) hareketi üzerinden katkı sağlamıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=Bv-3Wx2UdbI

Futbolun tüm dünyadaki oyuncuları ve taraftarları nasıl birleştirdiğini göstermek adına, Lionel Messi, Karim Benzema, Achraf Hakimi, Son Heung-Min, Jude Bellingham, Pedro ‘Pedri’ González López, Serge Gnabry ve Stormzy gibi isimlerle birlikte Family Reunion (Aile Birleşimi) isimli bir ay süren bir kampanya hazırlanmıştır. Futbol Her Şeydir, İmkansız Hiçbir Şeydir ile #impossibleisnothing iletişimi devam etmiştir. Dubai’de açtığı kendisine özel taraftar bölgesi olan adidas Al Rihla Arena’da her maçı canlı izleme ve özel olarak tasarlanmış bir sahada becerilerini test etme gibi çeşitli aktiviteler düzenlemiştir.

Ayrıca bazı ülkelerde, QR to Qatar adlı bir kampanya yayınlanmıştır. Belirlenen QR kodun dijital entegrasyonu ile tüketicilere uçak bileti, konaklama ve iki kişilik maç biletini kapsayan bir gezi ve çeşitli ödüller sağlanmıştır.

adidas, Lionel Messi’nin kariyerini kutlamak adına ‘Impossible is Nothing’ hikayesinin son bölümünü ‘The Impossible Rondo’ lansmanıyla açıklamıştır. Filmde Messi’nin 2006, 2010, 2014 ve 2018’deki versiyonları ile günümüz versiyonu kapışmıştır.

adidas, Z kuşağını hedeflemek üzere turnuva öncesinde küresel boyutta farklı bir çalışma da düzenlemiştir. Dünya Kupası’nda kullanılacak formaları resmi olarak lanse etmeden önce, formaları ilgili ülkelerin çeşitli lokasyonlarında gizleyerek taraftarların formaları kendilerinin keşfetmelerini sağlamıştır. Örneğin Japonya’da, formalar büyük manga çizgi romanları Blue Lock ve Giant Killing’in özel olarak yaptırılan baskılarında yer almıştır. Arjantin’de forma milli takımın en sevdiği berber dükkanının duvarına gizlenmiştir. Meksika’da ünlü bir Taco dükkanında bir şef tarafından giyilmiştir. TBWA\London, lansmanın arkasında adidas olduğunu açıklama üzere tüm aktivasyonları bir araya getirdiği bir reklam filmi hazırlamıştır.

adidas ayrıca, 2021 yılında satın aldığı Indigo Herz adlı web3 stüdyosu tarafından üretilen Bored Ape ürününü, Lionel Messi ve Karim Benzema gibi futbolcularla birleştirdiği bir reklam da yayınlamıştır.

Dünya Kupası’nı Arjantin kazandıktan sonra Katar ve FIFA yetkililerinin Messi’ye giydirdiği “bisht” adı verilen tören tuniği, adidas logosunun görünmesini engelledi. adidas ise bunun üzerine “Impossible is Nothing” sloganıyla farklı yaşlardaki Messi’leri gösteren bir görsel yayınladı. Aynı görsel Katar’daki pek çok billboardu da süsledi.

 

Nike’dan gerilla! Sponsorlar arasında yer almayan Nike, “FootballVerse” adlı kampanyası ile öne çıkmıştır. 4,5 dakika uzunluğundaki reklam filminde Nike; geçmişin, bugünün ve geleceğin efsanevi futbolcularını bir araya getirerek tüm zamanların en iyi oyuncusunun kim olduğuna karar vermek için bir araya gelen İsviçreli bilim insanlarından oluşan bir hikaye anlatmıştır. Filmin başrollerinde geçmişten ve günümüzden 12 Nike futbolcusu yer almıştır: Alex Morgan, Carli Lloyd, Cristiano Ronaldo, CR Jr., Edgar Davids, Kevin De Bruyne, Kylian Mbappé, Leah Williamson, Phil Foden, Ronaldinho, Ronaldo Nazário, Sam Kerr, Shane Kluivert ve Virgil van Dijk. Footballverse deneyimi için özel bir internet sayfası da hazırlanmıştır: footballverse.nike.com

Nike ayrıca sponsor olduğu ülkeler için ayrı ayrı reklamlar da yayınlamıştır. Örneğin, Brezilya takımı adına hazırlanmış “Our Garra is Never Done” kampanyasını izleyebilirsiniz.

Nike, Dünya Kupası öncesinde araba futbolu oyunu ‘Rocket League’ ile ayrı bir partnerlik sağlamıştır. Fan Clash: Nike FC Cup adı verilen özel etkinliğin oyun içerisinde yer alması sağlanmıştır.

Peki Puma eksik kalır mı? Find your Fearless (Korkusuzluğunu Bul) isimli reklam kampanyasında Neymar Jr, Antoine Griezmann ve Memphis Depay gibi Puma sporcuları ile birlikte Nikita Parris, Christian Pulisic ve Romeo Beckham gibi genç futbolcular da yer almıştır. Reklam ile Dünya Kupası’nda ilgili futbolcuların özel kramponlarını kullanacakları belirtilmeye çalışılmıştır.

 

COCA-COLA

Coca-Cola, 1974’ten beri Dünya Kupası’nın partneridir ve anlaşmaları 2030’a kadar devam edecektir.

Coca-Cola, turnuvanın başlangıcından 3 ay önce küresel “Believing is Magic” (İnanmak Sihirdir) kampanyasını yayına almıştır. Aynı tutkuyu paylaşan taraftarları bir araya getiren dijital reklam filmleri, çeşitli paketlemeler ve Katar’daki özel hayran bölgesi gibi aktiviteler uygulamıştır. Türkiye’de de Mucizeleri İnan isimli bir reklam yayınlamıştır.

2006 yılından beri devam ettirdikleri ve insanların Dünya Kupası’yla poz verebilmelerine olanak tanıyan FIFA World Cup Trophy Tour (FIFA Dünya Kupası Kupa Turu) uygulamasına devam etmiştir. Turnuvada yarışacak 32 ülkenin her birinde bulunan Coca-Cola, taraftarlara kendi ülkelerinin eski Dünya Kupası kahramanlarıyla tanışma fırsatı da vermiştir. Turnuvadan altı ay önce başlayan özel etkinlik düzenleme hakkı, farklı bir sponsora tanınmamaktadır. Coca-Cola 2006’dan bu yana ziyaret edilen toplam futbol ülke sayısını 182’ye çıkarmıştır.

Coca-Cola ayrıca hayranların rekabet edebileceği, FIFA Dünya Kupası maçlarının galiplerini tahmin edebileceği ve sosyal platformlara bağlanabileceği bir dijital merkez oluşturmuştur. Ayrıca FIFA Dünya Kupası için dijital ve fiziksel çıkartmaları üretmeye devam etmiştir.

Ek olarak, Riyad’daki Coca-Cola Taraftar Festivali, taraftarlara tüm turnuva boyunca Dünya Kupası gezginleri ile etkileşim kurma şansı sağlamıştır. Taraftarlar, çeşitli devre arası eğlence etkinliklerini izlemiş, e-oyun etkinliklerine katılmış, Dünya Kupası futbol koleksiyonunu gezmiş ve diğer etkileşimli etkinliklere katılmıştır.

Coca-Cola ünlü berber Mark Maciver ile iş birliği yaparak “Shave” (Traş) adı altında bir kampanya da üstlenmiştir. “Kazanırsak saçımı keserim” içgörüsünden yola çıkılarak hazırlanan kampanya sonucunda, taraftarların, sözlerini tutmak adına anlaşmalı berberlerden ücretsiz saç kesimlerini gerçekleştirebilmelerine olanak tanınmıştır.

Coca-Cola ve Universal Music Group, turnuvayı kutlamak için Queen’in ikonik parçası “A Kind of Magic”in cover çalışmasını da üstlenmiştir.

 

Bir gerilla da Pepsi’den. Pepsi Max’ın 6 Ekim’de açıkladığı yeni sloganı “Thirsty For More” (Daha Fazla Susa) üzerinden, Katar halkı ile birlikte bir maça katılan Messi, Pogba ve Ronaldinho, komedi unsurlarının bol olduğu reklam filminde yer almıştır.

 

WANDA GROUP

1988’de kurulmuş olan Çin’in önde gelen holdinglerinden Wanda Group, 2030 yılına kadar FIFA’nın partneridir. Anlaşmaları 2016 yılında başlamıştır.

Marka, 2018 Rusya Dünya Kupası’nda yaşları 12 ila 17 arasında değişen 384 çocuğu turnuvaya götürmüş, “VR Superstar” deneyimini tasarlamış, 450’dan fazla üst düzey kişiyi Wanda ‘MyPlace’ alanında VIP olarak ağırlamıştı.

2022 Dünya Kupası’nda ise Wanda FIFA Bayrak Taşıyıcıları organizasyonunu üstlenmiştir. Marka, sporcular sahaya çıkmadan önce FIFA bayrağını sahaya taşımaktan sorumlu olmuştur.

 

HYUNDAI / KIA

1998 yılından beri partner olan Güney Koreli otomotiv üreticisi Hyundai’nin anlaşması, yenilenmediği sürece bu sene tamamlanacaktır. Hyundai, 2006 Almanya Dünya Kupası’ndan bu yana Dünya Kupaları için resmi kara taşımacılığı sağlayıcısı olarak FIFA’ya hizmet etmektedir. Turnuva boyunca üst düzey FIFA yetkililerinden medya yetkililerine kadar çeşitli personeli taşımak için geneli elektrikli ve hibrit araçlardan oluşan bir araç filosunu sağlamıştır.

2022 Dünya Kupası’nda sürdürülebilir bir dünya inşa etmek adına Steven Gerrard ile “Goal of the Century” (Yüzyılın Golü) adlı bir kampanya oluşturmuştur. Temmuz ayında, tüketicilerle birlikte çevre dostu araçlara odaklanan küresel bir test sürüşü programını başlatmıştır. Test sürüşü 41 ülkede gerçekleştirilmiştir. Hyundai, Katar’ı ilk karbon nötr FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma konusunda desteklemiştir. IONIQ 5 modelli araç, turnuva sırasında ilk kez görücüye çıkmıştır.

Hyundai “Maç Tahmincisi” programı üzerinden fikstürleri doğru bilen kişilere final maçından bilet temin etmiştir. Ayrıca #HyundaiGOTCpledge ile insanları sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlamaya davet etmiştir.

Ayrıca Güney Koreli popüler grup BTS, Hyundai’nin sürdürülebilirlikle alakalı misyonunu desteklemek adına Dünya Kupası içerikli bir video klip yayınlamıştır. Klip 40 milyondan fazla görüntülenme almıştır.

Aynı gruba bağlı Kia ise Turnuvanın Resmi Mobilite Ortağı ve Resmi Maç Topu Taşıyıcısıdır. Dünyadaki 20 farklı ülkeden 64 çocuğu maç topu taşıyıcısı olarak görevlendirmiştir ve onların kişisel hikayelerini tanıtmıştır. Ayrıca “Every Four Years” (Her Dört Yılda Bir) adlı bir kampanya yayınlamıştır ve #KiaInspireTogether etiketi altında bir sosyal medya kampanyası yürütmüştür. Kia tarafından seçilecek tutkuyu gösteren en iyi içerikler stadyumlardaki elektronik panolarda gösterilmiştir.

 

QATAR AIRWAYS

Katar’ın Doha merkezli havayolu şirketi, Mayıs 2017’den beri FIFA’nın Resmi Ortağı ve Resmi Havayolu olarak anılmaktadır. Anlaşma süresi 2022 yılında tamamlanacaktır. FIFA ve Qatar Airlines arasındaki anlaşma, havayolu tarihinde gerçekleşen en büyük anlaşma olmuştur.

Firma, 32 ülkeden gelen yolculara ulaşım hizmeti sağlamaktadır. Sınırlı sayıda üretilmiş hediyelik eşya setleri, hatıralık minderler, yemek menüleri ve futbol forması gibi Dünya Kupası temalı ürünler ve aktivasyonlar sağlanmıştır. Anlaşma kapsamında Qatar Airways’teki yolcular, Dünya Kupası maçlarını uçaklardan ücretsiz olarak canlı takip etmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=LXmKCUCQFvo

Qatar Airways, sponsorluğa ilişkin ünlü Queen şarkısına gönderme yapacak şekilde “We Will Rock You” (Sizi Sallayacağız) isimli bir reklam filmi de yayınlamıştır.

 

Etihad Airways durur mu? Turnuvanın Katar’da olmasından faydalanmak isteyen Etihad Airways, “Expect extraordinary” (Olağanüstü bekleyin) adlı bir kampanya yayınlamıştır. Spor efsaneleri Khabib Nurmagomedov ve Clarence Seedorf’un yer aldığı filmde Dünya Kupası için Abu Dabi ve Doha arasında kapasitelerini günde altı uçuşa çıkardıkları anlatılmıştır.

 

QATARENERGY

QatarEnergy, Doha merkezli devlete ait petrol şirketidir. Aynı zamanda dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikçilerinden biridir. FIFA ile ilk olarak 2021 Arap Kupası için ortaklık kurmuştur. Daha sonra, Mart 2022’de FIFA’nın ortaklarından biri olmuştur. Anlaşma 2022 yılında sonlanacaktır.

Dünya Kupası kapsamında “Now is All” isimli kampanyasını hazırlamıştır.

 

VISA

Visa, 2007’den beri FIFA’nın Resmi Ödeme Teknolojisi Ortağıdır. FIFA’ya bağlı tüm mağazalar ve etkinlikler için özel ödeme hizmetleri sunmaktadır. Anlaşma yenilenmezse 2022 yılında sonlanacaktır.

Şirket, turnuva öncesinde beş efsanevi futbolcunun ikonik gollerinden ilham alan dijital sanat eserlerini içeren NFT müzayedesini düzenlemiştir. Crypto.com ile ortaklaşa düzenlenen Visa Masters of Movement müzayedesi, Jared Borgetti, Tim Cahill, Carli Lloyd, Michael Owen ve Maxi Rodriguez’in benzersiz NFT’lere dönüştürülen ikonik gollerinden ilham alan dijital sanat eserlerini içermiştir. Kazanan teklif sahipleri NFT’lerini Crypto.com cüzdanları aracılığıyla temin etmiştir.

Yalnızca Avustralya, Singapur ve İngiltere’deki Crypto.com Visa Card kullanıcılarına özel ayrıca bir kampanya düzenlenmiştir. Belirli kriterlere uyanlar arasından seçilen üç kişi, arkadaşlarıyla birlikte turnuvayı ücretsiz ve VIP olarak deneyimlemiştir. Visa, hizmet verdiği ülkelerde anlaşmalı bankaları aracılığı ile çok sayıda kişiye çeşitli imkanlar sunmuştur.

 

 

2022 FIFA Dünya Kupası Sponsorları

Sadece Dünya Kupası boyunca kullanılabilecek küresel haklara sahip yedi marka bulunmuştur; Budweiser, Byju’s, Crypto.com, Hisense, McDonald’s, Mengniu Dairy ve Vivo. FIFA’nın bu kategoride sınırı sekiz markaydı.

 

 

BUDWEISER

1986 yılından beri resmi alkollü içecek sponsoru olan Budweiser “The World Is Yours To Take” (Dünya Senin Alman İçindir) adlı kampanyasını yayınlamıştır. Reklam filminde Lionel Messi, Neymar Jr ve Raheem Sterling, sahaya çıkmadan önce tüneldeki gerilimi ve heyecanı gösteren bir içerikle yer almıştır.

Grammy ödüllü rapçi Lil Baby, sponsorluğa dair özel bir single çıkarmıştır. Budwiser, Katar’daki W Hotel’i devralmıştır ve turnuva boyunca Budweiser Otel olarak isimlendirmiştir. Lil Baby, turnuva öncesinde Budweiser Otel’de özel bir gösteri gerçekleştirmiştir.

Budweiser ayrıca #ManoftheMatch iletişimi ile düzenlenen her müsabaka sonrasında maçın adamını seçerek kendi özel alanında kendi özel kupası ile poz verdirmiştir. Önemli bir not olarak, Frnasız yıldız Kylian Mbappe, Dünya Kupası’nda alkol tanıtımı yapmaktan kaçınmak adına maçın adamı kupasını farklı bir arka planda (tüm sponsorların olduğu genel backdrop önünde) teslim almıştır. Fransız Futbol Federasyonu ise maçın adamı ödülünü kazandıktan sonra medyaya konuşmayı reddeden oyunculara uygulanan tüm cezaları ödemeye karar vermiştir. Benzer şekilde müslüman olan bazı sporcular da aynı yöntemi kullanmıştır. Maçın adamı ödülünü dünyaca ünlü çok sayıda futbolcu almıştır.

Budweiser, Dünya Kupası kapsamında NFT dünyasına yönelik başka bir iletişim de yapmıştır. “Budverse NFT” koleksiyonu adı verilen bir çalışma ile tüketicilerin canlı skor tahtası NFT’lerien sahip olmaları sağlanmıştır. Ayrıca süreci daha etkileşimli hale getirmek adına futbol temalı mini oyunlar da uygulanmıştır.

2022 yılında onuncu kez Dünya Kupası’nın sponsoru olan Budweiser, turnuva öncesinde büyük bir şok yaşamıştır. Katar, 2022 FIFA Dünya Kupası’nın başlamasına birkaç gün kala stadyumlarda alkollü içki satışının yasaklandığını duyurmuştur. Alkolsüz ürün olan Bud Zero için bir yaptırım uygulanmamıştır. Stadyumlarda içki satışı gerçekleşmemiştir. Bilet sahipleri, maçlardan en az üç saat önce ve maçlardan bir saat sonra stadyum çevresindeki Budweiser alanlarında alkol tüketimlerini gerçekleştirmiştir. Bazı seyircilerin stadyumlarda Coca-Cola kamuflajları ile Budweiser ürününü tükettiği söylenmiştir.

 

BYJU’S

BYJU, Hindistan merkezli bir eğitim platformudur. Mart 2022’de Dünya Kupası’nın sponsoru olduğu açıklanmıştır.

Arjantinli futbolcu Lionel Messi, BYJU’nun “Herkes için Eğitim” sosyal girişiminin öncülüğünü yapan küresel elçisi olarak seçilmiştir. Şirket genç futbol taraftarları için eğitici içerikler oluşturmaktadır. Messi ile ayrı bir reklam içeriği hazırlanmıştır.

Şirket “Someday” (Bir Gün) adlı bir kampanya hazırlayarak gelecekte Hindistan Milli Takımı’nın Dünya Kupası’nda mücadele etmesini umduklarını sergilemiştir.

 

CRYPTO.COM

2016 yılında kurulan Singapur merkezli kripto para borsası platformu, Mart 2022’de Dünya Kupası’nın resmi sponsoru olarak açıklanmıştır.

Turnuva öncesinde daha önceden belirttiğim gibi Visa ile iş birliği yapmıştır. Ayrıca kendisinin üstlendiği çok sayıda çekiliş ve kura bulunmuştur. Twitter, Instagram ve TikTok üzerinden yürüttüğü #CROFam ve #TheIMpossibleChallenge iletişimi olmuştur. Şirketin yeni ve mevcut müşterileri belli değerlerde Crypto.com ürünlerine, ücretsiz biletlere ve konaklama şansına sahip olmuştur.

 

HISENSE

Çinli elektronik devi Hisense, 2018 yılından beri Dünya Kupası’nın resmi sponsoru olarak yer almaktadır.

Kasım 2021’de anlaşmanın büyüklüğünü göstermek adına küresel ölçüde “Too Big to Miss” (Kaçırılmayacak Kadar Büyük) adlı sosyal medya kampanyasını başlatmış ve ürün yelpazesinde büyük indirimler sunmuştur.

Şirket ayrıca Perfect Match (Mükemmel Uyum) kampanyasını düzenlemiştir. Online veya perakende mağazasından Hisense ürünü satın alan müşterilerden faturalarını özel açılan bir siteye yüklemeleri istenmiştir. Karşılığında lüks elektronik ürünlerle birlikte Dünya Kupası maçları için biletler sağlanmıştır.

 

MCDONALD’S

McDonald’s 1994 yılından beri Dünya Kupası’nın resmi sponsorudur. 2022 yılındaki küresel kampanyası şirket tarihinin en büyük kampanyası olmuştur. 75’i aşkın ülkede “Wanna go to McDonald’s? (McDonald’s’a gitmek ister misin?)” sloganı aynı anda 10 dil ve 4 lehçe ile birlikte kullanılmıştır. Emmy ödüllü Jason Sudeikis (Ted Lasso dizisinden hatırlarsınız), TikTok yıldızı Khaby Lame, K-pop fenomeni ITZY ve Twitch yayıncısı Edwin Castro gibi isimler reklam filminde değerlendirilmiştir.

https://youtu.be/w9x1xIhfDpc

McDonald’s hizmet verdiği her bir bölgedeki tüketicilerin davranışlarına özel ayrı ayrı yerel kampanyalar da hazırlamıştır.

Orta Doğu’daki tüketicilerle “Mutluluk Takası” adlı sosyal aktivasyonlar düzenlenmiştir. Çıkan her bir kırmızı kart için tüketicilerin bir fotoğraf çekmesi ve #WannaGoToMcD etiketiyle paylaşması istenmiştir. Karşılığında ücretsiz patates kızartması için bir promosyon kodu sağlanmıştır.

Arap dünyası için maç spikerlerinin abartılı tepkiler vermelerinden yola çıkarak TikTok üzerinden düet özelliği ile bir kampanya oluşturulmuştur. En çok beğenilen kullanıcının Bein Sports’un deneyimli gazetecisi Raouf Ben Khelif ile iş birliği yapması sağlanmıştır.

Çin için zaman farkından ötürü farklı bir etkileşim planlanmıştır. Çin ekibi, gece siparişleri için kuryelerini “Gece Yarısı Binicileri” olarak isimlendirmiş ve özel kıyafetler belirlemiştir. Aynı bir futbol takımındaki gibi 11 kişiden oluşan bisikletli ekip, siparişleri teslim ederken teslimatlarını TikTok’ta canlı yayınlamıştır.

Kanada için, Kanada milli takımının 36 yıl sonra Dünya Kupası’nda mücadele edecek olması değerlendirilmiştir. Müsabakalar sırasında sarı ve kırmızı kartlar gösterildikçe, promosyon kuponları dağıtılmış ve siparişler 7/24 eve teslim edilmiştir.

Birleşik Krallık için İngiltere ve Galler aynı zamanda değerlendirilmiştir. Ücretsiz futbol eğlenceleri planlanmış ve kadın-erkek karışık takımlarla mücadele edilmiştir. Ayrıca sınırlı sayıda üretilen özel ambalajlar tasarlanmış ve FareShare derneği ile iş birliğine girilerek, gıdaya ihtiyacı olan ailelere ürünler dağıtılmıştır. FareShare, bir milyondan fazla kişiye yiyecek sağlanmasına yardımcı olmak için yaklaşık 9.500 hayır kurumundan oluşan bir ağ ile birlikte çalışmaktadır.

Amerika’da ise Saturday Night’ın oyuncu kadrosundan Marcello Hernández ile ortaklık yapılmış ve New York’un Kore mahallesinde bir McDonald’s maç izleme partisine dönüştürülmüştür.

McDonald’s yerelde yaptığı faaliyetlerle birlikte büyük çapta bir çekiliş aktivitesi de düzenlemiştir. Dünya Kupası’na sponsor olan diğer markaların ürünleriyle birlikte, yiyecek ve bilet gibi seçenekler, dünyadan çok sayıda kişiye ulaştırılmıştır.

 

MENGNIU DAIRY

Hong Kong merkezli Çin’in en büyük süt ürünleri üreticilerinden biri olan Mengniu, 2018 yılından beri resmi sponsor olarak yer almaktadır. Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası’nın ardından satışlarının yüzde 14 arttığını açıklamışlardır.

Messi, 2019 yılından beri Mengniu’nun küresel marka elçisidir. 2022 yılında Messi odaklı bir reklam filmi yayınlanmıştır.

Mengniu resmi sponsorluk imkanlarından faydalanmakla birlikte FIFA’nın çevrimiçi ve mobil kanallarındaki aktivasyonları etkinleştirmiştir. Stadyumlarda yoğurtlu içecekler ve dondurma gibi ürünler de satılmıştır.

 

VIVO

2017 yılında FIFA ile altı yıllık sponsorluk anlaşması imzalayan vivo, turnuvanın resmi akıllı telefon sponsorudur. 2022 yılındaki turnuva için özel bir reklam filmi yayınlamıştır.

Vivo, ilk resmi katlanabilir akıllı telefon olan yeni katlanabilir cihazı X Fold+’ı tanıtmak için Dünya Kupası’nı kullanmıştır. Akıllı telefonlar Dünya Kupası personeline sağlanmıştır.

Küresel olarak #vivogiveitashot kampanyasını başlatmıştır. Kampanya, insanlara nerede olurlarsa olsunlar vivo ile birlikte “Bir Şans Verin” çağrısı yapmıştır. vivo, Türkiye’de de 19 Kasım – 9 Aralık tarihleri arasında “FIFA ruhunu vivo ile yaşamaya hazır mısın?” sloganıyla bir ödüllü yarışma düzenlemiştir.

 

 

2022 Bölgesel Sponsorlar

Dünya Kupası’nda her bir bölge için en fazla dört markanın kabul edildiği diğer sponsorlar da bulunmuştur. Afrika ve Orta Doğu, Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Güney Amerika bölgelerinden toplamda 18 marka bölgesel sponsor olmuştur.

 

FIFA Afrika ve Orta Doğu Bölgesi Sponsorları

İlgili bölgeden dört marka Dünya Kupası’nın bölgesel sponsoru olmuştur; Fine Hygienic Holding, GWC Logistics, Ooredoo ve QNB Group.

Fine Hygienic Holding: Resmi olarak açıklanan son bölgesel sponsor olmuştur. Firma, turnuvanın tüm bölgelerinde dezenfektanlar, temizlik ürünleri ve el dezenfektan istasyonları kurmuştur.

GWC Logistics: Katar merkezli lojistik markası GWC (Gulf Warehousing Company QPSC), resmi lojistik sağlayıcısı olarak açıklanmıştır. Açıklanan ilk bölgesel sponsordur. GWC, mekan lojistiği, yayın ve soğuk zincir lojistiğinden nakliye, gümrükleme, nakliye ve depolamaya kadar turnuva operasyonlarından sorumlu olmuştur. Dünya Kupası’ndan önce, turnuvanın başlamasına 500 gün kala, 200 gün kala, 7 gün kala gibi içerikler hazırlamıştır. Hizmetlerini Dünya Kupası özelinde tarif ettiği uzun bir reklam filmini de yayınlamıştır.

Ooredoo: Katar’ın önde gelen telekomünikasyon operatörü olan Ooredoo, Orta Doğu ve Afrika bölgesinin resmi telekomünikasyon operatörü ve küresel bağlantı hizmetleri sağlayıcısı olmuştur. Şirket sayesinde 2022 FIFA Dünya Kupası, ilk 5G Dünya Kupası olmuştur. Tüm stadyumlar Ooredoo tarafından sağlanan 5G ağı üzerinden saniyede 1 gigabit’i aşan indirme hızlarıyla donatılmıştır. Turnuva boyunca 350’den fazla resmi FIFA otobüsünde de bağlantılar sağlanmıştır. Müşteriler, Ooredoo uygulaması içinde Rihlat oyunu oynayarak iPad, hediyelik eşyalar ve maç bileti gibi çeşitli ödüller kazanmıştır. Şirket ayrıca, Dünya Kupası için Arhbo featuring Ozuna & GIMS gibi isimlerden oluşan bir şarkı hazırlatmıştır. İlgili klip ayrıca FIFA resmi hesabından da yayınlanmış ve toplamda 80 milyondan fazla görüntülenme almıştır.

QNB Group: Orta Doğu ve Afrika’nın en büyük finans kuruluşu olan QNB Group, turnuvanın Resmi Katar Bankası olmuştur. Tüm stadyumlarda bulunan ATM’lerin tek sağlayıcısıdır. Şirket, her başarının bir hayalle başladığını belirten Dream Bigger (Büyük Düşün) isimli bir reklamını futbolcu Neymar Jr ve sosyal medya fenomeni Khaby Lame ile yayınlamıştır. QNB, Dünya Kupası’nın resmi maskotu olan Laeeb görsellerin yer aldığı bir kredi kartı çıkartmış ve Visa ile ortak bir kampanya hazırlamıştır. İlgili kart ile belli bir tutar harcayanlar arasından 56 kişiye çift kişilik maç biletleri sağlanmıştır. Ayrıca Instagram hesabını takip eden kullanıcılar da çeşitli çekilişlerden faydalanmıştır.

QNB Finansbank, Türkiye’de de bazı iletişim çalışmaları gerçekleştirmiştir. Kendi müşterileri ile hiç bir beklentileri olmaksızın “futbol coşkusunun yaşandığı bu dönemde” gibi ifadeler üzerinden çekilişle 5 adet iPhone 14 ve 10 adet PlayStation 5 hediye edilmiştir.

 

FIFA Asya Bölgesi Sponsorları

İlgili bölgeden iki marka Dünya Kupası’nın bölgesel sponsoru olmuştur; Boss Zhipin ve Yadea.

Boss Zhipin: Çin’deki en büyük çevrimiçi işe alım platformu olan BOSS Zhipin, Asya bölgesinin sponsoru olmuştur. Çin’in LinkedIn’i olarak tanımlanabilir. Ünlü oyuncu Gal Gadot’u reklam yüzü yapan firma, bölgedeki izleyicilerle etkileşim kurmak için çeşitli aktiviteler düzenlemiştir. FIFA’nın sağladığı sponsorluk haklarından faydalanmıştır.

Yadea: Dünya genelinde 100 ülkede ürünleri satılan, çevre dostu ürünleri ile öne çıkan ve elektrikli iki tekerlekli araç (e-bisikletler ve elektrikli scooterlar dahil) endüstrisinde pazar lideri olan Yadea, Asya bölgesinin sponsoru olmuştur. 2018 Rusya Dünya Kupası’nda da sponsordu. FIFA’nın sağladığı stadyum içi panolar ve logo kullanımı gibi konuları değerlendirmiştir.

 

FIFA Avrupa Bölgesi Sponsorları

İlgili bölgeden dört marka Dünya Kupası’nın bölgesel sponsoru olmuştur; Betano, Globant, Visit Saudi ve YouTube Shorts.

Betano: Atina merkezli eğlence şirketi Kaizen Gaming’in spor bahisleri markası olan Betano, Kasım 2022’de Katar Dünya Kupası’nın Avrupa Bölgesel Sponsoru olarak ilan edilmiştir. Turnuvanın tek bahis sponsorudur. Firma, Fluminense, Benfica, Porto ve Sporting Lizbon gibi futbol kulüplerinin de sponsorudur. Turnuva sırasında saha içi reklamlar ve röportaj panoları gibi imkanlardan faydalanmıştır. Marka, çeşitli bölgeler için özel reklam filmleri yayınlamıştır. Örneğin, Brezilya Milli Takımı için hazırlanan videoyu izleyebilirsiniz.

Globant: 20 ülkede hizmet veren yazılım geliştirme şirketi Globant, turnuvanın bölgesel sponsorudur. FIFA’nın yeni geliştirdiği FIFA+’nın küresel platform destekçisidir.

Saudi Tourism Authority (Visit Saudi): Suudi Turizm Otoritesi, Katar’a giden taraftarları kendi ülkesine çekmek adına vize süreçlerinde çeşitli kolaylıklar sağlamıştır. Turnuvadan 10 gün önce başvuruda bulunan herkese, 60 günlük ücretsiz vize verilmiştir.

YouTube Shorts: YouTube, Shorts markasını pekiştirmek adına hem bölgesel sponsor olmuş hem de içerik oluşturucularını görevlendirerek FIFA Dünya Kupası’nın kamera arkası içeriklerini kayıt altına almıştır.

YouTube’un sahibi Google ise, 2022 Dünya Kupası maçlarına özel olarak Google’dan oynanabilen ilk multiplayer oyun olma özelliği taşıyan bir mini futbol oyunu çıkarmıştır. Mini oyunu oynamak ve etkinleştirmek için “Dünya Kupası” araması yapmak ve ardından en alttaki futbol topuna basmak gerekiyor. Google aynı zamanda Google Pixel 7 ürününü Dünya Kupası özelindeki içerikleri ile birlikte “The Beautiful Game Belongs to All of Us” (Güzel Oyun Hepimizin) başlığındaki reklam ile duyurmuştur.

 

FIFA Kuzey Amerika Bölgesi Sponsorları

İlgili bölgeden dört marka Dünya Kupası’nın bölgesel sponsoru olmuştur; Algorand, Frito-Lay, The Look Company ve Visit Las Vegas.

Algorand: Kendisini “yeşil blockchain teknoloji şirketi” olarak tanıtan Algorand, Mayıs 2022’de FIFA’nın resmi blockchain platformu olarak ilan edilmiştir. Anlaşma, marka haklarının yanı sıra Algorand’ın FIFA resmi blok zinciri destekli cüzdan çözümleri sağlamasını kapsamıştır. Anlaşma ile reklam yapma hakkı, biletler ve logo konumlandırma gibi seçenekler uygulanmıştır. Algorand blok zincirinin kripto para birimi olan ALGO fiyatları, Dünya Kupası öncesinde oldukça yükselişe geçmiştir.

Frito-Lay: FIFA ve Dünya Kupası tarihindeki ilk tuzlu atıştırmalık markası işbirliği olmuştur. Lay’s, Doritos, Cheetos, Tostitos, Ruffles ve Sabritas gibi tuzlu atıştırmalıkların yanı sıra Quaker ve Gamesa markaları Dünya Kupası içeriklerini değerlendirebilmiştir. Bildiğiniz üzere Frito-Lay’ın sahibi aslında Pepsi’dir. Dolayısıyla Pepsi, yüksek bir pazarlama bütçesi ile sponsorluklarını şahlandırmıştır.

Kuzey Amerika pazarına üç yeni lezzet içeren yeni ürün sunulmuştur. Ürünlerin ambalajlarına QR kod eklenmiş ve “Pass the Ball Challenge” adı verilen bir etkileşim yaratılmıştır. Kodu tarayan müşteriler, ilgili platforma kayıt olduktan sonra fotoğraflarını göndermiş ve herkesin fotoğrafı, tuttukları takımı da gösterecek şekilde devasa bir futbol topunun içerisinde yer almıştır. Kayıt olan ilk 350.000 kişiye ilgili içerik NFT olarak sunulmuştur.

Marka ayrıca iki spor efsanesi, David Beckham ve Peyton Manning ile reklam filmi de yayınlamıştır. İçerik olarak “Football or Soccer?” (Nasıl Söylenir?) odaklı olmuştur ve reklamda ayrıca Mia Hamm, Brandi Chastain, Tim Howard, Javier “Chicharito” Hernandez gibi isimler yer almıştır. David Beckham’ın bu reklamlarda görünmesi için 11 milyon doların üzerinde para aldığı bildirilmiştir. Marka kısa kısa alternatif reklam videoları da yayınlamıştır.

Frito-Lay ayrıca Kanada’nın 36 yıl sonra Dünya Kupası’nda mücadele etmesine yönelik Lays markası üzerinden oyuncu John Boyega ile bir reklam filmi de hazırlamıştır.

Dünya Kupası’nı Arjantin kazandıktan sonra Lays markası, Messi’nin Lays paketinden keçi (GOAT – Greatest Of All Time [Tüm Zamanların En İyisi]) yaptığı bir video ile kendisini tebrik etti.

The Look Company: Küresel görsel etkileşim çözümleri sağlayıcısı olan marka Dünya Kupası’nda stadyum giydirme ve reklam tabelalarından sorumlu olmuştur. Daha önceden 2019 Dünya Kulüpler Kupası’nda da hizmet veren marka görsel etkileşim çözümlerini sağlamıştır.

Visit Las Vegas: Las Vegas Kongre ve Ziyaretçi Otoritesi, Güney Amerika bölgesinin sponsoru olarak anılmıştır ve Las Vegas’ı eğlence ve iş seyahatleri için dünyanın en çok arzu edilen destinasyonlarından biri olarak tanıtmıştır.

 

FIFA Güney Amerika Bölgesi Sponsorları

İlgili bölgeden dört marka Dünya Kupası’nın bölgesel sponsoru olmuştur; Claro, Inter Rapidísimo, Nubank ve UPL OpenAg.

Claro: Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Ekvador, Paraguay, Peru ve Uruguay’da hizmet veren telekomünikasyon sağlayıcısı Claro, bölgenin ana ülkelerinde pazar lideri olan bir firmadır. Turnuvanın Resmi Güney Amerika Telekom Operatörü olarak anılmıştır. Çeşitli promosyonel aktivitelerle birlikte tüketicilere biletler sağlamış ve logo konumlandırma haklarından faydalanmıştır.

Inter Rapidísimo: 35. yılını kutlayan lojistik şirketi Inter Rapidísimo, Kolombiya’dan Dünya Kupası’na sponsor olan ilk şirkettir. Güney Amerika bölgesinde çeşitli kampanyalar düzenlemiş ve turnuva sırasında logo konumlandırma alanlarından faydalanmıştır.

Nubank: 2014 yılında Brezilya’da bir girişim olarak hayata başlayan ve Güney Amerika’nın en büyük dijital finans kuruluşlarından biri olan Nubank, bölgedeki taraftarlara ulaşmak adına promosyonlar sunmuştur. “Acredita & Vai” adlı bir kampanya sağlamış ve tüketicilere biletler sunmuştur.

UPL OpenAg: Sürdürülebilir tarım ürünleri ve çözümleri sağlayıcısı olan ve dünya çapında ilk beş tarım çözümleri şirketinden biri olan UPL, sürdürülebilirlik iletişimini pekiştirmek adına Dünya Kupası’nın bölgesel sponsoru olmuştur. Güney Amerika bölgesindeki pazarlama kampanyaları ve medya yerleşimleri aracılığıyla sosyal yardım programlarına öncülük etmeyi ve karbon yakalama teknolojisi gibi iyileştirilmiş tarım uygulamalarına ilişkin farkındalığı artırmayı hedeflemiştir.

 

FIFA’nın Diğer Dünya Kupası 2022 Sponsorları

Partner, Dünya Kupası ve Bölgesel sponsorlar dışında bir de “diğer” olarak isimlendirebileceğim sponsorluklar da gerçekleşmiştir.

 

Hublot

1980 yılında kurulan İsviçreli lüks saat üreticisi Hublot, FIFA Dünya Kupası’nın art arda dördüncü kez Resmi Zaman Tutucusu olmuştur. 2022 FIFA Dünya Kupası için geri sayım, başkent Doha’da düzenlenen özel bir törenle başlatılmıştır.

Marka hem stadyumlardaki tabelalardaki saatlerde hem FIFA resmi internet sitesindeki gelecek maç takviminde yer almış hem de 129 resmi hakemin tamamına özel üretilmiş saatlerini sunmuştur. Ayrıca maçın sonuna eklenen uzatma dakikalarının ölçümünü de üstlenmiştir.

Marka, 2022 Dünya Kupası için “Big Bang” adını verdiği, 1000 adet üretilecek premium bir akıllı saat üretmiştir. Tüm saatlerin kayışları, Dünya Kupası’na katılan 32 ülke için özelleştirilebilmektedir. Akıllı saate sahip taraftarlar, maçın başlamasına 15 dakika kala ilk 11’leri görmüştür. Saat, müsabaka sırasında “maç moduna” evrilmiştir. Maç sonrasında ise önemli anlar takip edilebilmiştir.

Hublot, Katar’daki Dünya Kupası’nın hemen öncesinde, Metaverse evreninde gelmiş geçmiş en büyük futbol sahasını inşa etmek için MEIS mimarlarıyla iş birliği yapmıştır. Hublot, Metaverse evrenindeki en büyük sanal mekan unvanını, yarattığı 90.000 seyirci kapasiteli Metaverse Stadyumu’yla almıştır.

 

Calm

Meditasyon, rahatlama ve uyku çözümleri sunan San Francisco merkezli bir şirket olan Calm, Kasım 2022’de FIFA ile ortaklık kurmuştur. 2022 FIFA Dünya Kupası, 2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası ve FIFAe Nations’ın resmi farkındalık ve meditasyon ürünü olmuştur.

FIFA, #ReachOut kampanyasıyla akıl sağlığı bozukluklarının erken teşhisinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu faaliyeti de Calm üzerinden gerçekleştirecektir. Anlaşma kapsamında Calm abonelikleri oyunculara, çalışanlara ve gönüllülere ücretsiz olarak sunulacaktır. Karşılığında çeşitli marka hakları ile birlikte tüketicilere %50 indirimler sağlanacaktır.

 

Roblox

Çevrimiçi oyun oluşturma platformu Roblox, Ekim 2022’de FIFA Dünya Kupası’nın sponsoru olarak duyurulmuştur. Anlaşma FIFA World’ün oluşturulmasını ve geliştirilmesini içermektedir.

adidas ve Visa dahil olmak üzere FIFA ortaklarından bazıları da FIFA World tema parkında markalaşmıştır. Ücretsiz giriş yapılan FIFA’nın sanal dünyasında tüketiciler, futbol temalı oyunlar ile Pedri, Lena Oberdorf gibi sanal futbol yıldızlarıyla tanışmış, etkinliklere katılmış ve çeşitli ödüllere sahip olmuştur.

 

2022 Dünya Kupası’na Sponsor Olmadan Kampanya Yapan  Markalar

2022 Dünya Kupası’ndaki Tuzak Pazarlama Örnekleri

Her ne kadar FIFA’nın tuzak pazarlama yöntemlerine karşı aldığı önlemler gün geçtikçe artsa da akıllı pazarlama profesyonelleri her zaman bir yolunu bularak Dünya Kupası’ndan faydalanmayı tercih etmektedir. Örneğin, sponsor değilken “Dünya Kupası” kelimelerini bile pazarlama faaliyetlerinde kullanamazsınız. Durumun farkında olmadan veya riske girerek hareket eden markaları derledim.

Diğer tüm örneklere kıyasla bana göre en fazla öne çıkan içerik kesinlikle Fransız markası Louis Vuitton tarafından gerçekleşmiştir. Futbolun en büyük yıldızlarından Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi ilk kez bir reklamda bir araya gelmiştir. İkilinin Louis Vuitton çantaların üzerinde satranç oynarken verdiği poz, şahsi Instagram hesabından aynı anda paylaşılmıştır. Detaylara çok dikkat eden marka, fotoğrafta yer alan satranç pozisyonunu, Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen’in Hikaru Nakamura ile berabere biten maçındaki hamleleri olarak değerlendirmiştir. Kampanyanın fotoğrafları dünyaca ünlü fotoğrafçı Annie Leibovitz tarafından ayrı ayrı çekilmiş ve montajlanmıştır. Kampanya turnuvanın hemen öncesinde “Zafer, bir zihin durumudur” sloganıyla lanse edilmiştir. Paylaşımın ardından Ronaldo’nun paylaşımı 40 milyondan, Messi’nin paylaşımı 30 milyondan fazla beğeni almıştır. Cristiano Ronaldo’nun Instagram’da paylaştığı post için 2,4 milyon dolar, Messi’nin ise 1,7 milyon dolar aldığı belirtilmiştir. İlgili içerik bana göre spor tarihinin en önemli fotoğraflarından biri olarak kabul edilecektir.

Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Katar’a giden taraftarları kendi ülkelerine çekmek adına uluslararası bir tanıtım kampanyası başlatmıştır. Kampanya ile Hayya kart sahiplerine %50 indirim sağlanmıştır.

Visit Qatar, hiçbir şekilde Dünya Kupası ismini geçirmeden, kullandığı tüm reklam çalışmalarında Türkiye’de teknik direktörlük yapan Andrea Pirlo’yu değerlendirmiştir. Alternatif reklam filmleri yayınlayan kurum, iletişimlerinde “futboldan daha fazlası” ifadelerini kullanmıştır.

Hazır Türkiye’den bahsetmişken market teslimat hizmeti veren İstegelsin’in yaptığı bir içerikten bahsedebilirim. Uygulamasını yenileyen ve Turuncu – Yeşil sepet üzerinden çeşitli indirimler sağlayan marka, turnuva sırasında “Dünya kupasına özel seçili ürünler indirimli gelsin” başlığı ile bir kampanya hazırlamıştır.

Aynı hataya kripto para borsası Bybit’de düşmüştür. “Muhteşem Ödüllerle Dünya Kupası Heyecanını Üst Düzeye Taşıyoruz!” ifadeleri ile müşterilerine çeşitli etkinlikler üzerinden ödüller sağlamıştır.

Hatalı kullanımlara bir diğer örnek de Sabancı Holding iştiraklerinden Teknosa tarafından gerçekleşmiştir. Teknosa, 2022 FIFA Dünya Kupası’na özel 15-23 Kasım tarihleri arasında LG televizyonlarda fırsatlar sunduğunu Anadolu Ajansı’na kadar duyurmuştur.

Mobilya markası Mondi, “Dünya Kupasını krallar gibi izle” diyerek Lucia TV koltuğunu Instagram çekilişiyle hediye etmiştir.

Aslında kullanılması yasak olan Dünya Kupası kelimelerini değerlendiren markalar için yasal bir işlem başlatılıp başlatılmayacağı muallaktır. İlgili markaların FIFA’nın kurallarına uymadığı ve sponsorların haklarını çiğnediği de bir gerçektir.

Türkiye’den daha yasal bir içeriği ise elektronik perakendecisi Media Markt yapmıştır. Sloganını “Tam Zamanı” olarak belirleyen marka, turnuvanın Türkiye’deki resmi yayıncısı olan TRT ile anlaşma sağlamıştır. YouTube üzerindeki maç özetlerinin ve kısa kesit videolarının tek başına sunar sundu sponsoru olmuştur. Aynı zamanda küçük kapak görsellerinde logoları ile video isimlerinde yazı ile ve video açıklama metinlerinde #MediaMarktlaTamZamanı ile yer almıştır. TRT’nin TV platformundaki maç kuşağı reklamlarında da yer almıştır. Marka aynı zamanda “Futbol heyecanının MediaMarkt’la Tam Zamanı” ifadeleri ile ayrı kampanyalar düzenlemiştir. Tümüyle birlikte çeşitli dijital spor kanallarının da sponsoru olmuştur.

Bitcoin alım satım platformu BtcTurk, TRT’nin TV mecrasındaki maç kuşaklarının sunar-sundu ve devam ediyor-edecek sponsoru oldu.

Karaca, TRT’nin TV mecrasındaki maç kuşaklarında yeni ürünü Karaca Air Pro Cook için özelleşmiş bir reklam filmini göstermiştir.

Hepsiburada ise Dünya Kupası sponsoru olan Visa ile iş birliğine gitmiştir. Efsane Kasım kampanyaları kapsamında, Visa karta sahip Hepsiburada Premium üyeleri çeşitli televizyonlarda 2.000 TL’ye varan indirimlerden faydalanmıştır.

Türkiye İş Bankası markalarından Maximiles Black ise Dünya Kupası görsellerini ve ismini kullanarak her 500 TL harcama için ücretsiz bilete sahip olmak adına bir çekiliş yaptığını duyurmuştur. İlgili kart bir Visa olduğundan, yasallık konusunda bir sorun yaşanmamıştır.

Hızlı ticaret platformu Yemeksepeti, Dünya Kupası heyecanına atıfta bulunularak futbol temalı mizah unsurlarından oluşan iki reklam filmi hazırlamıştır. (Buradan ve şuradan izleyebilirsiniz.) Yemeksepeti ayrıca, TRT Spor’un Twitter kanalından paylaştığı içeriklerin de sponsoru olmuştur. Yemeksepeti ayrıca çok sayıda dijital spor kanalının Dünya Kupası içeriklerine de sponsor olmuştur.

GetirYemek, reklam yüzü Oğuzhan Koç ile futbol odaklı bir reklam filmi yayınlamıştır.

Burger King Türkiye, yaptığı maç tahminleriyle “Kâhin Kaplumbağa” lakabını alan Tuki ile özel bir iş birliğine gitmiştir. İş birliği kapsamında 102 yaşındaki Tuki’nin bir yıllık bakım masrafının tamamı karşılanmıştır. Marka, ayrıca futbol severlere özel “Futbol ateşi, ızgara ateşiyle buluştu” yaklaşımıyla Whopper menüsü için Tıkla Gelsin’e özel kampanyasını hazırlamıştır.

Ford Trucks, Türkiye’de “futbolun her anında birlikteyiz” diyen bir reklam filmi yayınlamıştır.

MasterChef Türkiye‘de bile Dünya Kupası’na özel bir bölüm yayınlanmıştır. Yarışmacılar her kıtanın FIFA sıralamasında en üstteki ülkesinden bir yemek hazırlamıştır.

Samsung, Dünya Kupası’nı kutlamak için ball saat görünümü ile Watch 5 ve Watch 5 Pro için yeni bir yazılım güncellemesi yayınlamıştır. Ayrıca internet sitesi üzerinden “Futbol Heyecanı Her Yerde Sizinle” sloganı ile çeşitli indirimler sunmuştur.

Oyun üreticisi Activision, Dünya Kupası’ndan hemen önce Call of Duty oyunu için bazı futbolcularla partnerlik gerçekleştirmiştir. Neymar, Paul Pogba ve Lionel Messi gibi futbolcuların yüzlerinin oyun içerisinde yer almaları sağlanmıştır. Bu sayede oyuncular, ilgili karakterleri yönetebilmiştir.

Avrupa’nın en büyük ikinci havayolu şirketi Lufthansa, Dünya Kupası özelinde “The Great Swap” (Büyük Takas) isimli reklam filmini yayınlamıştır. Çeşitlilik Kazanır sloganı ile farklı ülkelerden farklı insanların formalarını değiş tokuş yapmalarına odaklanılmıştır.

Sporcu enerji içeceği Gatorade, futbolun favori isimleri Lionel Messi, Roberto Carlos ve Robert Pires’in yer aldığı “The Next Ninety Minutes” (“Sonraki Doksan Dakika) adlı küresel bir kampanya başlatmıştır. Gatorade, ayrıca Messi ile birlikte tasarlanan ikonik Gx şişesinin sınırlı sayıda üretilen bir versiyonunu da piyasaya sürmüştür.

Dünyanın en büyük patates cipsi markası Pringles, Dünya Kupası etkileşiminden faydalanmak üzere “Kick-Off The Fun” (Eğlenceyi Başlat) isimli bir kampanya hazırlamıştır. Kampanyada Pringles kapağı bir anda futbol topuna dönüşür ve heyecan başlar. Marka, ayrıca noel temalı ayrı reklamlar da hazırlamıştır.

Dünya’nın en büyük ikinci restoran zinciri KFC, evde teslimat özelliğini Dünya Kupası ile ilişkilendirerek restoranda yapamayacağınız ama evde yapabileceğiniz şeyler konseptli küresel reklam kampanyaları hazırlamıştır.

Anlık mesajlaşma uygulaması Snapchat, bölgedeki en iyi futbol olaylarını ve talk show’ları getirmek için beIN SPORTS, MBC, Saudi Broadcasting Authority (SBA) ve Rotana gibi önde gelen bölgesel yayıncılarla ortaklık kurmuştur. Futbol haberleri ve güncellemeleri için Augustus gibi dijital yayıncılarla çalışmıştır. Platformuna, kullanıcıları için bir dizi AR özelliği getirmiştir. Örneğin, selfie modunda kullanıcıların yanakları tuttukları ülkenin renklerine bürünmüş, ağızlar açıldığında ise spiker Andrés Cantor’un ikonik gol sesi uygulanmıştır. Snapchat Discover adlı içerik platformu üzerinden, 30’dan fazla pazarda kamera arkası içeriği, goller, önemli anlar, maç analizleri ve oyuncu röportajları sunmuştur. Ayrıca kullanıcılara para ödülü sağladığı #TrickShotChamp yarışmasını uygulamıştır. Tebrik ederim.

Ses ürünleri üreticisi Beats by Dre, son iki Dünya Kupası’nda olduğu gibi 2022 yılında da çeşitli futbolcuları kullandığı “Defy the Noise” (Gürültüye Meydan Oku) adlı reklam filmini yayınlamıştır. Önceki sürümlerde Neymar ve Harry Kane gibi dünyaca ünlü futbolcuları tercih eden ve çok iyi bir tuzak pazarlama örneği yalan marka, 2022 reklamında Bukayo Saka, Kingsley Coman, Serge Gnabry ve Ritsu Doan gibi gençlerle çalıştığı için biraz beklentinin altında kalmıştır.

Kripto para borsası Binance, sponsoru olduğu Cristiano Ronaldo ile 74 ülkede 28 farklı dilde yayınlanacak reklam filmi hazırlamıştır. Ayrıca Binance x Cristiano Ronaldo NFT koleksiyonu satışa çıkmıştır.

Bitcoin ödüllendirme uygulaması GoSats, Dünya Kupası süresinde devam eden #BitcoinFootballFiesta adlı bir ödül kampanyası başlatmıştır. GoSats kullanıcıları, mobil uygulamaları üzerinden maç skorunu tahmin etme yarışmasına katılmış ve çeşitli değerlerdeki Bitcoinlere sahip olmuştur. En çok bilen 3 kişiye de sırası ile Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPad Air ve Apple AirPods Pro verilmiştir.

Futbol fantazi oyunu Sorare, Dünya Kupası’ndan hemen önce Lionel Messi ile marka yüzü anlaşması imzaladı ve reklam filmi yayınladı.

Mücevher markası Kalyan Jewelers, futbol temalı sınırlı sayıda üretilmiş yeni bir mücevher ürünü olan Es Vida’nın lansmanını Hintli kadın futbolcu Sweety Devi ile gerçekleştirmiştir. Hayat anlamına gelen ve herhangi bir cinsiyete özgü olmayan (unisex) tasarıma sahip mücevherler yok satmıştır.

Seyahat malzemeleri üreticisi Skybags, Hindistan’ın ilk resmi FIFA lisanslı bagaj serisini piyasaya sürmüştür. FIFA lisansına sahip olmaları, Dünya Kupası’na sponsor oldukları anlamına gelmese de turnuva heyecanından faydalanan marka üç adet özel üretim çanta tasarlamıştır. Marka, ayrıca “Let’s Get Loud” adlı bir kampanyayla Bollywood oyuncusu Kartik Aaryan’ı marka elçisi olarak tanıtmıştır.

Abu Dabi’nin eğlence merkezi Yas Island, Dünya Kupası odaklı bir reklam filmi yayınlamıştır. Yas Island’da düzenlenecek konserlerle birlikte Abu Dabi’deki en büyük açık hava ekranına sahip Abu Dabi Fanzone bölgesinde maç izleme aktiviteleri düzenlenmiştir.

Hindistan’In önde gelen ayakkabı üreticilerinden Walkaroo, Walkaroo Word Cup Prediction Contest adı altında yarışma düzenlemiştir. Maç skorlarının tahminine dayalı yarışmada 2000’den fazla kazanana telefon, akıllı saat, kulaklık gibi ürünler hediye edilmiştir.

Dünya kupasının ilk defa Noel tatili sezonuna denk gelmesini fırsat bilen FOX Soccer kanalı, ünlü oyuncu Jon Hamm’ın noel baba olarak yer aldığı eğlenceli reklamlar (buradan ve şuradan) hazırlamıştır.

Alman ucuz market zinciri Aldi, noel dönemine yönelik içerik hazırlayan bir diğer marka olmuştur. 1998 Brezilya Dünya Kupası için nostaljik Nike reklamını parodi olarak yeniden kurgulayan marka, kampanyasının adını “Feast of Football” (Futbol Şöleni) olarak yayınlamıştır.

İngiltere’nin en büyük spor perakendecilerinden Sports Direct, Eric Cantona, Thierry Henry, Emma Hayes ve Gabriel Jesus’un dahil olduğu bir reklam filmi hazırlayarak noel zamanlamasına yönelik ayrı bir içerik sunmuştur.

İlgiltere’nin önemli spor sitelerinden The Athletic, en son istatistikler, veriler ve haberleri taraftarlarla buluşturmak adına “Emergency Football Hotline“ (Futbol Acil Yardım Hattı) adı verilen bir kampanya hazırlamıştır. 14 Kasım – 18 Aralık tarihleri arasında ilgili telefonu arayanlar The Athletic futbol ekibinden oluşan çağrı hattına yönlendirilmiştir.

Gıda firması Müller, Rice ürünü için isim benzerliğinden yola çıkarak İngiliz milli futbolcu Declan Rice ile “Rice, Rice Baby” isimli bir reklam filmi yayınlamıştır.

Ted Lasso’nun yazarları, ABD milli futbol takımının 26 kişilik Dünya Kupası kadrosuna seçilen oyuncuların her biri için ayrı mesajlar hazırlamak üzere US Soccer ile iş birliği yapmıştır. Her oyuncu, kendi memleketlerinde bir reklam panosunda kişiselleştirilmiş notlarını sergilemiştir.

ABD Milli Takımı ise resmi kadroların açıklanmasından sonra AT&T ve Volkswagen markalarıyla farklı ortaklıklar kurmuştur. AT&T ile “’The Call’ (Çağrı) adı verilen ve cep telefonu üzerinden video görüşmeleri ile oyuncuların kadroya dahil olduklarının açıklandığı kısa videolar yayınlanmıştır. Daha sonra 26 oyuncunun, özel hayatlarından içerikler bulunan röportajlarını içeren “26 Stories” (26 Hikaye) iletişimi Volkswagen ile gerçekleşmiştir.

Spor içerikleri sunan internet sitesi Bleacher Report, “Unreal World Cup” (Gerçek Dışı Dünya Kupası) adında bir reklam filmi hazırlayarak Messi, Ronaldo, Neymar gibi ünlü futbolcuların oyuncak hallerini Toy Story filmi karakterleri gibi değerlendirmiştir.

Dünyanın en büyük spor radyo istasyonu olan ve Premier Lig’in partnerleri arasında yer alan TalkSport, 15 metrelik devasa bir outdoor aktivitesi gerçekleştirmiştir.

Amerikan TV kanalı Telemundo, turnuvanın büyüklüğünü tarif etmek ve markalara reklam spotlarını satabilmek üzere “Hear the Call” (Çağrıyı Duyun) isimli reklam filmi yayınlamıştır. Filmde eski futbolcular Diego Forlan, Mauro da Silva, Claudio Borghi Carlos Tenorio ve spor spikeri Andres Cantor yer almıştır. Kanal rekor gelir ederek 2022 gelir hedeflerini aştıklarını açıklamıştır.

Bağımsız Televizyon İdaresi bünyesinde BBC ile rekabet oluşturmak için kurulmuş ITV, 1970’lerden kalma arşiv görüntülerini kullanıldığı ve eski futbolcu Ian Wright ve kadın futbolcu Eniola Aluko gibi isimlerle çalıştığı reklam filmini yayına almıştır.

Fransız yayın organı So Foot, Dünya Kupası boykotçularını So Food adlı restorana davet ettiği bir reklam yayınlamıştır. 90 dakika boyunca rakip ülkelerin yemek tarifleri usta şeflerce öğretilmiştir. hazırlanan yemekler #onremplitlefrigo adlı yardım derneğine bağışlanmıştır.

İrlandalı Sun Gazetesi, “Light up your World Cup. It’s the sun.ie time” isimli çok kanallı bir kampanya hazırlamıştır. Basılı gazetelerini satın alacak herkese ücretsiz olarak Dünya Kupası posterleri de sağlanmıştır.

MTV Hindistan, Srushti Tawade, MC Square & Paradox gibi isimlerle birlikte Dünya Kupası reklamını yayınlamıştır. Tüketiciler arasından, 1960 yapımı kült olmuş bir Hint filmi olan Mughal-e-Azam karakterlerini en iyi taklit eden üç kişiye Dünya Kupası biletleri sağlanmıştır.

Blankspot, Forza Football ve Forsman & Bodenfors Katar’daki göçmen işçilerin yaralanma ve ölümlerine ilişkin tepki göstermek adına el yapımı 33 kartlık özel bir seri hazırlamıştır.

İngiltere merkezli yardım derneği Women’s Aid, futbolla ilgili aile içi şiddetle mücadele etmeyi amaçlayan “He’s Coming Home” (O, Eve Geliyor) isimli bir reklam yayınlamıştır. Yaptıkları araştırmaya göre futbol maçları sonrasında galibiyet veya mağlubiyet fark etmeksizin aile içi şiddet vakalarında yüzde 38’e varan artış olduğu belirtilmiştir.

İngiltere merkezli yardım kuruluşu CALM (Campaign Against Living Miserably), İngiliz milli futbolcu Declan Rice’ın yer aldığı bir film yayınlayarak anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklarla edilen mücadeleyi görünmeyen bir rakip olarak metaforlaştırmıştır.

FareShare Derneği’nden daha önce McDonald’s içeriğinde bahsetmiştim. Noel dönemine denk gelen turnuva için, İngiliz taraftarların ihtiyaç sahiplerine gıda desteğinde bulunmalarını artırmak adına müzikli bir reklam filmi yayınlamış ve insanları bağış yapmaya teşvik etmiştir.

İran’ın başkenti Tahran’daki Ebulfezl Ali Galerisi‘nde Dünya Kupası Uluslararası Futbol Çizim ve Karikatür Sergisi açılmıştır.

Türkiye hayranlığıyla tanınan ünlü şarkıcı Maher Zain, Dünya Kupası’na “‘Hazır olun’ anlamına gelen ‘Tahayya’ isimli bir şarkı yayınlamıştır.

Örneklerin sonu gelmez, şimdilik burada bırakalım. Eğer yayınlamamı istediğiniz farklı bir içerik varsa benimle paylaşabilirsiniz.

 

2022 Dünya Kupasındaki Forma Tedarik Sponsorlukları

Görsel goal.com tarafından hazırlanmıştır.

Katar Dünya Kupası’nda mücadele eden 32 ülkeye dokuz farklı giyim markası sponsor olmuştur. Nike 13, adidas 7, Puma 6, Hummel 1, Kappa 1, Majid 1, Marathon 1, New Balance 1, One All Sports 1 ülkenin sponsorudur.

Nike, 13 ülke ile 2022 Dünya Kupası’nın ana forma tedarikçisidir. Bir önceki Dünya Kupası’nda 10 ülkenin sponsoru olmuşlardı; 2022’de artış gözlüyoruz. adidas ise 7 ülkede kalmıştır. Bir önceki Dünya Kupası’nda 12 ülkenin sponsoruydular.

Genel bir yorumla Nike, adidas ve Puma toplam milli takımların %80’den fazlasının sponsoru olmuştur.

  • Nike: Brezilya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Portekiz, Hırvatistan, Amerika, Polonya, Güney Kore, Avustralya, Kanada, Katar, Suudi Arabistan
  • adidas: Belçika, Arjantin, İspanya, Almanya, Meksika, Galler, Japonya
  • Puma: Uruguay, İsviçre, Senegal, Sırbistan, Fas, Gana
  • Hummel: Danimarka
  • Majid: İran
  • Marathon: Ekvador
  • NewBalance: Kosta Rika
  • One All Sports: Kamerun
  • Kappa: Tunus

Sadece adet olarak baktığımızda yanılırız. Sponsor olunan takımların FIFA derecelerine göre ayrıca yorum yapmak gerekebilir. FIFA sıralamasında ilk onda olan takımlardan beşinin sponsoru Nike, üçünün sponsoru adidas, bir takımın sponsoru da Hummel olmuştur.

Milli takımların genellikle forma tedarik markalarını değiştirmedikleri gözlenmiştir. Örneğin adidas, 1954’ten beri Alman milli takımı ile süre gelen sponsorluk anlaşmasını 2026 yılına kadar uzatmıştır. Aynı şekilde İspanya 1991’den beri, Japonya 1999’dan beri adidas ile çalışmaktadır. Benzer olarak ABD 1995’ten beri, Hollanda ve Brezilya 1996’dan veri Nike ile çalışmaya devam etmektedir.

 

Görsel, FIFA.com üzerinden alınmıştır.

Milli Takımların 2022 FIFA Dünya Kupası Sponsorlukları

Ülkelerin milli takımları ile 345 farklı marka toplam 401 sponsorluk anlaşması gerçekleştirmiştir. Ülkeleri, turnuva öncesindeki FIFA sıralamasına göre konumlandırdım.

2022 Dünya Kupası öncesinde Instagram, Twitter, Facebook ve YouTube kanallarında en çok takipçiye sahip takımlar sırası ise 32 milyon ile Brezilya, 26 milyon ile Fransa, 24 milyon ile İngiltere ve Meksika ve 17 milyon ile Arjantin olmuştur. İlgili takipçilerin sponsorluk konusunda da etkisi olduğu açıktır.

 

Brezilya

FIFA sıralaması: Birinci
Forma Tedarik: Nike (1996’da başladı. 2026’da sonlanıyor. Yıllık 35,5 milyon dolar)
Ana Sponsorlar: Itau Unibanco, Vivo, Guarana Antarctica
Diğer Sponsorlar: Mastercard, Gol, Bitci.com, Free Fire, Kwai, Ze Delivery de Bebidas, Cimed, Fiat, Pague Menos, Semp TCL, Kavak, Rappi, 3 Coracoes, TechnoGym, StatSports, Kin Analytics, Globus Italian Excellence
Not: Bitci ile olan anlaşmaları Dünya Kupası öncesinde internet sitesinden kaldırılmıştır.

 

Belçika

FIFA sıralaması: İkinci
Forma Tedarik: 
adidas (2014’te imzalandı ve 2020’de uzatıldı. 2026’da sonlanacak. Yıllık 3,6 milyon dolar.)
Ana Sponsor: ING (2013 yılında yenilendi ve rakam ve süre açıklanmadı)
Diğer Sponsorlar: Besix, BMW, Carrefour, Coca-Cola, Côte d’Or, GLS, Jupiler, Lotto, Proximus, PwC

 

Arjantin

FIFA sıralaması: Üçüncü
Forma Tedarik: 
adidas (1974 yılından beri devam ediyor. 2011 yılında yenilendi. 2022 yılında sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Ana Sponsor: 
Binance (2022 yılında imzalandı. 2027’de sonlanacak. Yıllık 40 milyon dolar.)
Diğer Sponsorlar: Coca-Cola, Sancor Seguros, YPF, Toro, Schneider, Naldo, Bet Warrior, BC.Game, Zanella, McDonald’s, PedidosYa, PrimeFin, Kavak, Aerolineas Argentinas, Smiles, W88, Hype Drinks, Duelbits, CottiCoffee, Socios.com, bon aqua, Gillette

 

Fransa

FIFA sıralaması: Dördüncü
Forma Tedarik: 
Nike (2018 yılında yıllık 50 milyon euro üzerinden uzatıldı. 2026’da sonlanacak.)
Ana Sponsorlar: 
Crédit Agricole, EDF, Orange, Uber Eats, Volkswagen
Diğer Sponsorlar: Konami, Belin, Betclic, Coca-Cola, Intermarché, KFC

 

İngiltere

FIFA sıralaması: Beşinci
Forma Tedarik: Nike (2016 yılında yıllık 33,3 milyon pound üzerinden yenilendi. 2030’da sonlanacak.)
Ana Sponsor: BT (2016 yılında yıllık 12,5 milyon pound üzerinden anlaşıldı. 2024’de sonlanacak.)
Diğer Sponsorlar: Budweiser, Coca-Cola, Cognizant, Dettol, Disney, Emirates, Fanatics, Google Cloud, LG, Lucozade, M&S Food, Mitre, National Express, Nationwide, Nuffield Health, PayPal, Pokemon, Snickers, Thomas Lyte, Vitality, Walkers, Weetabix, Xbox

 

İspanya

FIFA sıralaması: Yedinci
Forma Tedarik: 
adidas (1991’den beri devam ediyor. 2019’da yıllık 18 milyon euro üzerinden yenilendi. 2030’da sonlanacak.)
Ana Sponsor: Finetwork (2020 yılında imzalandı. 2023’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Pelayo, Halcon Viajes, Principe, Cervezas Victoria, Iberia

 

Hollanda

FIFA sıralaması: Sekizinci
Forma Tedarik: Nike (1996’dan beri devam ediyor. 2014’de yıllık 13,6 milyon dolar üzerinden yenilendi. 2026’da sonlanacak.)
Ana Sponsor: ING (2014 yılında anlaşıldı. 2022’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Dutch Lottery, Albert Heijn, Bitvavo, KPN, ARAG, Coca-Cola, Engie, DHL, Heineken, Sligro Hotels, Unilever, Volkswagen

 

Portekiz

FIFA sıralaması: Dokuzuncu
Forma Tedarik: Nike (1997’den beri devam ediyor. 2017’de yıllık 6,5 milyon pound üzerinden yenilendi. 2024’de sonlanacak.)
Ana Sponsor: Sagres (2018 yılında anlaşıldı. 2024’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Altice, BPI, Jogos Santacasa, Cuf, Sacoor Brothers, Hertz, Vodafone, Placard, Continente

 

Danimarka

FIFA sıralaması: Onuncu
Forma Tedarik: 
Hummel (2015’den beri devam ediyor. 2019’da anlaşma yenilendi. 2030’da sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Ana Sponsorlar: Oddset, Arbejdernes Landsbank
Diğer Sponsorlar: Carlsberg, Stark, Volkswagen, Unisport, Rema1000, Eurosportring, Superligaen A/S

 

Almanya

FIFA sıralaması: On birinci
Forma Tedarik: 
adidas (1954’den beri devam ediyor. 2018 yılında yıllık 50 milyon euro üzerinden yenilendi. 2030’da sonlanacak.)
Ana Sponsor: 
Volkswagen (2005’den beri devam ediyor. 2019 yılında yıllık 30 milyon euro üzerinden yenilendi. 2024’de sonlanıyor.)
Diğer Sponsorlar: Bwin, Coca-Cola, Commerzbank, Lufthansa, T-Mobile, Strauss, Ergo, Exasol, Flyeralarm, Hormann, Rewe, Van Laack

 

Hırvatistan

FIFA sıralaması: On ikinci
Forma Tedarik: 
Nike (1990’dan beri devam ediyor. 2016 yılında yıllık 1,7 milyon pound üzerinden yenilendi. 2026’da sonlanacak.)
Ana Sponsor: Fortenova Group (2021’de anlaşıldı. 2025’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Ozujsko, Konzum, HEP, PSK, PBZ, Croatia Osiguranje, Cipi Cips, Croatia Tourism, Jana, T-Mobile, Croatia Airlines, Anic Outdoor, Janaf, Hyundai, Arriva, Joop!, Ban Tours, Pik Vrbovec, Sokol Security, Gaz Nutrition, Puda

 

Meksika

FIFA sıralaması: On üçüncü
Forma Tedarik: 
adidas (2014 yılında yıllık 10 milyon dolar üzerinden yenilendi. 2022’de sonlanacak.)
Ana Sponsorlar: Coca-Cola, AT&T, Banorte, Kavak, Bitso
Diğer Sponsorlar
: G500, Lala, Visa, Hyperice, LG, Draftea, Autobuses de Oriente, BeGo

 

Uruguay

FIFA sıralaması: On dördüncü
Forma Tedarik: 
Puma (2016 yılında yıllık 3 milyon dolar üzerinden anlaşıldı. 2024’de sonlanacak.)
Ana Sponsorlar: 
Asociación Española, Antel
Diğer Sponsorlar
: Ta-Ta, Coca-Cola, BSE, Volkswagen, Banco Republica, Pilsen, Powerade, Suat, PedidosYa, Schneck, Divino, McDonald’s

 

İsviçre

FIFA sıralaması: On beşinci
Forma Tedarik: 
Puma (1998’den beri devam ediyor. 2011’de yıllık 1,5 milyon dolar üzerinden yenilendi. Süresi açıklanmadı.)
Ana Sponsorlar: Credit Suisse (1993’den beri devam ediyor. 2019’da yenilendi. 2023’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Volkswagen, Swiss International Airlines, Carl F Bucherer

 

Amerika

FIFA sıralaması: On altıncı
Forma Tedarik: Nike (1995’ten beri devam ediyor. 2021’de yenilendi. 2033’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Volkswagen (2022 yılında 7 haneli bir rakam (dolar) üzerinden anlaşıldı. Süresi açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Allstate, Chipotle, AT&T, Deloitte, Bio Steel, GoGo Squeez, Anheuser-Busch, Hyperice, Visa

 

Senegal

FIFA sıralaması: On sekizinci
Forma Tedarik: 
Puma (2017’de yıllık 3 milyon dolar üzerinden anlaşıldı. 2022’de sonlanacak.)
Ana Sponsor: 
Yok
Diğer Sponsorlar
: Orange, Lonase, Groupe Kirène, Air Senegal, Coris Bank, 1XBet, Blaise Diagne International Airport, Sablux Holding, Port Autonome de Dakar

 

Galler

FIFA sıralaması: On dokuzuncu
Forma Tedarik: adidas (2016’da yıllık 1,3 milyon pound üzerinden yenilendi. Süresi açıklanmadı.)
Ana Sponsor: BT (2019’da anlaşıldı. 2024’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: EE, JD, M&S Food, McDonald’s, Conotoxia, Bob Sports, Princes Gate, Science in Sport, The National Lottery, Hawes & Curtis, Penderyn, Macron, Destination Sport Travel, Precision

 

İran

FIFA sıralaması: Yirminci
Forma Tedarik: Merooj (Süresi ve rakamı açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Yok
Diğer Sponsor: Yok

 

Sırbistan

FIFA sıralaması: Yirmi birinci
Forma Tedarik: 
Puma (2018’de anlaşıldı. Süresi ve rakamı açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Vivo (2022’de anlaşıldı. Süresi ve rakamı açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Arena Channels Group, Mozzart, Nektar, VoaVoda, Dangbei

 

Fas

FIFA sıralaması: Yirmi ikinci
Forma Tedarik: 
Puma (2019’da anlaşıldı. Süresi ve rakamı açıklanmadı.)
Ana Sponsor: 
Maroc Telecom (Süresi ve rakamı açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Sidi Ali, OCP, Inwi, Hyundai, Head & Shoulders, Gillette, Coca-Cola, CDG, Bank Al-Maghrib, Afriquia

 

Japonya

FIFA sıralaması: Yirmi dördüncü
Forma Tedarik: 
adidas (1999’dan beri devam ediyor. 2014’de yenilendi. 2022’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Kirin (2015’de başladı. 2022’de sonlanıyor. Rakam açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Toyo Tires, Asahi Shimbun, MS&AD, Mizuho, Japan Airlines, FamilyMart, Saison Card

 

Polonya

FIFA sıralaması: Yirmi altıncı
Forma Tedarik: 
Nike (2008’den beri devam ediyor. 2014’de yıllık 2,6 milyon pound üzerinden yenilendi. Süresi açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Orlen (2018’^de Grupa Lotos firmasını satın aldıktan sonra anlaşma devroldu. Rakam açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: InPost, T Mobile, Oshee, STS, Fakro, Ustronianka, Inszury, 99rent, Biedronka, Leroy Merlin, Tarczynski, Alior Bank

 

Güney Kore

FIFA sıralaması: Yirmi Sekizinci
Forma Tedarik: 
Nike (1996’dan beri devam ediyor. 2020 yılında yıllık 15 milyon dolar üzerinden yenilendi. 2032’de sonlanacak.)
Ana Sponsor: Yok
Diğer Sponsorlar: Hana Bank, KT, Shinsegae, emart, Kyobo, Hyundai, Coupang Play, Asiana Airlines, Coca-Cola, Nexon, Guiness

 

Tunus

FIFA sıralaması: Otuzuncu
Forma Tedarik: 
Kappa (2018’den beri devam ediyor. 2022’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Yok
Diğer Sponsorlar: Carrefour, Tunisair, BNA, Matrix, Kartago, Sabrine, Sherrington

 

Kosta Rika

FIFA sıralaması: Otuz birinci
Forma Tedarik: 
New Balance (2015’de imzalandı. 2023’te sonlanacak. Rakam açıklanmadı.) 
Ana Sponsor: 
Yok
Diğer Sponsorlar
: Diario Extra, Dos Pinos, Euromobilia, Conrela Plus, Grupo INS, Real Intercontinental, Interfruto, Jaam Imagen Digital, Marvi, Well, Medismart, Penalty, Plycem, SAAT, Scotiabank, Trumix, PedidosYa, Kizuna Tech, Pepsi, Gatorade, Kolbi

 

Avustralya

FIFA sıralaması: Otuz sekizinci
Forma Tedarik: Nike (2006’dan beri devam ediyor. 2022’de yenilendi. 2033’de sonlanıyor. Rakam açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Subway (2022 yılında yıllık 4 milyon dolar üzerinden anlaşıldı. 2025’de sonlanacak.)
Diğer Sponsorlar: Commonwealth Bank, Cupra, Qantas

 

Kanada

FIFA sıralaması: Kırk birinci
Forma Tedarik: 
Nike (2018’den beri devam ediyor. Rakam ve süre açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Toyota (2017’den beri devam ediyor. Rakam ve süre açıklanmadı.)
Diğer Sponsorlar: Allstate, Carlsberg, Degree, GE Appliances, GoGo Squeez, Oat Canada, Osmows Shawarma, Quesada Burritos & Tacos, Teck, Sentinel Storage

 

Kamerun

FIFA sıralaması: Kırk üçüncü
Forma Tedarik: 
One All Sports (2022’de imzalandı. 2035’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Yok
Diğer Sponsorlar: Orange, Tangui, 33, Top, XXL Energy

 

Ekvador

FIFA sıralaması: Kırk dördüncü
Forma Tedarik: Marathon (1994’ten beri devam ediyor. 2016’da yıllık 2,6 milyon dolar üzerinden yenilendi. 2023’de sonlanacak.)
Ana Sponsorlar:
 Smart Fit, CNT, Banco Guayaquil, Cervecería Nacional, 
Diğer Sponsorlar
: Betcris, Gatorade, Mentol Chino, LG, Chaide, Golden Bear, Suncare, Pical, LatAm Airlines, PedidosYa, Zapatos Venus

 

Katar

FIFA sıralaması: Ellinci
Forma Tedarik: 
Nike (2010’dan beri devam ediyor. Rakam ve süre açıklanmadı.) 
Ana Sponsor: 
Qatar National Bank (2017’de yenilendi. 2023’de sonlanacak. Rakam açıklanmadı.) 
Diğer Sponsorlar
: Shell, Qatar Airways, Alkass, The Look Company, Ooredoo, Toyota, Talabat

 

Suudi Arabistan

FIFA sıralaması: Elli birinci
Forma Tedarik: 
Nike (2011’den beri devam ediyor. Rakam ve süre açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Yok
Diğer Sponsorlar: Berain, Hungerstation, Budget Saudi Arabia, Saudi National Bank

 

Gana

FIFA sıralaması: Altmış birinci
Forma Tedarik: 
Puma (2022’de yıllık 900 bin euro üzerinden yenilendi. Süresi açıklanmadı.)
Ana Sponsor: Yok
Diğer Sponsorlar
: Zeepay, Access, Flora Tissues, Wood in Fashion, KGL Group, Malta Guinness, BetPawa, Mara, Betway, Visit Ghana, Nasco, STC, Decathlon, Zaz, Goil Good Energy, Uber, Go Go Wash, BakerTilly, StarTimes

 

Görsel, FIFA.com üzerinden alınmıştır.

2022 Dünya Kupasında Mücadele Eden Önemli Sporcuların Sponsorlukları

Bireysel Sporcu Sponsorlukları kitabımı 2022 yılında yayınlamıştım. İsteyen varsa satın alabilir. Kitabın içeriklerinde de önemli sporcuların sponsorluklarını incelemiştim. İncelemenin bu kısmında Dünya Kupası’na katılan önemli futbolcularından önemli sponsorluk anlaşmaları olanları derledim.

Kylian Mbappe: Forbes dergisine göre, Fransız süperstar Kylian Mbappe, yıllık 128 milyon dolarlık rekor bir kazançla dünyanın en çok kazanan futbolcuları listesinin zirvesine çıkacaktır. 2006 yılından beri Nike sporcusudur. Hublot, EA Sports ve Oakley ile sponsorluk anlaşmaları bulunmaktadır.

Cristiano Ronaldo: 750 milyondan fazla sosyal medya takipçisi ile Ronaldo sosyal medyanın en popüler sporcusudur. Cristiano Ronaldo, Facebook, Instagram ve Twitter’da 500 milyon takipçiye ulaşan dünyadaki ilk kişi olmuştur. Nike ile ömür boyu anlaşması bulunmaktadır ve markalı giyim, aksesuar, otel ve spor salonlarından oluşan CR7 markasının sahibidir. Bu yılki turnuva, aralarında Nike, Clear, Binance, Herbalife, LiveScore ve Therabody’nin de bulunduğu 21 sponsorluk ve iş birliği anlaşması vardır.

Lionel Messi: 500 milyondan fazla sosyal medya takipçisi olan Lionel Messi’nin belki de son Dünya Kupası’dır. 25’den fazla marka ile sponsorluk ve iş birliği anlaşması bulunmaktadır. Budweiser, Pepsi, Lay’s, Gatorade, OrCam Technologies, Socios, Mastercard, Ooredoo ve Konami gibi markalarla çalışmaktadır. Dünya Kupası öncesinde çok sayıda reklam filminin ana aktörü olmuştur. adidas ile ömür boyu sürecek bir anlaşması bulunmaktadır.

Dünya Kupası’nı kazanmasının ardından Lionel Messi’nin kişisel Instagram hesabından paylaştığı Dünya Kupası’yla çekildiği fotoğraf, 57 milyondan fazla kullanıcı tarafından beğenildi ve 56,1 milyon beğenisi olan meşhur ‘yumurta’ fotoğrafının rekorunu kırdı.

Neymar Jr: Brezilyalı ünlü futbolcunun da son Dünya Kupası deneyimi olabilir. Puma, Netflix, Facebook Gaming, Red Bull, RePlay Jeans, Diesel Fragrances, Qatar Airways, Pokerstars, DAZN, Triller gibi markaların olduğu 36 anlaşması bulunmaktadır. Puma ile olan anlaşması yıllık 30 milyon dolar değerindedir. 350 milyondan fazla sosyal medya takipçisi bulunmaktadır.

Jack Grealish: İngiltere’nin transfer rekorunu kıran 139 milyon dolarlık transferinin ardından Grealish’in, Nike, EA Sports , McDonald’s, Icons Memorabilia, Gucci, Amazon Prime Video, Panini, PlayStation, Topps, Bose ve boohooMan gibi markalarla anlaşması bulunmaktadır. 1,2 milyon dolar bedelli Gucci sponsorluk anlaşması olan iki futbolcudan biridir.

Kevin De Bruyne: Manchester City’nin yıldız oyuncularından biri olan Belçikalının Nike, Therabody, UFL, Balln, SecretLab, Phemex, Wow Hydrate ve Lanistar markalarıyla sponsorluk anlaşmaları bulunmaktadır. Yapay zeka şirketi Balln ve kripto platformu Phemex tarafından da desteklenen tek sporcudur.

Virgil Van Dijk: Hollandalı defans oyuncusunun EA Sports, Nike, JBL, Cadbury, Tundra eSports, Meta Quest, Freia ve Sponsor Tayland ile toplamda 8 sponsorluk anlaşması bulunmaktadır. Van Dijk, Mason Mount ile birlikte JBL ile anlaşması olan iki Avrupalı ​​futbolcudan biridir.

Son Heung-min: Güney Koreli futbolcunun turnuva öncesinde 14 anlaşması bulunmaktadır. adidas, Calvin Klein, Gillete, EA Sports, Tiger Beer, Republic of Gamers, NFTStar, Volvo, Tumi, OpenSea, SK Telecom, Kore Turizm Organizasyonu, Cartier ve Gentle Monster markaları ile çalışmaktadır. Volvo ve Cartier markalarının sponsor olduğu tek Avrupalı ​​futbolcudur. Calvin Klein’ın Güney Kore’deki marka elçisidir.

Trent Alexander-Arnold: İngiltere’nin çıkış yapan sporcusunun Therabody, Red Bull, Konami, WeAre8, Palo Alto Networks, Bang & Olufsen gibi markalarla anlaşması bulunmaktadır. Yıllık 2 milyon dolar değerindeki Under Armour sponsorluğu ile öne çıkmaktadır.

Alfonso Davies: Gana asıllı Kanadalı genç futbolcunun Nike’ın yanı sıra Bank of Montreal, Topps, EA Sports, BioSteel, Crocs, Jordan Brand ve HATTRICKS gibi markalarla sponsorluk anlaşmaları bulunmaktadır.

Guillermo Ochoa: Absürt kurtarışlarıyla öne çıkan ve beşinci Dünya Kupası’na giden Meksikalı kaleci, Xbox, Nike, Trebel Music, Expedia, Michelob Ultra, Troquer, Hugo Boss, Dolo Neurobion ve Perfumerica ile toplamda 9 sponsorluğa sahiptir.

 

Daha fazlasını öğrenmek için bize ulaşın!

Bu yazıda kullanılan veriler; FIFA, resmi internet siteleri, sosyal medya hesapları, basın toplantıları ve yazı içerisinde yönlendirme yapılan yüz adetten fazla kaynaktan elde edilmiştir.

Bir sonraki incelememizde görüşmek üzere…

H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı