Sponsor arama çalışmalarında pek çok proje sahibinin önemsemediği konulardan öne çıkanı PR (halka ilişkiler) faaliyetlerinin tanımlanmamış veya tanımlanamamış olmasıdır. Proje sahiplerinin kime ulaşacaklarını tarif etmeleri sponsorluk için yeterli değildir. Ulaşacakları kitleye nasıl erişeceklerini de detaylıca aktarmaları gerekir.

Rehberde sponsorluk dosyasında yer almasının zorunlu olduğu PR faaliyetlerinin nasıl oluşturulabileceği konusunda detaylı bilgi vereceğim.

Rehberi PDF olarak indirmek için tıklayınız.

 

Projenin tanıtım ve duyuru faaliyetleri için bütçe ayrılması gerekir. Sponsor arayanların, zaten sponsor aradıkları için maddi anlamda zorluk içerisinde olduğunun farkındayım. Duyuru faaliyetleri için harcayacakları bütçeyi projenin uygulanması sırasında kullanmayı tercih etmeleri ilk bakışta daha mantıklı gözükebilir. Atlanmaması gereken nokta, sponsor olacak markaların her projeye sponsor olmadıklarıdır. Eğer eşit değerde iki proje varsa, markalar, duyuru çalışmaları güçlü olanı tercih eder. O halde sponsor bulabilmek üzere gerçekleştirilecek PR faaliyetlerine önem vermek gerekir.

Hazırlanacak içeriğin sadece bir plan olduğunu unutmayın. Eğer sponsorluk gerçekleşmezse uygulanmak zorunda değildir. Ancak sponsorluğun gerçekleşebilmesi için elzemdir. O halde sponsorların ilgisini çekebilmek için sadece geçmiş basın yansımalarına yer vermenin yeterli olmadığını bilmeniz, sponsorlara gelecekte neler yapabileceğinizi kanıtlamanız gereklidir.

Medya çalışmalarınız için konu hakkında hizmet veren markalardan ve medya ajanslarından destek alabilirsiniz. Hatta onları sponsor yaparak daha geniş imkanlara sahip olabilirsiniz. Özellikle planların oluşturulması, mecralardan uygun teklifler alınması ve planın uygulanması sırasında katkıları olacaktır. Eğer hazırladığınız bir plan varsa incelemem adına benimle paylaşabilirsiniz.

 

Sponsorluk İçin Pazarlama Planı Nelerden Oluşur?

Medya planınızı oluştururken “Geleneksel Pazarlama Faaliyetleri” ve “Dijital Pazarlama Faaliyetleri” olarak isimlendirdiğim iki ana başlığımız ve onlarca alt başlığımız bulunuyor.

Geleneksel Pazarlama Faaliyetleri: Televizyon, radyo, gazete, dergi, outdoor mecralar, alan aktiviteleri, basılı materyaller olarak tanımlanabilir. Çizgi altı ve çizgi üstü tüm faaliyetler ile birlikte alternatif seçeneklerden oluşur.

Dijital Pazarlama Faaliyetleri: Sosyal medya, internet sitesi, dijital reklam çalışmaları, influencer iletişimi, mail bültenleri, SMS çalışmaları, mobil uygulamalar ve podcastler olarak belirtilebilir. Kendi hakimiyetimizde olanlar ve bir başkalarının ulaşabilecekleri şeklinde bütünleştirilebilir.

Tüm mecralarda ortak halde yapılabilecek konular olduğu gibi farklı şekilde uygulanabilecek detaylar da bulunmaktadır. Projenin büyüklüğüne göre tümünü veya bir kısmını eş zamanlı uygulayacak gibi planlayabilirsiniz.

Medya ve pazarlama planı kapsamında projenin detaylarına yer vereceğiniz gibi ilgili çalışmaların markaya olan faydasını rahatlıkla aktarabilmeniz adına tüm içeriklerde sponsorların logolarına veya söylemlerine de yer vermelisiniz. Önce geleneksel daha sonra dijital faaliyete odaklanacağım.

 

Sponsorlukta Geleneksel Pazarlama Faaliyetleri Nasıl Değerlendirilir?

Sponsorluk, geleneksel pazarlama faaliyetleriyle değerlendirildiğinde birçok avantaj sunar. Her bir başlığı ayrı ayrı değerlendirdim.

 

Televizyon: Kuvveti gittikçe azalsa da televizyon mecrasında yer almak sponsorlar için güçlü bir etki bırakır. TV mecrasında yer almak için sadece reklam spotlarını tercih etmek durumunda değilsiniz. Çok büyük projelerin reklamları TV’de yer alsa da pek çok proje sahibi TV’deki reklam bütçelerini karşılayamayacaktır.

Haber bültenlerinde projenin haberinin gerçekleşmesi ilk hedeflenen nokta olmalıdır. Proje öncesi veya sonrasındaki gelişmeler ana haber bültenlerinde veya gün boyunca saat başlarında yayınlanan haber bültenlerinde yer alabilir.

Sadece haber bültenlerinde değil, televizyonda yer alan programlar da tercih edilebilir. Projenin hedef kitlesinin takip ettiği programlara konuk olabilir, söyleşiler yapabilir ve projenin duyurularında kullanabilirsiniz.

Farklı bir perspektiften yaklaşırsak aynı TV reklamları gibi sinema salonlarında film gösterimi öncesinde yayınlanan reklam alanları da değerlendirilebilir. Ayrı bir başlık olarak inceleme gereği duymadım. Yine de geniş kitlelere hitap eden bir projenin duyurusu, gişede yüksek performans göstermesi beklenen filmlerin öncesinde gerçekleştirilebilir.

TV mecralarından birisi ile ana medya sponsorluğu kapsamında bir anlaşma sağladığınızda projenin canlı yayınlanması, özel röportajların gerçekleştirilmesi ve özet videolarının hazırlanması gibi yapım içeren konular ile birlikte TV personellerinin projede yer alması gibi ek faydalar elde edebilirsiniz. Ayrıca kanalın internet sitesi, mobil uygulaması veya sosyal medya hesaplarında da görünür olabilirsiniz.

 

Radyo: Daha çok zamanını yollarda ve mutfakta geçiren insanların tercih etmeye devam ettiği bir mecradır. Bütçesi TV’ye nazaran çok daha uygundur. Tanıtım ve duyuru faaliyetleri kapsamında atlanmaması gerekir. Sponsorlara doğrudan etkisi, TV mecrasına göre daha sınırlıdır. Eğer projenin isim sponsoru varsa çok etkili olabilmektedir.

Radyo dinleyicileri genellikle sadıktır ve programları sadece tercih ettikleri için takip ederler. Odaklı kitlelere doğru mesajı daha rahat aktarabilirsiniz. Televizyon mecrasında olduğu gibi program aralarındaki reklam spotlarından faydalanabilirsiniz. Reklam spotlarının kaç saniye üzerinden günde kaç tekrar ile oynatılacağı konularının netleştirilmesi gerekir.

Radyo programlarına konuk olabilir, canlı yayınlara telefonla bağlanabilir, ilgili programlarda canlı röportajlar gerçekleştirebilirsiniz. Dinleyicileri motive etmek adına proje kapsamında radyo dinleyicilerine özel kampanyalar, çekilişler, promosyonlar oluşturabilirsiniz. İlgili etkileşimleri, sponsor markalarınızın ürünleri ve hizmetleri ile birleştirdiğiniz bir iletişimle gerçekleştirerek sponsorlara da ek katkılar sağlayabilirsiniz.

 

Gazete: Basılı olanlarının birer birer kapanması ve tirajlarının gün geçtikçe azalması bile gazetelerin etki gücünü olumsuz yönde etkilememiştir. Gazetelerin online mecradaki varlıkları üst noktadadır. Artık gazetelerin ana gelir kalemi, ölçülebilen reklam çalışmaları düzenleyebildikleri ve reklamları hedefleyebildikleri için dijital dünyadaki reklamlar olmuştur.

Gazetelerde projenin haberinin yapılması veya basın bültenlerinizin yayınlanması çok önemlidir. Sponsorluğunuzla ilgili haberleri basın bültenleri aracılığıyla yayınlayarak medyanın ve halkın dikkatini çekebilirsiniz. Özellikle proje sponsorlarının logolarını içeren afişiniz, basılı veya online mecrada yer alıyorsa herkese fayda sağlar. Eğer ilgili gazete Türkiye’deki büyük medya gruplarından ise veya farklı bir tabirle çok takip edilen büyük bir gazete ise haberin ulaşacağı kitle de büyür. Haberiniz sadece ilgili gazetede değil, internetteki çok sayıda küçük çaplı haber sitelerinde de aynı içerik olarak yer alır.

Sadece haberin veya bültenin yayınlanması değil, aynı zamanda gazetedeki reklam alanlarından faydalanmak da bir seçenektir. Yarım sayfa, tam sayfa veya internet sitesindeki banner alanı, manşet alanı, haber arası, sayfalar arası gibi bölümlerde banner reklamlarınızın yer alması, erişim açısından çok etkilidir. Bu özelliği ile gazeteler, televizyon ve radyo mecralarına göre farklı bir seçenek sunmuş olur.

Gazetelerin sadece internet sitelerinde değil yeri geldiğinde sosyal medya hesaplarında da paylaşımlar olabilir. Eğer sponsorluk anlaşması imzaladıysanız size özel ayrıca röportaj çalışmaları veya ek sayılar da gerçekleştirilebilir.

 

Dergi: Konumu itibari ile gazeteler ile benzer yapıdadır. Gazeteler, yazılı basının televizyonu iken; dergiler yazılı basının radyosudur. Yani dergileri takip eden insanlar sadece kendileri istediği için kendi ilgi alanlarındaki dergileri takip ederler. Niş hedef kitleye ulaşmanın en etkili yollarından biridir.

Aynı gazetelerde olduğu gibi basılı ve online mecralarda yer alırlar. Dergilerde de ilan vermek için çeşitli seçenekler bulunur. Gazetelerden farklı olarak, dergi kapağında yer alabilirsiniz veya dergide özel içerik sayfalarına sahip olabilirsiniz.

Tamamen farklı bir konu olarak, dergi içerisinde fiziksel olarak insert çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz. Insertlerde program, poster veya diğer tanıtım materyallerinin eklenmesi proje sahibinin tercihine göre değişebilir.

Dergi mecrasında anlaşmanın büyüklüğüne göre bir de özel ekler oluşturabilir. Basımı biraz maliyetli olsa da dergi abonelerinin tamamına projeye ait özel oluşturduğunuz ek doküman paylaşılabilir.

 

Outdoor Mecralar: Geleneksel yöntemler arasında proje sahiplerinin en çok tercih ettiği yöntemlerden biridir. Outdoor mecralar ile belirlenecek farklı lokasyonlardan geniş kitleye gösterim yapılabilmektedir. Ölçümü dijitaldeki gibi olmasa da algısı kuvvetli olmaktadır.

Köprü reklamları, billboard, mega billboard, dijital ekran, raket, direk banner, durak giydirme ve araç giydirme gibi örneklendirebileceğimiz outdoor mecralardaki reklam faaliyetleri, itibar açısından sizi üst konuma getirebilir. Etki açısından outdoor mecraların talep ettiği bütçeyi karşılayamayacağını düşünsem de olası bir sponsorluk ile belki de basım maliyetlerine de katlanmadan önemli bir PR faaliyetinde bulunacak olabilirsiniz.

Özellikle belediyelerin outdoor mecralarda kullanım hakları bulunur. Belediyeler haricinde, ilgili alanlar için hizmet veren çok sayıda marka da vardır. Belediyelerin veya hizmet verenlerin sponsor olması sayesinde ilgili mecralarda tanıtım faaliyetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Sadece billboard gibi değil aynı zamanda bina giydirme gibi daha büyük alanlarda da outdoor aktiviteleri gerçekleştirilebilir. Metroların turnikeleri de alternatif bir tanıtım bölgesidir.

Outdoor mecralar genellikle etkinliğe kısa bir süre kaldığında tercih edilir. Tasarım çalışmalarında tüm sponsorlara yer verilebilir. Sponsorluk dosyalarında da oldukça ilgi çeker.

 

Alan Aktiviteleri: Fiziksel olarak gerçekleşen proje buluşma ve duyuru noktaları olarak değerlendirilebilir. Her projeye uygun değildir. Daha çok tek seferlik etkinliklerde kullanılır. Açılan stantlar üzerinden gerçekleşen duyuru ve tanıtım aktiviteleridir. Stantlar bazı durumda bir fuar alanının içerisinde bazı durumda ise şehrin merkez noktalarında açılabilir.

Alan aktiviteleri, proje öncesinde gerçekleşebilecek her türlü fiziksel etkinliği kapsayabilir. Şehir içinde dolaşan reklam araçları veya mobil reklam panolarıyla kapsamı artırılabilir. Kortej yürüyüşü, tanıtım lansmanı veya gala gecesi olarak örneklendirilebilir.

 

Basılı Materyaller: Afiş, broşür, ilan vb. matbaa bazlı basılı iletişim çalışmalarıdır. Daha çok bölgesel bir kitleye ulaşmak adına tercih edilir. Tüm materyaller, alan aktivitelerinde de kullanılabilir.

İlgili materyaller sponsorların mağazalarında bulundurulabilir. Markaların müşterilerine yapacakları alternatif bir iletişim çalışması seçeneğidir. Eğer basılı materyalleri kullanarak tanıtım faaliyetlerinde bulunmayı planlıyorsanız sponsorluk teklifinizde detaylandırmanız gerekmektedir.

 

Sponsorlukta Dijital Pazarlama Faaliyetleri Nasıl Değerlendirilir?

İnterneti kullanarak yapabileceğiniz tüm tanıtım ve duyuru çalışmaları, dijital pazarlama faaliyetleri olarak tanımlanabilir. Doğru yöntemler ile geleneksel faaliyetlere kıyasla daha uygun bütçeler ile daha geniş kitlelere ulaşmanızı sağlar. Tüm projelerde en azından kendi hâkim olabildiğiniz alanların verimli olarak kullanılması gereklidir. Her bir başlığı ayrı ayrı değerlendirdim.

 

Sosyal Medya: YouTube, Instagram, TikTok, Facebook, Twitter, LinkedIn… Sosyal medya hesaplarının yönetilmesi ve doğal olarak PR faaliyetlerinde de kullanılması oldukça önemlidir. Belirttiğim tüm ağlar ücretsiz açılabileceğinden her proje sahibinin en azından bir mecrayı çok iyi değerlendirmesi gerekir. Bir uzman ile çalışılabileceği gibi kontrolünü kendinizin de üstlenebileceği mecralardır.

Türkiye’de internet kullanımı, dünyanın diğer ülkelerine göre oran olarak daha fazladır. Son verilere göre nüfusun %70’inin en az bir sosyal medya hesabı bulunmaktadır. İlgili oran yıllara göre değişkenlik gösterebilir. Unutmayın, ulaşabileceğiniz insanların da size rahatlıkla erişebilmelerini sağlamanız gerekir. Sosyal medya hesaplarını aktif tutmak; geleneksel yöntemlerde olduğu gibi sadece tek taraflı bir iletişim yapmanızın önüne geçer ve hedef kitlenizin sürece dahil olmasını sağlar. İnsanlar paylaşımlarınıza yorum yaparak, beğenerek ve özel mesaj göndererek etkileşim yaratır.

Sosyal medya hesapları hedef kitle iletişimlerinizde size büyük faydalar sağlar. İlgiyi ölçebilir, bilet satabilir, gönüllü bulabilir, takipçilere sorular iletebilir, anketler düzenleyebilir, geribildirim alabilir ve gün geçtikçe gelişen diğer özellikleri kullanabilirsiniz. Sosyal medya platformları üzerinde sponsorlarla birlikte canlı etkinlikler düzenleyerek etkileşimleri artırabilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarının varlığının bir diğer avantajı sponsor olan markalar için ayrıca bir mecranızın olmasıdır. Eğer hesaplarınızın etkileşim gücü veya takipçi sayısı yüksekse sponsorluk arayışınızda işinize yarayacaktır. Hesapların varlığı, markaya sunabileceğiniz ek bir sponsorluk hakkı olarak avantaj sağlar. Aynı zamanda mevcut sponsorlar için planlanacak ayrı içerik paylaşımları ile markalara daha fazla değer katabilirsiniz.

Sosyal medya, sponsorlar ile hedef kitleyi dijitalde buluşturabilme özelliğine de sahiptir. Markanın ürününü veya hizmetini çekiliş yöntemleri ile son kullanıcılar ile hediye edebilirsiniz. Sponsorlar ile gerçekleştireceğiniz proje öncesi canlı yayında izleyicilerin sorularına yanıt verebilirsiniz.

Sosyal medyanız sayesinde elde ettiğiniz istatistik bilgileri, gelecek dönemlerdeki sponsorluk arayışınızda da işe yarar. Hem kitlenin demografik verilerini görebilir hem de erişim gücünüzü markalarla paylaşabilirsiniz.

 

İnternet Sitesi: Eğer bir internet siteniz yoksa acilen konuya el atmanız gerekir. İnternet siteleri sponsor ararken bir opsiyon değil zorunluluktur. Hem son kullanıcı hem de sponsorlar için büyük faydalar sağlar.

YouTube platformunda yazılım bilgisi gerekmeden internet sitenizi nasıl kurabileceğinizi uygulamalı olarak anlatan çok sayıda ücretsiz ve nitelikli içerik bulunmaktadır. Sadece çok yüksek olmayan domain ve hosting maliyetlerine katlanarak internet sitenizi kendiniz bile açabilirsiniz. İnternet sitesinin açılmasından sonra sponsor arama faaliyetlerinde kullanacağınız mail uzantınız da profesyonel olacaktır.

İnternet siteleri, tanıtım ve duyuru faaliyetlerinizi de kapsayacak şekilde projenin tüm detaylarını barındırır. Sizi hedef kitlenizle etkileşime sokar. Demografik verileri öğrenmenizde katkı sağlar.

Sponsorlara sunabildiğiniz ek bir hak olarak avantaj sunar. Her sayfada tıklanabilir logo konumlandırma hakkı, projenin internet sitesini ziyaret eden kullanıcılara kendini hatırlatması adına tercih edilir.

PR faaliyetleri, sadece projeye ait internet sitesinde olmak durumunda değildir. Ekşisözlük, Onedio gibi içerik odaklı internet sitelerini, blogları, forumları ve diğer toplulukları da duyuru çalışmalarınızda tercih edebilirsiniz. İlgili sitelerde başlıklar açabilir, içerikler oluşturabilir veya reklam yapabilirsiniz. Aynı şekilde projenin yapısıyla ortak olan bloglar ve diğer internet siteleri ile anlaşmalar yapabilirsiniz.

Sadece içerik odaklı internet sitelerini değil biletleme ve etkinlik sitelerini de tercih edebilirsiniz. Daha çok tek seferlik projeler için uygun olsa da projenin Biletix, Passo, Biletino gibi sitelerde yer alması daha çok kişiye ulaşmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda biletlemenizi de oradan gerçekleştirebilir, biletleme kategorinize isim sponsoru bile alabilirsiniz.

 

Dijital Reklam Çalışmaları: Sosyal medya hesaplarının veya internet sitesinin varlığı ve doğru yönetilmesi geniş kitlelere ulaşacağınız anlamına gelmez. Geniş kitlelere ulaşmak adına geleneksel reklam yöntemlerini değerlendirdiğiniz gibi dijital reklam yöntemlerini de değerlendirmeniz olmazsa olmazdır.

Dijitalde reklam vermenin çeşitli yöntemleri bulunur. Google reklamları ve sosyal medya reklamları en çok tercih edilen yöntemlerdir. Her iki yöntemde de toplam reklam bütçenizi belirleyebilir ve ulaşmak istediğiniz kitleyi hedefleyerek reklam yapabilirsiniz. Eğer konu hakkında fikriniz yoksa konu hakkında hizmet verenlerle anlaşmanız daha sağlıklıdır.

Display, Programatik, Video, Native, Oyun İçi reklamlar gibi çok sayıda dijital reklam türü ve bu konuda hizmet veren ajans bulunuyor. Yazımda ilgili türlerin detaylarını paylaşmayacağım.

Amacımız dijital reklam çalışmalarını gerçekleştirmek değil, ilgili çalışmaların sponsorluğa katma değer sağlamasıdır. Gerçekleştirilecek reklam çalışmalarının tamamında sponsorlara da olabildiğince yer vermek gerekir.

Planladığınız dijital reklamları, ne zaman, hangi mecralarda, kaç kişiye erişerek, hangi içerikleri kullanarak oluşturmayı düşündüğünüzü sponsorlar ile paylaşabilirsiniz. Hedef kitlenize nasıl ulaşacağınızı rahatlıkla belirtmiş olursunuz.

 

Influencer İletişimi: Her sosyal mecranın dijital ünlüleri bulunur. Dijital ünlülerin ya takipçi sayıları çok yüksek ya da takipçileri ile iletişimleri oldukça kuvvetlidir. Sponsor arayanların dijital ünlüler ile çalışmasının faydası da takipçilere dilekleri mesajı aktarabilmeleridir.

Dijital ünlülerin tanıtımını yaptığı projeler diğer projelere kıyasla çok daha geniş kitlelere ulaşır. Samimi iletişimleri gereği, takipçileri, dijital ünlülerin önerilerini ciddiye alır. Eğer projenizin temsil ettiği değerler ile ortak noktaları olan dijital ünlüleri belirlediyseniz PR faaliyetlerinizde değerlendirebilirsiniz.

Talep edecekleri bütçe, etkileşim güçlerine ve projenin yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Bazı durumlarda projeye katılım göstermeleri yeterli olabilirken, bazı durumda sadece projeye dahil olmak adına yüksek bütçeler talep edebilirler.

Sponsorlara özel içerikler için ek bütçeler talep edileceğinden influencer iletişimi, sponsorluk için sadece erişim gücü konusunda katkı sağlar.

 

Mail Bültenleri: Mailing çalışmaları çok kuvvetli olabileceği gibi kitlenin canını da sıkabilir. Dijital pazarlama faaliyetleri kapsamında değerlendirebileceğiniz en önemli araçlardan biridir. Sadece kendi isteği ile mail bültenine abone olan onaylı hedef kitleye, dilediğiniz mesajı dilediğiniz şekilde verebilirsiniz. Spamlemediğiniz sürece abonelikten ayrılan çok az kişi olacaktır.

Toplu mail çalışmaları için bu konuda hizmet veren markalarla çalışmanız gerekir. Onların projeye sponsor olmalarını sağlayarak hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilirsiniz.

Kitleleriniz doğru segmentleyerek ayrı kitlelere ayrı mailler gönderebilirsiniz. Mailleriniz içeriğinde sponsorların ilanlarına veya tıklanabilir logolarına da yer verebilirsiniz. Aynı maillerde proje ile ilgili dokümanları sponsorların bilgileri ile birleştirerek belki bir kitapçık belki bir e-kitap şeklinde PDF olarak paylaşabilirsiniz.

Gerçekleştirdiğiniz tüm mailing çalışmalarının istatistiklerini potansiyel sponsor markalarla paylaşabilirsiniz.

 

SMS Çalışmaları: KVKK yürürlüğe girdiğinden beri onayı olmayan insanlara SMS gönderimi yasal sayılmamaktadır. Eğer projeyi deneyimlemiş insanların telefon bilgilerini kullanarak onlarla iletişim çalışması yapabileceğinize dair bir onayınız varsa SMS yöntemini de tercih edebilirsiniz.

SMS’leri okuyan kaldı mı emin değilim. Ben artık sadece onay mesajlarını görmek için kullanıyorum. Yine de her SMS, telefonda bir bildirimdir. Proje ile ilgili kişiler, SMS’in başlığında projenin adını gördüğünde mesajınızı okumayı tercih edebilir.

Eğer projenin isim sponsoru varsa SMS ile ulaşılacak kitlenin sayısı markayı mutlu edebilir. Ayrı bir penceren baktığımızda ise projeye sponsor olan markanın, kendi müşterilerine sponsorluk faaliyetine ilişkin bir SMS atması sizi çok geniş kitlelere ulaştırabilir.

 

Mobil Uygulamalar: İnternet sitesine sahip olmak gibi mobil uygulamaya da sahip olabilir ve iletişimlerinizi uygulamanın sağladığı avantajları kullanarak değerlendirebilirsiniz.

Özellikle fuar, kongre, konferans gibi oldu-bitti etkinliklerde kullanılır. Yeni bir uygulamayı telefonlara indirtmek oldukça zor olabilir. Eğer hedef kitlenin uygulamayı indirerek avantaj sağlayacağı bir hale getirebilirseniz indirme sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Mobil uygulama sayesinde kitlenize belki de en etkili yöntemlerden biri olan bildirimler gönderebilirsiniz. Aynı zamanda sponsorların içeriklerine ve logolarına yer vereceğiniz ek bir alanınız olur. Mobil uygulamalar aracılığıyla kullanıcıların bulundukları konuma göre bile bildirimleri atabilirsiniz.

Aynı internet sitelerinde olduğu gibi, kitlenizin yoğun olarak kullandığı uygulamalara veya oyunlara harici olarak reklam verebilir veya özel içerikler hazırlayabilirsiniz.

 

Podcastler: Uzun yıllardır hayatımızda olan podcastler, özellikle eve kapanma döneminde yoğun olarak kullanılmaya başlayan ve etkisi oldukça güçlü olan mecralardır. Dijital radyo kanalları olarak da tanımlayabiliriz. Radyodan farkı, dinleyicilerin, diledikleri zamanda içeriklere ulaşabiliyor olmasıdır.

Farklı konulara odaklanan podcastler varlığını sürdürmektedir. Sponsor arayanların projelerinin yapısına uygun podcastlere reklam vermesi veya konuk olması PR faaliyetleri kapsamında değerlendirilebilir.

Aynı şekilde, podcast sahipleri ile anlaşarak onların projeye sponsor olmaları da sağlanabilir.

 

PR Faaliyetlerini Planlarken Nelere Önem Verilmelidir?

Hangi mecrayı neden kullanacağınızı netleştirmelisiniz.

Hangi mecrada olursa olsun, PR çalışmalarınızda daha yaratıcı içeriklere yer vermelisiniz.

Yayın takvimini doğru belirlemeli, bir plan haline getirmeli ve paylaşmalısınız.

Sponsorluk yöntemi ile çözemiyorsanız mecralara gereğinden fazla bütçe ayırmamalısınız. Gösterime değil erişim verimliliğine odaklanmalısınız.

Sadece kendi görüşünüze göre karar vermemeli, sektörden insanların yorumlarını ve istatistiksel verileri göz önünde bulundurmalısınız.

Eğer çalışmalarınız kapsamında hizmet aldığımız firmalar var ise isimlerini belirtmelisiniz.

Son olarak en önemli olanı hatırlatmak isterim. Tüm içeriklerinizde mevcut sponsorlara yer vermelisiniz. Unutmayın, planı sponsorlara nasıl fayda sağlayacağınızı tarif etmek üzere hazırlıyorsunuz.

 

Medya Planımızı Sponsorlara Nasıl Aktaracağız?

İster sponsorluk dosyasının içerisinde ister sponsorluk dosyasından bağımsız olarak ek dokümanlar üzerinden medya ve pazarlama planını sponsor adayları ile paylaşmanız gerekir.

İçerikleri paylaşırken, açıkladığım gibi geleneksel ve dijital pazarlama faaliyetleri olarak iki ana başlık halinde belirtebilirsiniz. Çalışmaların ne zaman başlayacağı ve ne zaman tamamlanacağı kesinlikle ayrı ayrı yer almalıdır. Hangi mecrayı nasıl kullanacağınızı ve örnek tasarım çalışmalarınızı paylaşabilirsiniz.

Kullanacağımız mecralarda dışarıdan hizmet aldığınız veya sponsor olarak anlaştığınız firmaları destekleyici kuvvet olarak ekleyebilirsiniz. Planın hangi mecrada kim tarafından uygulanacağını bilmek de markanın güvenini tazeleyebilir.

Eğer medya takibi yapan firmalarla anlaşmalar sağlayabilirseniz en azından geleneksel yöntemlerdeki görünürlüklerinizin bir kısmının verisine sahip olabilirsiniz. Projenin adının geçtiği tüm mecralar size raporlanır. İlgili alanlarda sponsorlardan içeriklere de yer verdiğinizden proje sonrasında sunabileceğiniz detaylı bir içeriğe sahip olursunuz. Dijital çalışmalarınızdaki verilerle birleştirerek tüm faaliyetlerin değerini markalarla paylaşabilirsiniz.

Reklam eşdeğeri kavramından hoşlanmasam da marka çalışanların bir kısmı çok hoşlanır. Hoşlanmayanların da ilgisini çeker. Reklam eşdeğeri; eğer ilgili mecralara marka kendi başına reklam verseydi ne kadar bütçe ayırması gerekirdi sorusuna kısmi olarak yanıt veren bir metriktir. Medya takibinden gelen verileri ve dijital yansımalarınızı derlediğinizde, markanın sponsorluk faaliyeti kapsamında duyuru çalışmaları sırasında göründüğü alanların değerini aktarmış olabilirsiniz. Aynı veriyi projenin gerçekleşmesinden önce planlarınızda yer alan metrikler üzerinden tahmini olarak da hesaplayabilirsiniz.

Planın sunumunda da aynı sponsorluk dosyasında olduğu gibi tasarımsal kurallara uymanız ve imla hatalarını kontrol etmeniz gerekmektedir.

 

Sonuç Olarak

Sponsor ararken medya ve pazarlama planınızı sunmanız, diğer sponsor arayanlara kıyasla sizi öne çıkaracaktır. Vaatlerinizin içinin boş olmadığını, tam tersine oldukça fayda sağladığınızı kanıtlarıyla göstermiş olacaksınız.

Sadece projeden faydalanan kesime değil, duyuru çalışmaları ile ulaşılabilecek daha geniş kesime de erişeceğinizi aktaracaksınız.

Planların gerçekçi ve uygulanabilir olması da çok önemlidir. Markanın etkilenmesini sağlamak adına hiç olmayacak içeriklerin planınıza dahil olmaması gerekir. Planı oluşturmak için en azından temel düzeyde pazarlama bilgisine sahip olmanız size avantaj sağlayacaktır.

Tüm emeklerinize ve ayırdığınız zamana değeceğine eminim.

 

Sonraki yazılarımda görüşmek üzere…

H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı

 

Bizimle iletişime geçin!