Projeler sponsorlarla birlikte daha güzeldir. Nitekim, her projenin sponsoru olması gerekmez. Projenin iç yapısına müdahale eden, fazla beklentisi olan, gereksiz talepleri olan markalar süreç boyunca sizi bezdirebilir. Sponsorluk karşılığında sizi yorabilecek kurumlara karşı nasıl tavır almanız gerektiğini detaylandıracağım.

 

Sponsorlar Size Hangi Problemleri Yaşatabilir?

Karşılaşabileceğiniz ilk konu sektörel bazlı tek sponsorluk kapsamında gerçekleşebilir. Münhasırlık hakkının kapsamı sponsorluk süreçlerinizi doğrudan etkiler. Projenize sponsor olan bir markanın rakiplerinin önüne geçilebilmesi daha kolay sponsor bulmanızı sağlayabilir. Yine de münhasırlık hakkının geniş tanımlanması başınızı derde sokacaktır.

Örneğin, bir banka ile sponsorluk anlaşması imzaladığınızda bankacılık hizmeti veren farklı bir markanın engellenmesi oldukça normaldir. Eğer ilgili banka, sigortacılık, emeklilik gibi konularda da sizi sınırlandırmak isterse ortada bir sorun var demektir. Doğal olarak bankacılık işlemleri ile emeklilik veya sigorta gibi işlemler tamamen farklı konulardır. Bir banka, tüm kategoriler için özel bir ayrıcalık isterse, karşılığını mutlaka ödemelidir.

Karşılaşılabilecek ikinci konu, sahip olunan sponsorluk hakları karşılığında düşük bedelli anlaşmaların gerçekleştirilmiş olması olabilir. Özellikle ilgili anlaşmalarda münhasırlık maddesi varsa belki de değerinizden çok daha düşük rakamları kabul ettiğiniz anlamına gelir. Durumu çözebilmek adına mevcut sponsorluk anlaşmalarını incelemeli ve en azından sponsorluk yenileme aşamalarında tavrınızı belli etmelisiniz. Merak etmeyin, markalar gerçekçi olan tüm isteklerinizi göz önünde bulunduracaktır. Eğer yeni teklifinizi reddederlerse ayrılmaları sizin için daha iyi olacaktır.

Karşılaşılabilecek üçüncü sorun, ödemelerin vaktinde yapılmaması veya vadeli çalışılması olabilir. Pek çok marka 2-3 ay vadelerle çalışmaya alışmıştır. Proje sahipleri için ise bütçenin, projenin hayata geçmesinden önce elde edilmesi hayati önem taşır. Ödemelerin hiç yapılmaması ise genellikle gündeme gelmez. Yine de projenin başlangıç tarihine çok kısa bir süre kala, çeşitli bahaneler ile sponsorluktan çekildiklerini belirten markalar da bulunabilir. Durum ne olursa olsun, ödemeler konusunda sorun yaşatan bir marka, sizin motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilir.

Aklımda olan bir diğer sorun ise, parayı veren düdüğü çalar mantalitesine sahip olan marka yöneticileri olabilir. İlgili kimseler, sizinle ortaklık yaptıklarını unutup, patronunuz gibi tavırlar sergileyebilir. Hepimiz bu insanları tanıyoruz. Mantıklı ve yapıcı seçeneklerinizi dikkate almıyorlarsa sponsorluk süreciniz boyunca başınız ağrıyacaktır.

Belirteceğim son konu ise sponsorluğu verimli kullanmayan markalardır. İşin sonunda, eğer marka ilgili sponsorluktan istediği verimi alamazsa, sponsorluk yenilenmeyecektir. Verimsizliğin sebebi de siz olursunuz. Sponsorluk kapsamında markaları için neler yapabileceğine dair fikri bile olmayan markalarla çalışmak sizi yıldırabilir. Markalar, sponsor olmuş olmak için sponsor oluyorsa, o sponsorluk markalarına fayda sağlamayacaktır.

 

Karşılaştığınız Problemleri Nasıl Çözebilirsiniz?

İdeal çözüm tabi ki kuvvetli bir sponsorluk sözleşmesine sahip olmanız ile gerçekleşebilir. Hem özerklik hakkının hem de ödeme zamanlamalarının detaylarının yer aldığı bir sözleşme, sponsor arayanların dertlerini çözecektir.

Sponsorluk sözleşmelerinizdeki münhasırlık maddesinin doğru tanımlandığından emin olmasınız. Eğer tüm kategorileri kapsayan anlaşmalarınız varsa ve konu yenilenme aşamasındaysa mevcut hali ile yenilenmeyeceğini açıklamalısınız.

Bazen, markalar sözleşme koşullarına uymak yerine, sözleşmedeki gri maddeleri, boşlukları değerlendirecek olabilir. Bunun gibi bir durumla karşılaşırsanız elinizden fazla bir şey gelmeyecektir. En fazla sponsorluğu yenilemeyip, gelecek yıllarda o markalarla çalışmamayı düşünebilirsiniz.

Eğer ödeme alma konusunda bir sorun yaşanıyorsa ya durumu kabul edeceksiniz ya da sponsorluğu iptal edeceksiniz. Başka çözüm yoktur. Eğer uzun vadeli bir sponsorluk anlaşmanız varsa, ilk birkaç taksit ödendikten sonra kalan taksitlerin ödemesinde sorun yaşıyorsanız pozisyonunuzu ona göre değerlendirebilirsiniz. Sponsorluğu iptal ettiğiniz zaman, yeni sponsorluklar için çabanızı artırmanız gerekecektir. Sponsorluğu iptal etmeyip, devam etmeyi düşündüğünüzde ise nakit sıkışıklığına girebilirsiniz. Her iki durumda da sponsorluk yenileme görüşmelerinde eliniz kuvvetli olacaktır.

 

Sonuç Olarak

Bazen sponsor olmadan veya sponsorluğu yenilemeden hareket etmeniz gerektiğini unutmayın. Faydasız bir marka ile çalışmak yerine, sizi üste taşıyacak markalarla çalışmayı düşünün. Sponsorluk haklarını verimli kullanmaları adına onlara seçenekler sunun. Sponsorluk görüşmeleriniz sırasında tüm konuların üzerinden geçtiğinizden emin olun. Sözleşmelerinize gereken özeni gösterin. Sponsorluk öncesinde biraz sıkıntı yaşamanız, sponsorluk sonrasında sıkıntı yaşamanızdan iyidir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı

 

Bizimle iletişime geçin!