Sponsor arama çalışmaları sırasında marka yöneticilerinin projenize sıcak yaklaşıp yaklaşmadığını anlamanın en önemli yollarından birisi de verdikleri tepkilerdir. Marka yöneticileri, sadece sponsorluk dosyanızı isteyip; “bir inceleyeyim” diyorsa ortada bir sıkıntı olması olasıdır.

Mutlaka İnceleyin:

 

Kurumların sponsorluk dosyanızı istemeleri ilk bakışta olumlu olarak gözükebilir. Demek ki kurum çalışanları ilgilendi ve detayları incelemek istiyor diye düşünülebilir. Konu hakkında deneyime sahip olan sponsor arayanlar ise ilk aşamada dosya istenmesinin kötü bir başlangıç olduğunu bilmektedir.

Evet, marka çalışanları size yalan atıyor olabilir! Teklifinizle ilgilenmediği halde, ilgileniyormuş gibi yaparak dosyanızı görmek istediğini söyleyebilir. Akabinde de yanıt vermez ve sizi yok yere ümitlendirebilir. Gerçekten sinir bozucu bir durumdur.

Aslında hiçbirinin size yalan borcu yoktur ve geneli kötü niyetli değildir. Sadece kendilerini olumsuz haber vermekten uzaklaştırmaya çalışırlar. Olumsuz haber verecek olsalar bile “Diğer bölümlerle görüştüm.”, “Yöneticiden onay çıkmadı.”, “Bize uygun değil.” gibi yanıtlarla aslında olumsuz kararı alanın kendileri olmadığını belirtmeye yeltenebilirler.

Eğer bir kurum gerçekten sizinle ilgilenmişse, ilk olarak sponsorluk dosyası istemek yerine çeşitli sorular soracaktır. Potansiyel sponsorların hiç soru sormadan veya yorumlarını paylaşmadan sponsorluk dosyalarını istemeleri tamamen nezaketleri gereğidir. Bazı kurumlar dosya bile istemeden, hazır taslak olumsuz yanıtlarını mail ortamında da paylaşabilmektedir. Potansiyel sponsorların gösterdiği iki tutum da sponsor arayanların işine gelmektedir. Talebe hiç yanıt verilmemesi veya telefonlara çıkılmaması yerine olumsuz bir yanıt almak, sponsor arayanları yönlendirmektedir.

Ne yaparsak yapalım kurumların yaklaşımlarını kısa vadede değiştiremeyeceğimize göre taleplerini karşılama noktasında izlenmesi gereken birkaç adımı aşağıda paylaşıyorum.

 

Genel Dosyanızı Yollamayın

Asla ve asla kuruma özel hazırlanmamış sponsorluk dosyanızı kurumla paylaşmayın. Genel hazırlanan ve herkese gönderilebilecek sponsorluk dosyalarını yollamanız kimseye fayda sağlamayacaktır.

Kurumun talebini hızlıca yerine getirme ve onlardan cevap bekleme isteğinde olabilirsiniz. Yine de onlara özel dosyanızı hazırlamak için ayıracağınız zamanın karşılığını alacaksınız. Gönderilecek dosya, zaten kuruma ulaşan onlarca dosya arasında ilgi çekici, farklı ve kurumun ihtiyaçlarını gözeten bir dosya olmalıdır. Aksi her durum, sponsorluk şansınızı diğer projelerin şansına kadar indirecektir.

 

Beklentiniz Azsa Dosyanızı Paylaşmayın

Kuruma özel hazırlanacak sponsorluk dosyaları zaman, yaratıcılık ve enerji gerektirmektedir. Ayrılacak zamanı iyi değerlendirmek için kurumdan beklentilerinizi doğru tanımlamak ve buna göre pozisyon almak zorundasınız.

Eğer ciddi anlamda eşleşen, “olmazsa olmaz” bir anlaşma sağlanacaksa zaten dosyanızı hazırlayıp paylaşmalısınız. Eğer “olmasa da olur” bir kurum ise ona ayıracağınız zamanı, “olmazsa olmaz” bir kurum için değerlendirebilirsiniz.

Sponsor arama çalışmalarına başlarken doğru kurgulama yaparak kurumları belirlemek, kendi içlerinde önceliklendirmek ve önceliklendirilen kurumlara özel dosyalar hazırlamak size zaman kazandıracaktır. Kurumlar dosyanızı istediklerinde, onlara özel hazırlanan dosyaları hızlıca paylaşmak, kuruma ne kadar değer verdiğinizi de göstereceğinden sizi avantajlı konuma getirecektir.

 

Kuruma Sunabileceklerinizi Belirleyin

Markanın hedeflerini ve hedef pazarlarını araştırmanız gerekir. Kurumlar hedef kitlelerine ulaşamayacakları bir projeye sponsor olmayacaklardır. Markaların reklamlarını, sosyal medya aktivitelerini, geleneksel medya çalışmalarını, internet sitelerini, ürünlerinin veya hizmetlerinin sloganlarını araştırarak projenizle eşleştirmeniz gerekiyor. Kuruma yaratıcı ve özgün içerikler sunmanız sponsorluğa bir adım yaklaşmanız anlamına gelir.

Konu sponsorluk dosyanızın istenmesi aşamasına geldiğinde daha önceki araştırmalarınızı kullanın. Projenize değil, kuruma odaklanın. Kurumun ihtiyaçlarını anladığınızı bilmelerini ve onlarla yapacağınız toplantının verimli geçeceğine inanmalarını sağlayın. Hazırladığınız verileri onlarla paylaşacağınız sponsorluk dosyasının en başlarına okunacak şekilde ekleyin. Onlara özel hazırlanan dosyayı incelediklerinde net bir cevap vermeleri neredeyse kesindir. Cevapları hala olumsuz bile olsa bir sonraki görüşmelerde sizi daha çok ciddiye alacaklardır.

 

Sonuç Olarak

Potansiyel sponsorlardan gelen “Dosyanızı Gönderin” talebi sonrasında, genel dosyanızı göndermek yerine özel hazırlanan dosyaları göndermelisiniz. Ayırdığınız zamanın karşılığını mutlaka alacaksınız. Deneyimlerinizi ve geçmiş tecrübelerinizi aktarmak veya sorularınızı iletmek üzere iletişime geçebilirsiniz.

 

Not: Bu yazı ilk olarak 2018 yılında yayınlanmış ve 2023 yılında güncellenmiştir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı