Şarkıcılar, müzisyenler, sanatçılar kısaca ruhun gıdası olan müziği icra edenler pazarlama dünyasının her zaman bir enstrümanı olmuştur. Markalar yıllardır müzik sektöründen isimlerle çalışmış ve karşılığını gördükleri için iş birliklerine ve sponsorluklarına devam etmiştir.
Hemen ikna olmadıysanız çeşitli dönemlerden aklımda kalan bazı örnekler verebilirim. 1998 yılında Athena grubunun Skalonga klibinde dev bir Rejoice şampuanı görürseniz şaşırmayın. 2013 yılında Yandex, yeni yeni Türkiye pazarındayken Murat Dalkılıç’ın Bir Hayli klibinde ürün yerleştirme yapmıştır. Aleyna Tilki’nin 2019 yılında Cornetto için hazırladığı yaz şarkısı “Nasılsın Aşkta?” klibinin ilk iki gün içinde 5,5 milyon izlendiğini de atlamayalım. Ceza’nın Burn ile yaptığı çalışmaların da farkındasınızdır. Peki ya 2016’daki Uludağ Limonata’nın Kibariye’li reklamı? Hatta Mustafa Sandal’ın aynı anda hem Fuse Tea hem de N11 reklamlarında oynadığını hatırlatmak isterim.
Bakın henüz Tarkan ve Trendyol’dan bile bahsetmedim. Türkiye’nin ilgisine mazhar olan Zeki Müren, vefat etmesine rağmen, Çağlar Çorumlu’nun canlandırması ile İş Bankası reklamlarında görülebilmiştir. Örnekleri artırmak istesem ayrı bir içerik hazırlamam gerekirdi. Dikkat ettiyseniz belki de yüzlerce şarkıcı, farklı dönemlerde markaların yüzü olmuş, reklam filmlerinde oynamış, cıngıllarını hazırlamış, festivallerine katılmış, şirket içi etkinliklerine katılmış, özel performans göstermiş, sosyal medya paylaşımları vb. birçok iş birliği yapmıştır.
Müzisyen olmak ucuz değildir. Stüdyo masrafları, kayıt maliyetleri, tur, nakliye, ulaşım, konaklama bedelleri, ekipmanlar, onarımlar, kiralamalar, satın almalar, klip çekimi, bir reklamcı veya pazarlamacı ile anlaşmak bütçenizi zorlayabilir. Tüm bu maliyetleri finanse etmek için sponsorluk görüşmeleri yapmak çok normaldir.
Müzik sektöründeki sponsorluklar yalnızca büyük sanatçılar için değildir. Gelişmekte olan bir sanatçı bile büyük bir marka ile çalışabilir. Mütevazı bir takipçi kitlesi olan bir bağımsız sanatçı bile sponsorluk fırsatları yaratabilir. Ayrıca sponsorluklar her zaman büyük veya uzun süreli anlaşmalar olmak zorunda değildir. Bir anlaşma sadece tek seferlik olabilir. Ayrıca yerel veya daha küçük şirketlerle de sponsorluklar gerçekleşebilir.
Sponsorluk bir kartopunun yuvarlanması gibidir; bir kez başladığınızda daha kolay hale gelir. Sponsorluk süreçleri çok kolay değildir ancak çok zor da değildir. Neler yapmanız gerektiği ise çok açıktır. O halde bir müzisyenin sponsorlarla çalışması çok olasıdır diyebiliriz. Peki markalar neden binlerce sanatçı yerine sizinle çalışmalı? Bir müzisyen olarak nasıl sponsor bulunur? Merak etmeyin, sıfır noktasında olsanız bile neler yapacağınızı kapsamlı halde detaylandıracağım.
Tüm sponsorluk süreçleriniz için Udemy platformundaki 7 saatlik eğitimimden faydalanabilirsiniz. Eğitimde, yazı içerisinde yer alan tüm konu başlıklarının detaylarını ayrıntılı olarak belirtiyorum. https://www.udemy.com/course/sponsor-bulma-teknikleri/
Neden Sponsorluk? (Önce Burayı Okuyun)
Sponsorlarla çalışmak hem gelirinizi hem de bağımsız bir müzisyen olarak görünürlüğünüzü artırmanın etkili bir yoludur. Bir sponsor ister mevcut ister gelecekteki bir projeniz için ihtiyacınız olan sermayeyi sağlayabilir. Sadece finansal olarak değil belki de bir ürün, bir hizmet, bir imkan olarak katkı verebilir. Üzerinizde ekonomik bir baskı hissetmeden, sadece istediğinize odaklanarak üretimler gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda bir marka tarafından onaylandığınızdan itibarınız da güvenilirliğiniz de tanınırlığınız da artar. Markalar, albüm ve turne gibi konularda PR desteğinde bulunarak sizi daha geniş kitlelere ulaştırabilir.
İnternet, günümüz müzik endüstrisini derinden değiştirmiştir ve artık pek çok şey sayılarla ölçülmektedir. Geleneksel medyanın ilgisi olmadan da adı duyulmamış kişilerin viral olabilmeleri ve kendilerine bir kariyer inşa edebilmeleri yaygınlaşmıştır. Sanatçıların müzik platformlarındaki aylık ortalama dinlenme sayıları ve sosyal medya takipçileri, erişim hacimlerini halka açık şekilde gösterir. Sponsor arama çalışmalarına başlamadan önce dijital varlıklarınızın doğru kontrol edildiğinden emin olmalısınız.
Sponsorluk görüşmelerinde temelde iki konu bulunur. Birincisi bir markanın size ulaşmasıdır. İkincisi ise sizin markaya ulaşacak olmanızdır. Bir marka size ulaşmışsa zaten belli bir seviyedesiniz demektir. Sanatı dikkatleri çekmiş, hayran kitlesini oluşturmuş, insanların yeni çalışmalarını merakla beklediği, stream sayıları yüksek popüler bir sanatçının markalarla sponsorluk ilişkisini sürdürmesi oldukça kolaydır.
Markaya siz ulaşacaksanız, biraz daha çaba göstermeniz gerekir. İşin aslı, masaya değerli bir şey getirmezseniz kimse size sponsor olmak istemeyecektir. Nitekim, hangi seviyede olursanız olun hiçbir markanın bir müzisyene borcu yoktur ve sponsor olmak zorunda değildir. Sponsorlar sizin için neler yapabileceklerini umursamaz; onlar için neler yapabileceğinizi veya daha doğrusu birlikte neler yapabileceğinizi önemser. Dolayısıyla sponsorluk için izlemeniz gereken adımlar neredeyse aynıdır. Sponsorluk arayışlarından önce kendinizi ve ihtiyaçlarınızı önceliklendirmeyi bırakıp, markadan ne kazanabilirim zihniyetinden kurtulmalısınız.
Sponsorlarla çalışmak bir ödül değil, sonuçtur. Markaya fayda sağlayamıyorsanız, henüz hazır olmadığınızdan hem markanın hem de kendinizin zamanını boşa harcamış olursunuz. Hiçbir marka, kitlesi olmayan bir müzisyene sponsor olmaz. Sosyal medya etkileşiminiz yüksekse, aktif bir içerik üreticisiyseniz, takipçilerinizle etkili bir ilişkiniz varsa, önemli miktarda insanı bir araya getirebiliyorsanız, sahne performanslarınız iyiyse, müziğinizin kalitesi de yeterli düzeydeyse sponsorlarla çalışmanız kaçınılmaz olacaktır.
Sponsorluk İçin Ön Çalışmalarınızı Tamamlayın
Kısaca sponsorluk öncesinde olmazsa olmaz bazı konuları değerlendireceğim. Akabinde sponsor arama süreçlerinden bahsedeceğim.
Müziğinizi ve videolarınızı yayınlayın: Her şeyden önce, eserlerinizin ortada olması gerekir. Markalar içeriğinize bakarak müzisyenlik seviyenizi, prodüksiyon kalitenizi ve izlemelerinizi kontrol etmek isteyecektir. Şarkılarınızın ve kliplerinizin dijital platformlarda yer alması çok önemlidir.
Sosyal medya hesaplarınızı oluşturun ve doğru şekilde yönetin: Bir şirketin size sponsor olmak istemesinin en büyük nedenlerinden biri müziğinizin çok sayıda insan tarafından dinlenmesi/izlenmesidir. Markalar, hayran kitlenizin kendi ürünleriyle etkileşime geçmesini ister. Bu nedenle, sizi ve içeriğinizi ne kadar çok kişi aktif olarak takip ederse, sponsorluk şansınız o kadar artar. Etkileşimler ise sadık kitlenizin hacmini belirler. Sadık kitleniz; paylaşımlarınıza yorum yapan, beğenen, şarkılarınızı hikayelerinde paylaşan ve müziğinizi gerçekten önemseyen kişilerdir. Sosyal medyada takipçi satın almamalı, tamamen organik hareket etmelisiniz.
İnternet sitenizi oluşturun: Müzik kariyeriniz konusunda ciddiyseniz, bir internet sitenizin olması kaçınılmazdır. Artık internet sitelerini hazırlamak yazılım bilgisine sahip olmadan bile uygun bütçeler ile gerçekleşebilmektedir. İnternet sitesine sahip olduğunuzda, sponsorlara ek bir hak sunmakla kalmaz aynı zamanda hayranlarınızın şarkılarınızı dinlemesini ve konserlerinizi takip etmesini de kolaylaştırmış olursunuz. İnternet sitenizde biyografiniz, fotoğraflarınız, videolarınız, konser bilgileriniz ve iletişim sayfası yer alabilir.
Kişisel markanızı oluşturun: Müzik endüstrisinde güçlü bir markaya veya kimliğe sahip olmak, nereden bakarsanız bakın işinize yarayacaktır. Aynı durum sponsorluk için de geçerlidir. Kurumlar, kendi markalarıyla uyumlu, bir duruşu olan, net ve tanımlanmış bir markaya sahip bir sanatçı ister.
Anasponsor ajansı olarak çok sayıda müzisyenle çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Bir genelleme yapacak olursam, müzik endüstrisinde üç tür insan vardır: Bir şeyleri gerçekleştirenler, bir şeylerin olmasını bekleyenler ve “Az önce ne oldu?” diye merak edenler. İletişim temel noktadır. Sadece markaların sizinle temasa geçmesini beklemek yerine harekete geçmelisiniz. İletişim kurarak, ağ oluşturarak veya markalara sağlayacağınız faydaları tarif ettiğiniz teklifler hazırlayarak adımlar atmalısınız. Telefon görüşmesi yapmaktan, mail atmaktan, randevu almaktan, yüz yüze görüşmekten korkmamalısınız.
Sponsor Olacak Markaları Belirleyin
Bir sonraki adım, sponsor olabilecek markaları belirlemektir. Hali hazırda büyük bir marka ile anlaşmak idealdir, ancak her zaman gerçekleşmeyebilir. Birlikte büyüyebileceğiniz şirketlerle olan iletişimleriniz sizi sonuca daha hızlı götürebilir. Sadece müzik sektörüne hizmet veren ekipman üreticileri, mikrofon ve kulaklık markaları yeterli olmayabilir. Sektör fark etmeksizin her tür şirket, müzisyenlere sponsor olabilir. Seçenekleriniz konusunda yaratıcı olmalısınız. Hedef kitlenize ulaşmak isteyen herhangi bir sektörden herhangi bir marka sponsor adayınız olacaktır.
Özellikle ilk birkaç anlaşmanız için, küçük şirketlerle çalışmayı deneyebilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse, küçük markaların yanıt verme şansı daha yüksektir. İnanılmaz bir yeteneğiniz olabilir, ancak sponsorlar için kime ulaştığınız daha önemlidir. Hala kitlenizi büyütmeye çalışıyorsanız, hemen büyük sponsorluk anlaşmaları beklemek gerçekçi değildir. Daha küçük şirketlerle çalışmanın bir diğer faydası da birlikte büyüme ihtimalinizdir. Unutmayın, onlar büyüdükçe daha büyük fırsatlara erişebileceksiniz. Aynı şekilde, siz büyüdükçe, başlangıçta onlar için orada olduğunuzu unutmaları olası olmayacaktır.
Önce hedef kitlenizi, değerlerinizi ve hedeflerinizi potansiyel olarak paylaşabilecek şirketlerin bir listesini yapın ve onlara odaklanın. Bu sayede özellikle uzun vadede başarılı olma şansınız çok daha yüksek olacaktır.
Bir sanatçı olarak hangi şirketlerin kendi markanıza, imajınıza ve inançlarınıza uygun olduğunu düşünmelisiniz. Sadece parası olduğunu düşündüğünüz bir marka ile görüşmenizi ertelemelisiniz. Halihazırda satın aldığınız veya tükettiğiniz markalar için daha gönülden bir anlaşma sağlayabilirsiniz. Gerçekten zevk aldığınız ve bir bağ hissettiğiniz şirketlerle olan anlaşmalarınız daha verimli olacaktır.
Beyin fırtınası aşamasında yanlış cevaplar yoktur. Ancak listenizi daraltmanızı kolaylaştıracak bazı sorulara yanıt arayabilirsiniz. Kendinizi hangi şirketlerle çalışırken görebiliyorsunuz? Değerleriniz uyumlu mu? Kendinizi rahat hissetmediğiniz bir şirket, size yarardan çok zarar verir. İlk başta para veya görünürlük kazanabilirsiniz, ancak uzun vadede ya yorulacaksınız ya da “sahte” olacaksınız.
Listeyi oluştururken, markaların reklamlarını, güçlü yönlerini, rakiplerini, internet sitelerini sosyal medya hesaplarını inceleyin. Toplantılar sırasında onların güçlü yönlerini nasıl geliştirebileceğinizi veya bazı zayıf yönlerini nasıl çözebileceğinizi vurgulayarak sponsorluk şansınızı artırabilirsiniz.
Teklif Dokümanını (Sponsorluk Dosyası – Rate Card) Hazırlayın
Markaların hangi haklar karşılığında ne kadar bütçe ayırmaları gerektiğini tarif edebilmek adına teklif dosyalarının hazırlanması şarttır. Bütçesi olmayan bir doküman, sponsorluk dosyası olarak anılamaz.
- Anlaşmadan ne istiyorsunuz?
- Sizinle sponsorunuz arasındaki ideal anlaşma nedir?
- Masaya ne getiriyorsunuz?
- Sponsorunuza nasıl fayda sağlayacaksınız?
- Yeni bir pazara ulaşmalarına yardımcı olabilir misiniz?
- Daha fazla satış yapmalarına katkı sağlayabilir misiniz?
- Sizi özel veya benzersiz yapan şeyler nelerdir?
- Hedef pazarınız kim? Kimlere, nasıl ulaşabiliyorsunuz?
- Halihazırda ürünlerini veya hizmetlerini kullandığınız markalar hangileri?
İşte tüm bu sorulara yanıt vererek sponsorluk dosyanızın içeriklerini oluşturabilirsiniz.
İyi bir sponsorluk dosyasında sanatçı hakkında bilgi, sanatçının hayran kitlesi, kullandığı sosyal mecralar, sponsorlara sunulan haklar ve iletişim bilgileri yer almalıdır. Dosya içerisinde mümkün olduğunca az yazı barındırmak; daha çok görsellere, ikonlara, grafiklere, fotoğraflara, videolara yer vermek gerekir. Çok sayıda teknik konu var, bu yazıda detaylandırmayacağım. Eğer kendi dosyanızı hazırlamak istiyorsanız sponsorlukdosyasi.com üzerinde yer alan ücretsiz rehberimize erişebilirsiniz.
İstatistiksel veriler çok önemlidir. Çevrimiçi ve çevrimdışı varlığınız hakkındaki veriler mutlaka dosyada yer almalıdır. Sosyal medya takipçileriniz, aylık ortalama dinlenme sayılarınız, konserlerinizdeki seyirci sayıları ve e-posta listeniz gibi veriler, dosyanıza şeffaf olarak eklenebilir. Eğer yükseliş trendinde ise aylık ortalama büyüme oranını da belirtebilirsiniz. Sayıların verimliliği sponsorluk için önemlidir. Eğer konserlerinize 100 kişi bile gelmiyorsa, dinlenmeleriniz düşükse, takipçileriniz azsa bu durum sizi zayıf gösterecektir. Bu durumda zayıf olduğunuz konular yerine güçlü olduğunuz konuları öne çıkarmalısınız.
Erişilecek kişi hacmini vermek tek başına yeterli olmayabilir. Dinleyicilerinizin ortalama yaş, cinsiyet gibi verilerini de paylaşabilirsiniz. Sonuç olarak bir eseri onlar dinlesin diye üretiyorsunuz. Kimin dinleyebileceğini az çok biliyor olmanız, en azından sosyal medya hesaplarınızdaki demografiklere hakim olmanız beklenmektedir. Eser hakkında yapılan yorumlar üzerinden hayranlarınız hakkında çeşitli çıkarımlar yapabilirsiniz. Markanın ulaşmak istediği kitle ile uyumlu olup olmadığının kıyaslanabilmesi adına kitlenizin hangi insanlardan oluştuğu bilgisini önemsemelisiniz.
Şarkılarınızın hangi mecralarda yer aldığı verisi de önemli olabilir. Dağıtım kanallarının çeşitli olması sponsorluk şansınızı artıracaktır. Eğer bu bir albümse kaç adet klip çekileceği ve kliplerin yayın tarihleri belirleyici olabilir. Aynı şekilde bir albüm turnesi planlıyorsanız hangi şehirlerde veya ülkelerde sahne alacağınız bilgisini paylaşabilirsiniz. Parçalarınız TV veya radyo kanallarında yer alıyorsa, ilgili kanalları ayrıca belirtebilirsiniz. Müzik uygulamaları olan Apple Music, Spotify, YouTube Music, Deezer, Tidal, Fizy gibi mecralarda yer alıyorsanız dosyanıza bu bilgiyi eklemelisiniz.
Alternatif olarak basında yer alana haberlerinizi de derleyebilirsiniz. Geçmişte hangi basın kurumlarında haberlerinizin, röportajlarınızın olduğu bilgisi dosyanıza eklenebilir. Sektördeki önemli isimlerin hakkınızda yaptıkları yorumlara bile yer verebilirsiniz.
Eğer geçmiş dönemlerde bir marka ile işbirliği yaptıysanız, detaylarını mutlaka dosyaya eklemelisiniz. Geçmiş sponsorlarınızın varlığı süreci sadece olumlu kılacaktır. Halihazırda birkaç sponsorluk anlaşması yaptıysanız, ilgili kurumların logolarını tek bir sayfada gösterebilirsiniz.
Geçmişinizde çok önemli başarılar varsa, bir ödül aldıysanız, bir dinlenme veya seyirci rekoru kırdıysanız, abartmayacak şekilde dosyanızda barındırabilirsiniz. Bir nevi biyografi sayfası gibi düşünebilirsiniz. Bu zamana kadar hit olmuş albümleriniz ve şarkılarınızla birlikte dönüm noktalarınız dosyanıza eklenebilir.
Sadece geçmiş projelerinizden bahsetmek yeterli olmayacaktır. Önemli olan konu, gelecekte neler yapacağınızı doğru şekilde tarif etmektir. Yeni projeniz için hayranlarınıza nasıl ulaşacağınızı, hangi geleneksel ve dijital pazarlama faaliyetlerini gerçekleştireceğinizi aktarmalısınız. PR çalışmalarını nasıl planladığınızı, hangi tarihte ne yapacağınızı belirtmelisiniz. Televizyon, radyo, gazete, dergi, outdoor mecralar, alan aktiviteleri, basılı materyaller, sosyal medya, internet sitesi, dijital reklam çalışmaları, influencer iletişimi, mail bültenleri, SMS çalışmaları, podcastler, kısa listeler gibi çok sayıda mecra tanıtım ve duyuru faaliyetlerinde değerlendirilebilir. Çizgi altı ve çizgi üstü faaliyetleri ne zaman ve nasıl yapacağınızı, tanıtım planlarınızı detaylıca aktarmalısınız.
Dosyanızda sizin veya temsilcinizin iletişim bilgileri olmazsa olmazdır. Marka size ulaşmak istediğinde bunu rahatlıkla gerçekleştirmelidir. İsim soyisim, telefon numarası ve mail adresi bilgileri her sponsorluk dosyasında olması zorunlu olan bilgilerdir.
Dosyanızda olmaması gereken şeyler için buraya tıklayınız.
Dikkat ettiyseniz şu ana kadar tarif ettiklerim, markaya sunacağınız hakları kapsamadı. Sadece kim olduğunuzu, kime ulaşabildiğinizi, hayranlarınıza nasıl ulaşacağınızı ve size nasıl ulaşılması gerektiğini değerlendirdik. Şimdi de markanın sponsor olma kararı alırken değerlendirecekleri şeyler olan sponsorluk haklarını detaylandıracağım.
Müzisyenlerin Markalara Sunabileceği Sponsorluk Hakları
Katma değerlerinizi belirleyin. Yaratıcı olun. Aşağıda belirteceğim haklardan ilham alın. Markaya sunduğunuz her bir hakkın farklı değer ağırlıkları bulunuyor. Birbiri ile kombinleyerek farklı seçenekler sunabilirsiniz.
- Markaya münhasırlık hakkının sağlanması (sektörel bazlı tek sponsorluk)
- Albüm veya Single kapağında marka logosunun bulunması
- Klipte ürün yerleştirme yapılması
- Klip teaserlarında video başında veya sonunda marka logosu
- Şarkıların yayınlandığı platformların açıklama metinlerinde kurum ismi ve link
- Albümün sınırlı sayıda plak haline getirilmesi ve anı olması adına paylaşılması
- Markayla birlikte özel albüm lansman gecesinin organize edilmesi
- Marka çalışanlarına özel performans sergilemek
- Markanın reklam yüzü olmak, reklamlarında oynamak
- Markaya özel cıngıl hazırlamak
- Müziğinizin markanın reklamlarında yer alabilmesi
- Markanın katılacağı etkinliklerde konuşmacı olunması
- Konserlerinizde, turnelerinizde markaya ait branding yapılması, stant açılması
- Ücretsiz konser bileti sağlanması
- Markanın VIP müşterilerinin organizasyonlarda ağırlanması
- Organizasyonların açılışında markaya özel teşekkür edilmesi
- Dijital ve Outdoor reklam çalışmalarında marka logosu
- Basın bültenlerinde, röportajlarda markanın isminin geçmesi
- Markanın ürününün-hizmetinin ücretsiz veya indirimli olarak hayranlarla paylaşılması
- Markanın yer aldığı ürünlerle birlikte fotoğraf çekimleri
- Albüm veya Single için hazırlık süreçlerini kapsayan özel vlog çekimleri
- İnternet sitenizde, sosyal medya hesaplarında markanın yer alması
- E-bültenlerinizde markaya özel içerikli mailing çalışması
- Sosyal medyada marka temsilcileri ile canlı yayın düzenlemek,
- Marka temsilcileri ile podcastlerde yer almak.
- Sosyal medyada markaya özel post ve story paylaşımları
- Markanın belirleyeceği bir hashtag ile challenge aktivitesi
Markalarla İletişime Geçin
Bu noktada geçtiğimiz dönemde yazdığım bazı yazıları incelemenizi isteyeceğim.
- Sponsor Bulma Çalışmalarına Ne Zaman Başlanmalı?
- Sponsorluk Görüşmelerinde Yapılmaması Gereken 5 Hata
- 5 Adımda Sponsorluk Sunumu
- Sponsor Bulma İçin 5 Anahtar Nokta
Potansiyel sponsor listeniz ve özelleştirilmiş sponsorluk dosyanız hazırlandığında sıra markalarla iletişime geçmeye gelmiş demektir. Markaların kurumsal iletişim ve pazarlama departmanlarında görevli insanlarla telefonla ve mail ile iletişime geçebilirsiniz. Her bir görüşme, marka için özgün olmalı ve neden o şirketle çalışmak istediğinizi içermelidir. Markalara çok sayıda sponsorluk talebi gelmektedir; özgün olmayan içerikleriniz görmezden gelinebilir. İlk temasınızda benzersiz ve ilgi çekici olmanın bir yolunu keşfedin. Kendinize değil şirkete odaklanın. Yaptığınız şeyin neden “ilk, tek, orijinal” olduğunu açıklamanın bir yolunu bulmaya çabalayın.
Gerçekçi olun. Talepleriniz konusunda açık ve net olun. Kim olduğunuz ve hitap ettiğiniz pazar konusunda spesifik olun. Firmaya ilgi gösterin. Doğru teklifi doğru zamanda iletin. Herhangi birine ulaşırken hatırlanması gereken en önemli şey profesyonel ve kibar olmaktır. Sponsorluk konusunda ciddiyseniz, sabırlı ve nazik olmak durumundasınız.
İlk gönderdiğiniz mailin başına onlarca şey gelmiş olabilir. Teklifinize yanıt gelmemişse hatırlatmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Hatırlatmaların abartılmaması gerekir, aşırı kişisel ilgiden kaçınmalısınız. Şirketteki doğru kişiyle iletişime geçerseniz ve kısa ve ilgi çekici bir sunum yaparsanız, büyük olasılıkla bir yanıt alırsınız.
Hemen yanıt alamazsanız veya ilgi görmediyseniz cesaretiniz kırılmamalıdır. Teklifinizin neden uygun olmadığını öğrenerek, gelecek dönemlerde konu hakkında bazı geliştirmeler yapabilirsiniz.
Engellenmeye, reddedilmeye, beklemeye alınmaya, hatta belki de tamamen göz ardı edilmeye hazır olun. Bir “hayır” yanıtı alırsanız moralinizi bozmayın. Unutmayın, markaların sonsuz kaynakları veya zamanları yoktur. Teklifiniz onlar için yeterli değilse veya uygun görülmüyorsa olumsuz dönüş almanız kaçınılmazdır. Reddedilmeniz tek sebebi teklifiniz bile olmayabilir. Olumsuz dönüşlerinize asla sinirli, kaba veya itiraz edecek şekilde yanıt vermeyin. Kibar ve nazik olun ve yeni bir şey başardıktan veya biraz zaman geçtikten sonra tekrar deneyin.
Sonuç Olarak
Sponsorluklar müzik kariyeriniz gibidir; hiçbir şey bir gecede olmaz.
Sponsorluk dosyanızı hazırlamalı, potansiyel sponsor olabilecek sektörleri belirlemeli, sektörlerden sponsorluğa uygun markaları seçmeli, sponsorluk için yetkili isimlerle temasa geçmeli, markalarla sponsorluk dosyanızı paylaşmalı, dönüş gelmeyen markalara hatırlatmalar yapmalı, dönüş gelenlerle ilk toplantıyı gerçekleştirmeli, sıcak yaklaşanlarla diğer toplantıları düzenlemeli, sponsorluğu düşünenler için sözleşme hazırlamalı, sözleşme ve fatura süreçlerini tamamlamalı, sunduğunuz vaatleri yerine getirmeli ve sponsorluğu uygulamalısınız.
Hepsini özetlemek gerekirse, ayırdığınız emeğin karşılığını almak için mücadele etmelisiniz. Çok sayıda sponsorluk fırsatınız olacak ve umarım kalıcı ilişkiler oluşturabileceksiniz.
Sorularınız için iletişimde kalabilirsiniz.
H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı
Bizimle iletişime geçin!
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (106)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (474)
- Haftanın Gelişmeleri (420)
- İnfografikler (31)
- Kültür-Sanat (164)
- Özel (65)
- Sosyal Sorumluluk (22)
- Spor (1.723)