Markalarda sponsorluk için kimlerle görüşeceksiniz? Sponsor arayanlarla kim ilgilenir? Sponsorluk süreçlerini hangi pozisyon üstlenir? Markalardaki sponsorluk sorumluları hangileridir? Sponsorluğu kimden istemelisiniz? Şirketlerin sponsorluk yöneticileri kimlerdir?
Markalarda kime ulaşacağınız konusu sponsor arama çalışmaları için büyük bir öneme sahiptir.
Sizinle ilgilenmeyecek bir marka çalışanına ulaştığınızda sponsorluk sonuçlanmaz. Yazımda sponsorluğun kimlerden talep edilmesi gerektiğini ve ilgili kişilere nasıl ulaşabileceğinizi tarif edeceğim.
Sponsorluk Kimlerden Talep Edilmez?
Önce ulaşmamanız ve uğraşmamanız gerekenlerden bahsetmek istiyorum. Markaların sponsorluk başvuru formlarını doldurmayın. Markaların ajansları ile görüşmeyin. Markalardaki sponsorluk yöneticilerine ulaşmayın. Markalardaki en üst düzey profiller olan C-Level yöneticilerle görüşerek zaman kaybetmeyin. Biraz iddialı ve aykırı gibi gözüküyor, merak etmeyin hepsini başlık başlık inceleyip net cevaplar vereceğim.
Sponsorluk Başvuru Formları
Türkiye’deki çok önemli markaların sponsorluk başvuru formları bulunuyor. Ülker, Turkcell, Garanti BBVA, LC Waikiki, Türk Telekom, Eti, Doğuş Otomotiv, Türk Hava Yolları gibi herkesin bildiği bazı markalar sponsorluk talepleri için online formları tercih ediyor. Hatta biz Anasponsor olarak bazı markaların online formlarını yönetiyoruz. Yurt dışında da birçok marka yine online formları tercih edebiliyor. Bu yazıyı okuyana kadar formlar üzerinden ilgili markalara projenizi gönderebileceğinizi düşünmeniz eminim size çok doğal geliyordur.
Başvuru formlarına sahip markalar, size kendilerini ulaşılabilirmiş gibi gösterirler. Aslında online form ile hedefleri, sponsorluk konusu ile onları rahatsız etmemenizi sağlamaktır. Yani bizi aramayın, biz istersek sizi ararız demek istiyorlar. Sponsorluk tek taraflı bir iletişim ile gerçekleşmez.
Markaların bu gibi formlara ihtiyaç duymasının bir diğer sebebi de gelen tüm talepleri tek bir noktadan inceleme isteği olabiliyor. Bu sayede kendilerine iletilen sponsorluk talebi sayını daha rahat okuyabiliyor ve pazarlama faaliyetlerini planlarken değerlendirebiliyorlar.
Markaların, sponsorluk başvuru formunu tercih etmelerinin bir başka ufak nedeni ise proje sahiplerinin ve rakiplerinin gözünde sıklıkla sponsor olduğu algısını yaratmak olabiliyor. Kendilerine çok sayıda sponsorluk talebinin ulaştığını, ilgili talepleri verimli yanıtlamak adına bu yönde bir forma ihtiyaç duyduklarını hissettirmek isteyebiliyorlar.
Sponsorluk başvuru formlarını doldurarak zaman kaybetmeyin. Formda yer alan sorular önceden tanımlı ve çoğu özelleşmeyen ve projenizle örtüşmeyenlerden oluşur. Hatta bazı sorular o kadar yönlendirmeli olur ki marka sponsor olmayacağını daha en baştan belli etmek istiyor hissedersiniz. Bazı formlarda sponsorluk dosyası eklemek için bir alan bile bulunmaz. Dosyanızı görmeden onlara sağlayacağınız faydaları nasıl değerlendirebilirler ki?
Hiç kimse formları okumuyor demiyorum. Marka çalışanları arasında tabi ki görev tanımında doldurulan formlar ile ilgilenmek olan birileri bulunur. Ancak o birileri, sponsor arayanların ulaşmak isteyeceği kimseler değildir.
Sponsorluk başvuru formu olan markalardan sponsorluk talep ederken online formlarını doldurmamanız gerektiğini yukarı belirttiğim bazı yanıtlar üzerinden savunmaya çalıştım. Şimdi bir başka maddeyi savunayım.
Ajanslar
Eğer Anasponsor gibi sadece sponsorluk konusunda hizmet veren bir ajans değilse markanın çalıştığı PR ajanslarından, reklam ajanslarından, dijital ajanslarından, medya ajanslarından uzak durmanız gerekir. Marka ile direkt görüşmek varken araya üçüncü bir tarafı almaya ihtiyacınız yoktur. Ajansların birincil sorumlulukları sponsorluk olmadığından sizin projenize sponsor aramayı önceliklendirmezler. Uğraşmak istemeyebilirler. Hatta sponsorluk konusunda yetkin olmayabilirler.
Biz Anasponsor olarak diğer ajanslar ile ticari olarak işbirlikleri gerçekleştirebiliyoruz. Onlardan bize, bizden onlara projeler gidebiliyor. Bazen farklı projeler için önerilerimizi birbirimizle paylaşıyoruz. Ancak bizim işimiz bu; sponsorluk. (Sponsor arayanlara yönelik hizmetlerimizi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.)
Proje sahiplerinin sponsorluk için markanın ajanslarına ulaşması büyük faydalar sağlamayacaktır. Genellikle ajanslar; dosyanızı markaları ile paylaştıklarını ve bir dönüş olması durumunda size bilgi vereceklerini belirterek konudan uzaklaşır. En iyi durumda ise sizin aklınızda olmayan bir markayı alternatif olarak önerirler. Neyse ki yazımda markalarda kimlerle görüşmeniz gerektiğini detaylıca belirtiyorum.
Sponsorluk Yöneticileri
İlk bakışta markada sponsorluktan kim sorumlu ise sponsorluk talebinin de o kişiyle paylaşılması gerektiğini düşünebilirsiniz. Böyle düşünmeyin. Bazı markalarda ise unvanı sponsorluk yöneticisi olan personeller bulunur. Sponsorluk yöneticileri, markanın mevcuttaki sponsorluk faaliyetlerinin yürütücüleridir. Hali hazırda sponsorluk olunan faaliyetler ile ilgilenirler. Yeni bir projeye sponsor olma kararı genellikle sponsorluk yöneticilerinin inisiyatifinde değildir. Öyle olan durumlarda ise yeni sponsorluk faaliyetlerini; onlara iletilen talepler üzerinden değil, kendilerinin araştırmaları sonucunda kendi önerileri üzerinden ilerletirler.
Sponsorluk yöneticileri sponsor arayanların ilk aşamada ulaşmaması gereken bir kesimdir. Sizi gerçek karar vericilerden uzak tutarlar ve amacınıza ulaşmanıza engel olurlar. İlgili kişilerle, markanın sponsor olmasından sonra irtibatta kalacaksınız.
C Level Yöneticiler / CEO, CMO
Kurumların en üst düzeyinde yer alan C-Level dediğimiz CEO (Chief Executive Officer) ve daha çok bizim alanımızla ilgileneni olan CMO (Chief Marketing Officer – Baş Pazarlama Yöneticisi) sponsor ararken ilk aşamada asla ulaşmamamız gereken kişilerdir. Sadece C-Level değil, kurumun yapısına göre Genel Müdür seviyesi yani kurumun en üst noktadaki kişilerinden uzak durmak gerekiyor.
Herkesin zamanı kıymetlidir ama markanın en üst düzey yöneticilerinin zamanı daha kıymetlidir. Zamanlarını bizim sponsorluk teklifimizi incelemeye ayırmazlar. Projeyi değerlendirmezler, kurumda ilgili birim hangisi ise onunla paylaşırlar. Alt birimlere iletirler. Alt birimdeki çalışanlar; projeyi inceler, değerlendirir, markalarına faydalarını görür, işi yürütür ve son adım olarak üst yönetimlere sunarlar. Üst yönetim de sponsorluğun onayını verir.
Türkiye’deki yanlış algılardan birisinden bahsetmek istiyorum. “Ben patronu tanıyorum, bize yardımcı olur” yaklaşımı diğer konularda belki işe yarıyor olabilir. Eğer o patron, kendi cebinden bütçeyi sağlayacaksa bu yaklaşım doğru sayılabilir, ancak markanın bütçesini kullanıyorsa önce markanın ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Hepimiz birilerini tanıyoruz, sponsorluk sadece tanıdıklar üzerinden ilerleyemiyor. Sponsorluk talebinizi kurumun üst düzeyleri ile paylaşmayın.
Sponsorluk Kimlerden Talep Edilir?
Yapılması gereken adımlar çok açık. Bilgilerinizi doğru kişiye ulaştırabilirseniz, onay alma şansınız artar. Markalarda ilk aşamada kimlerle iletişime geçeceğinizi tarif edeceğim.
Kurumsal iletişim departmanı veya pazarlama yöneticileri. Kurumlarda ilgili departmanlar bulunuyorsa başka hiçbir yerler görüşmeniz gerek yoktur. Sponsorluk bir pazarlama faaliyeti olduğuna göre sponsor arayanların pazarlama bölümleri ile görüşmesi gerekmektedir. İlgili departmanlar genelde bir ekipten oluşur. Kurumun büyüklüğüne göre markada sadece bir pazarlamadan sorumlu yönetici de olabilir. Kurum çok büyükse veya birden fazla markaya sahipse o halde marka sorumluları ile de görüşülebilir.
İlgili kişiler genellikle bütçeyi kontrol eder ve karar verme yetkisine sahiptir. İlgili kişilere telefonla ulaşabilmek, mailinize dönüş alabilmek ve toplantı yapabilmek daha kolay gerçekleşir. Hatta pek çok sponsor arayan, ulaşılmaması gerekenler ile sürecini ilerletip zaman kaybettiğinden, marka çalışanlarına ulaştığınızda hızlı dönüşler alınır. Eğer unvanını İngilizce kullanıyorsa “Marketing” bizim anahtar kelimemizdir.
Sponsorluk talebiniz öncelikli olarak yerel veya bölgesel bir odak içeriyorsa bölgesel pazarlama müdürü görüşeceğiniz kişi olabilir. Yerel olarak bütçeye ve yetkiye sahip olabilir ve teklifiniz bütçeyi aşarsa ve kaçırmak istemeyeceği bir proje ise şirket içerisinde projenin en güçlü savunucusu olabilir.
Daha küçük şirketlerin marka yöneticileri veya pazarlama departmanları olmayabilir. Durum buysa, yaratıcı olmanız ve sponsorluk kararını hangi yöneticinin aldığını keşfetmeniz gerekebilir. Genel müdür seviyesi özellikle yerel veya bölgesel bir şirkette hedeflenecek doğru kişidir.
Eğer belirttiğim kişilerle iletişime geçerseniz ve sizi başvuru formuna, ajansına veya sponsorluk yöneticisine yönlendiriyorsa, büyük ihtimalle süreç olumsuz sonuçlanacaktır. Sponsorluk bir tercihtir ve her marka her proje sponsor olmaz.
İletişime Geçeceğim Kişinin Bilgilerini Nasıl Bulacağım?
İletişime geçeceğiniz kişileri belirlemek adına online veya geleneksel yöntemleri tercih edebilirsiniz. Aşağıda belirteceğim maddelerin önem sırasını kendinize göre belirleyebilirsiniz.
- Kendi Çevrenize Danışın
- Anasponsor Blog Mecrasını Kullanın
- Basın Bültenlerini İnceleyin
- E-Mail Bültenlerine Abone Olun
- LinkedIn / ClubHouse
- Markayı Arayın Sorun
- Google Taraması
- Email Hunter
- Etkinliklere Katılım
Kendi Çevrenize Danışın
Çevrenizde tanıdığınız insanlardan yardım istemek kolayca gerçekleştirebileceğiniz bir konudur. Daha önceden ilgili markalarda çalışmış veya üçüncü parti olarak hizmet vermiş kişilerden markada kimlerle iletişime geçeceğinizi öğrenebilirsiniz. Büyük olasılıkla, sadece ilgili kişileri değil, en doğru kişiyi biraz da ipuçları vererek sizinle paylaşacaklardır. Networkünüzü kullanmanın tam zamanıdır.
Anasponsor Blog Mecrasını Kullanın
Blogumuz üzerinden markaların geçmiş sponsorluk faaliyetlerini inceleyebilirsiniz. Sitedeki arama çubuğuna ilgili markanın ismini girdiğinizde, o markanın geçmiş dönemde gerçekleştirdiği sponsorluk çalışmalarını, sponsorlukla ilgili röportajlarını ve sponsorluk odaklı tüm yaklaşımlarının detaylarını görebilirsiniz. İlgili sayfaları inceleyerek, yetkilileri ve yaptıkları yorumlarını okuyabilirsiniz. Haberlerin güncelliğini kontrol etmeniz gerektiğini hatırlatmak isterim.
Basın Bültenlerini İnceleyin
Çoğu markanın internet sitesinde, basın sayfaları bulunur. İlgili basın sayfalarına da basın bültenlerini eklerler. Markalarının gerçekleştirdikleri gelişmeleri görebilir ve daha da iyisi markanın pazarlama yöneticisinin ismini ve mail adresini görebilirsiniz.
Basın bültenlerini incelemenin bir diğer yöntemi ise pazarlama odaklı mecraları incelemektir. Bir dönem yönetim kurulunda yer aldığım Pazarlama Türkiye ile birlikte MediaCat, Marketing Türkiye, Ad Just Brand, Pazarlamasyon, BrandMap, The Brand Age, Campaing Türkiye, Bigumigu gibi internet sitelerinden markaların basın bültenlerini, reklam faaliyetleri ve diğer detayları görebilirsiniz.
İlgili mecralarda yer alan marka bültenlerinde genellikle “Künye” adı verilen bir bölüm bulunur. Künye kısmında marka yöneticilerinin ismi de yer alır. Genellikle isimler, önem sırasına göre eklenir.
Belirttiğim bazı mecraların basılı veya dijital dergileri de bulunur. Arzu ederseniz dergilere abone olabilir veya kullandığınız telekom markasının dergi uygulamasından erişim sağlayabilirsiniz. Dergiler üzerinden internet sitelerinde yer vermedikleri daha kapsamlı içeriklere, özel röportajlara ve verilere erişebilirsiniz.
E-Mail Bültenlerine Abone Olun
İster markanın kendi bültenine ister bir önceki madde de belirttiğim pazarlama mecralarının mail bültenlerine abone olabilirsiniz. Bu sayede tek tek markaları araştırmak yerine içeriklere mail hesabınız üzerinden toplu halde erişebilirsiniz. Büyük bir marka için her yeni pazarlama girişimi duyurulduğunda, detayları belirttiğim yayınlardan en az birinde ele alınır ve genellikle marka yöneticisinden bir alıntı da yer alır.
LinkedIn / ClubHouse
Sosyal medyalar arasında networking amaçlı kulllanılan mecralardan en önemlisi LinkedIn’dir. Hesabınız yoksa açmanızı öneririm. Sırası ile Linkedin, Twitter, ClubHouse, Instagram veya Facebook mecralarında yetkili kişileri araştırabilirsiniz. Özellikle LinkedIn, kişilerin isimlerini de öğrenmenize olanak tanır.
Linkedin’de arama çubuğuna şirketin ismini yazarak, şirketin LinkedIn sayfasına ulaşırsınız. İlgili sayfadan “bu şirkette çalışanlar incele” bağlantısını tıkladığınızda, yetkililerin isimlerini ve unvanlarını görebilirsiniz.
Filtre bölümünden, unvan kısmına İngilizceleri önce olmak üzere “Pazarlama, Kurumsal İletişim, Ürün Müdürü” gibi anahtar kelimeleri aratarak ilgililerin kim olduğunu görebilirsiniz. İlgili kişilerin hem LinkedIn profillerindeki geçmişlerini hem de diğer sosyal medya hesaplarını inceleyerek konu hakkında doğru kişiye ulaşıp ulaşmadığınızı anlayabilirsiniz.
İlgili kişiye davet yollayarak ağınıza dahil olmalarını sağlayabilirsiniz. Hiç tanımadığınız birisi ile en fazla LinkedIn mecrasında arkadaş olmanız doğal karşılanır. Talep yollarken çok tavsiye etmesem de kısa bir LinkedIn mesajı ile kendinizi veya projenizi de tanıtabilirsiniz.
Bazı markaların veya pazarlama odaklı toplulukların LinkedIn mecrasında kapalı grupları olabiliyor. İlgili gruplara dahil olabilir, paylaşımları inceleyebilir ve yeri geldiğinde sohbete dahil olabilirsiniz.
LinkedIn mecrasında bir de kurumların markalarına özel ayrıca showcase sayfaları olabiliyor. Showcase sayfalarında sadece o markaları ile ilgili paylaşımlara yer veriliyor. Eğer sponsor adayınız olan bir markanın ayrıca bir sayfası bulunuyorsa takip edebilir ve yapılan paylaşımları analiz edebilirsiniz.
ClubHouse ise bir dönem çok popüler olsa da gittikçe önemini yitiren bir mecra haline geldi. Yine de özellikle pazarlama konuları ile ilgili odalarda yetkilileri fark edebilir, konuşmalarını dinleyebilir, bakış açılarını inceleyebilir ve yeri geldiğinde sohbete dahil olarak görüşme fırsatı bulabilirsiniz.
Markayı Arayın Sorun
Eğer internet taramaları başarısız olursa veya marka çok yeniyse kurumun genel müdürlük telefonunu arayın ve operatör ile görüşün. O kişiden marka yöneticisinin adını isteyin. Bazı durumlarda direkt ilgili kişiye bağlanmak ve telefon görüşmesi yapmak da bir seçenektir. O halde ön hazırlık çalışmalarımız tamamlanmadan markayı aramayın.
Google Taraması
Arama çubuğuna “şirketin ismi + pazarlama müdürü” yazdığınız zaman basına yansıyan haberlerden çok sayıda veri görebilirsiniz. Aramaları çeşitlendirebilirsiniz. Direkt mail adresi odaklıysanız “@sirketindomaini.com” gibi bir anahtar kelime kullanabilirsiniz. Araçlar kısmında aramanızı “Son 1 Ay” olarak sınırlandırarak daha güncel verileri görebilirsiniz.
Email Hunter
www.hunter.io adresine giriş yapın ve ücretsiz üye olun. Belli bir aylık kotaya kadar markaların domainlerini ücretsiz araştırabilir ve internette yer alan halka açık bilgilerden kurumun mail yapısını öğrenebilirsiniz. Kurumun mail yapıları genellikle “isim.soyisim@sirketismi.com” olsa da farklı kombinasyonları da tercih edilebiliyor. Mail yapısını bulduktan sonra ilgili kişinin ismini ilgili kombinasyonla uyumlu hale getirerek mail adresi bilgisine sahip olabilirsiniz. Eğer çok işinize yaradığını düşünüyorsanız ücretli modelini de tercih edebilirsiniz.
Lusha, ClearBit, Skrapp, ContactOut, Wiza gibi farklı araçlar da bulunur. İlgili araçların tarayıcılara özel eklentileri de vardır. Türkiye’den daha çok yurt dışı projeleri için daha etkilidir. Yine de halka açık bilgilerin derlenmesi adına kolaylık sağlarlar. Verilerin güncellediğini kontrol etmeniz gerekebilir. İnsanların mail adreslerini keşfetmenizde yardımcı olur.
Etkinliklere Katılım
Pazarlama profesyonelleri ile geleneksel yöntemlerden biri olan fiziksel buluşmalar üzerinden tanışabilirsiniz. Markaların sponsor oldukları projelere katılım gösterebilirsiniz. Eğer markadan yetkili bir konuşmacı var ise tanışabilir ve kartvizit değiş tokuşu yapabilirsiniz. Eğer markanın bir stant aktivitesi varsa bilgi alabilirsiniz.
Sadece markaların sponsor olduğu projeler değil bazı durumlarda da networking buluşmaları olur. İş dünyasından önemli grupların düzenlediği bu etkinliklere katılım gösterebilir ve yeni insanlarla tanışabilirsiniz.
Peki Şimdi Ne Yapacağız?
Doğru adı, unvanı ve mail adresini elde ettikten sonra iletişime geçmemiz gerekiyor. İletişime geçmeden önce de yapılması gereken tüm adımları eksiksiz yerine getirmeliyiz. Konu hakkındaki diğer içeriklerimi takip edebilirsiniz.
Sonraki yazılarımda görüşmek üzere…
H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı
Bizimle iletişime geçin!
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (106)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (474)
- Haftanın Gelişmeleri (420)
- İnfografikler (31)
- Kültür-Sanat (164)
- Özel (65)
- Sosyal Sorumluluk (22)
- Spor (1.723)