Başarılı bir marka için sponsorluk aktivasyonları büyük önem taşır. Önemli olanın sponsor olmak değil, sponsorluktan faydalanmak olduğunu bilen marka yöneticileri, sponsor oldukları etkinliklerde çeşitli uygulamalar ile ziyaretçilere ulaşmak ve onlara temas etmek ister. Logonun etkinlik alandaki çeşitli yerlerde gözükmesi size hiçbir şey kazandırmaz. Markaların etkinlikte aktif olarak yer alması için her zaman yenilikçi ve yaratıcı sponsorluk uygulamalarına ihtiyaç olur. Her bir aktivasyon, markanın hedef kitlesiyle bağ kurmasına ve marka bilinirliğini artırmasına yardımcı olabilir. Markaların, hedef kitlesinin ilgi alanlarına ve beklentilerine uygun sponsorluk aktivasyonlarını seçmesi, etkili sonuçlar elde etmelerini sağlayacaktır.

Yazımda markaların hangi sponsorluk aktivasyonlarını uygulayabileceklerini envaiçeşit örneklerde işleyeceğim. Yaratıcı uygulamaları maddeleştirmek yerine sadece konu başlıklarını verdim.

 

Sponsorluk Aktivasyonu (Uygulaması) Nedir?

Sponsorluk Terimleri Sözlüğümüzdeki tanıma göre sponsorluk aktivasyonu; sponsorların, sponsorluk karşılığında elde ettiği sponsorluk haklarının uygulanmasıdır. Sponsorluk yönetiminin anahtar noktalarından biridir. Hem proje öncesinde hem proje sırasında hem de proje sonrasında uygulanan aktivitelerin tümü sponsorluk aktivasyonuna dâhildir. Sponsorluk haklarının pratiğe dökülmüş halidir. Sponsorluktan yararlanma veya kaldıraç olarak da bilinir.

Markanın sponsor olduğu etkinlikle doğrudan etkileşime geçmesini, marka bilinirliğini artırmasını, tüketici ilişkilerini güçlendirmesini ve hedef kitleyle bağlantı kurmasını sağlar. Bu aktivasyonlar, markanın değerlerini yansıtan etkinlikler, etkileşimli deneyimler, özel kampanyalar, hediyeler, yarışmalar, interaktif alanlar, dijital içerikler ve sosyal medya etkinlikleri gibi çeşitli yöntemler kullanarak gerçekleştirilebilir. Sponsorluk aktivasyonu, markanın sponsor olduğu etkinliği daha etkili bir şekilde kullanarak hedef kitlesiyle daha yakın bir ilişki kurmasını ve marka farkındalığını artırmasını amaçlar.

 

Sponsorluk Uygulamalarında Tüketiciyi Merkeze Alın!

Tüketici Odaklı Sponsorluk Anlaşmaları Yapmak başlıklı yazımı okumadıysanız, çok şey kaçırdınız demektir. Sponsorluğun özünde tüketiciye ulaşmak vardır. Onlara ulaşmak adına sponsor oluyorsanız, sponsorluğunuzun odağına tüketicileri almak durumundasınız. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Tabi ki etkileşim ile!

Etkileşimleri; standınız üzerinden, alandaki aktivitelerinizle, dijital dünyayı kullanarak veya atölye çalışmaları ile gerçekleştirebilirsiniz. Lütfen sadece size ayrılan metrekarenin sınırlarında kalmayın.

 

Stant Üzerindeki Sponsorluk Etkileşimlerine Örnekler

Etkinliklerde sponsorlar için vazgeçilmez unsur stant açmaktır. Stant konumu çok önemli olsa da içerikleri daha önemlidir. Genellikle önemli sponsorluk kategorilerini sahiplenen markalara daha büyük ve daha iyi konumda alanlar tahsis edilir. İster büyük ister küçük bir standınız olsun, aşağıda belirteceklerimi uygulayarak etkileşimlerinizi artırabilirsiniz.

İlgi. Bir defa önce insanları standınıza çekebilmeniz gerekir. Bunun için stant tasarımına özen göstermeli, etkileyici dekorasyonlar kullanmalı ve temelde dikkat çekici olmaya çalışmalısınız. Etkinlik temasına uygun bir deneyim sunarak ziyaretçilerin standınızı ziyaret etmelerini teşvik etmelisiniz. Yeni şeyler denemelisiniz. Standınızın önünde güler yüzle insanları karşılamalı ve iletişim kurmalısınız. Stant personellerini doğru şekilde seçmek de burada önemlidir. Sadece ajanslardan görevliler bulundurmak yerine, şirketten temsilcilerin bulunmasını sağlamaya çalışın. Unutmayın, en nihayetinde insanlara ulaşıyorsunuz. Cana yakın olmakta fayda vardır.

Aktiflik. İnsanlara farklı deneyimler sunmalısınız. Standınızdaki ürün veya hizmetler hakkında bilgi vermek, sorularını yanıtlamak yeterli olmaz. Onları zaten yapacaksınız. Tüketicilerle etkileşimde bulunmak adına ürün veya hizmetler için özel indirimler, kampanyalar veya hediyeler sunmak iyi bir çözüm olabilir. Ürün deneme imkânı sunmak ve oyun veya yarışmalar düzenlemek gibi aktiviteler ve deneyimler ile herkesin hakkınızda konuşmasını sağlayabilirsiniz. Ziyaretçilerle ödüllü anketler düzenleyip verileri depolayabilirsiniz. Ekibinizde gezgin personeller bulundurarak stant haricindeki bölgelerde de aktif olabilirsiniz.

İkramlar. Bedava sirke baldan tatlıdır değil mi? Ziyaretçilere ücretsiz olarak gıda ve içecekler sunmak en temel sponsorluk aktivasyonlarından biridir. Özellikle hızlı tüketim ürünleri kapış kapış gider. Etkinliğin ziyaretçi kapasitesine göre belirli bir adette stoklanan ürünler, markaların sampling bütçesinden karşılanacağından çok fazla maliyetli de olmaz. Ürünü deneyimlememiş olanlara temas etmek adına olmazsa olmazdır. Yemek deneyimleri veya tadım etkinlikleri her zaman işe yarar. İkramın olduğu stantlar, ziyaretçilerin en çok ziyaret ettikleridir.

Hediyeler. Her firma yeme-içme ikramında bulunmaya uygun değildir. Ziyaretçilerin işine yarayacak ürünlerin veya hizmetlerin hediye edilmesi bazen ikramlardan daha fazla ilgi görür. Hayır; anahtarlık, kalem, defter, takvim gibi her zaman her yerde bulunabilecek, ucuz kırtasiye odaklı ürünlerden bahsetmiyorum. Gerekirse daha az sayıda hediye verilsin ancak hediye edilen ürün mutlaka ziyaretçinin işine yarasın. Sadece ürün olarak da düşünmeyelim. Çift kişilik tatil, bir hizmetin kullanım hakkı, özel promosyonlar, indirim kuponları gibi imkana dayalı hediyeler de sunulabilir. Hediye verme yöntemini etkinliğin konseptine ve formatına uygun şekilde planlayın. Bunun örneği, etkinlik sonunda bir çekiliş yapmak veya her katılımcıya küçük bir hediye paketi vermek olabilir. Ürünlerinizden oluşan bir çantayı istisnasız herkesle paylaşmayı da tercih edebilirsiniz. Etkinlikte tüketicilere deneme ürünleri, paketleri veya örnekler dağıtarak markanızın ürünlerini deneyimlemelerini veya test etmelerini sağlayabilirsiniz. Sınır sizsiniz.

Vitrin. Etkinlik alanında markanızın ürünlerini sergileyen bir ürün vitrini, showroom veya farklı kullanım alanlarını sergileyen bir deneme alanı oluşturulması da uygulanabilir. İzin verilen etkinliklerde mini mağazalar veya satış noktaları açılabilir.

Deneyimleme. Stant içerisinde interaktif deneyim alanının oluşturulması ve ziyaretçilere ürünleri kullanma fırsatı sunulması oldukça ilgi çeker. Özellikle ilgili ürünlerde bir kişiselleştirme imkânı bulunuyorsa tadından yenmez. Örneğin, bir giyim markası bir etkinlikte müşterilerin isimlerini ürünlere baskılayarak kişiselleştirme deneyimi sunabilir. Ayrıca bir DIY (kendin yap) alanı oluşturularak kitlenin ilgisini kendinizde tutabilirsiniz. Denemeler için özel karavanlar bile oluşturulabilir.

Videolar. Stant içerisinde ekranlar veya dokunmatik paneller bulundurarak video içeriklerinizi sunabilirsiniz. Özellikle ürünlerin arkasındaki hikayeleri anlatan video serileri uygulanabilir. Broşürleri kimse almaz, alanlar da okumaz ve bir an önce kurtulmaya çalışır.

Teknoloji. Stant içerisinde teknolojik ürünlerin bulunması kaçınılmazdır. Ziyaretçilere özel olarak hazırlanmış QR kodlar aracılığıyla markanızın dijital içeriklerine erişim imkânı sunabilirsiniz. AR (artırılmış gerçeklik) ve VR (sanal gerçeklik) deneyimleri sunmak, sanal turlar veya keşif etkinlikleri düzenlemek ilgi çekici olabilir. Metaverse için avatar oluşturmaya yönelik bir uygulama da gerçekleştirilebilir. Özel NFT’leri insanların koleksiyonuna katmayı teklif edebilirsiniz. Teknolojinin üst düzey olmasına gerek yoktur. Ücretsiz kahve içeren şarj istasyonlarını bile tercih edebilirsiniz. Herkese eşit şartları sunmak adına tüketicilerle olan etkileşimin süresine dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bütüncül bir yaklaşımla herkese hitap etmeye çalışın.

Özel etkinlikler. Ürünlerinizi ziyaretçilerle bütünleştirecek özel etkinlikler düzenlenebilir. Örneğin, markanızın ürünleri kullanılarak interaktif müzik yapma etkinlikleri uygulanabilir. Özel etkinlikler stant içerisinde veya alan kullanımı ile değerlendirilebilir. Örneğin, influencer veya ünlü isimle birlikte çalışmalar, projeler, etkinlikler gerçekleştirilebilir.

 

Etkinlik İçine Dahil Olarak Yapılacak Sponsorluk Aktivitelerine Örnekler

Alan içerisinde, salonda, açık alanda, mola bölgelerinde, asansörlerde, otopark alanında yani mekanın ve etkinliğin imkan verdiği her noktada sponsorluk aktivasyonları uygulanabilir. Önereceğim aktivitelerden bazıları stant içerisinde de uygulanabilir. Sponsorluk uygulama örneklerini herkese hitap edebilmek adına sınırladım. İlham almanız adına detaylandırıyorum.

Canlılık. Özel gösteriler, etkinlikler ve canlı performanslar her zaman ilgi çeker. Kısa talkshowlar, stand-uplar, komedi gösterileri, mizah etkinlikleri pozitiflik katar. Danslar, sahne performansları, mini konserler, enstrümantal performanslar, müzik ve DJ performansları hareketlendirir. Nefes terapileri, yoga aktiviteleri, meditasyon veya zihin ve beden farkındalığı etkinlikleri konsantrasyonu geri getirir. Zekâ oyunları veya beyin egzersizleri ile sınırlar zorlanabilir. Özel parti düzenlemesi ile daha samimi bir ortam sağlanabilir.

Oturum. Etkinlik içerisinde özel söyleşiler, paneller planlanabilir. Hikâye anlatıcılığı ile ufuklar açılabilir. Bir motivasyon konuşmacısı veya uzmanıyla birlikte ziyaretçilere ilham verilebilir. Astroloji veya kişisel gelişim seminerleri sunulabilir. Bir kitap okuma etkinliği veya yazar söyleşisi düzenlenebilir. Eğer bilgilendirici bir etkinlikse moderatörün şirket çalışanlarından birisi olmasını sağlayabilirsiniz.

Yarışma. Eğlenceli ve interaktif anketler, oylamalar, bilgi yarışmaları, bulmacalar veya quizler yapılması etkileşime sokar. Basit düzeyde yarışmalar, çark çevirmeceler veya çekilişler düzenlenerek, ödüller verilebilir. Yetenek yarışmaları veya sahne performansları gerçekleştirerek üst düzeye çıkarılabilir. Yarışmaların içeriğini olabildiğince geniş çerçeveden düşünebilirsiniz. Örneğin, bisiklet çevirme etkinliği, ok atma, hafıza oyunları gibi yüzlerce yarışma etkinliği düzenlenebilir.

Alan oluşturmak. Çok sayıda alternatif düşünülebilir. Bir kapalı alanı sinema salonuna çevirip mini film gösterimleri sağlanabilir. Ailelerin ve gençlerin ilgisini çeken eğlence parkları veya temalı oyun alanları, markalar için etkili bir sponsorluk aktivasyonu olabilir. Marka, kendi temalı oyun alanını kurarak, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunabilir. Oyun alanı oluşturularak, e-spor veya oyun turnuvaları düzenlenebilir. Bir alanda gerilim veya korku deneyimi yaratılabilir. Koku deneyimi, tadım aktiviteleri gibi seçenekler planlanabilir. Ürünlerinizden oluşan nostalji tünelleri hazırlayarak anıların hatırlanması sağlanabilir.

Fotoğraf. Alan içerisinde bir selfie noktası oluşturularak ziyaretçilerle bir etkileşim planlanabilir. Basit bir fotoğraf stüdyosu ile herkesin fotoğrafları çekilebilir. Photoboothlar çeşitli bölgelerde konumlandırılabilir. Fotoğrafların sosyal medyada paylaşılmasını sağlayarak markanın organik olarak yayılması sağlanabilir. İnsanlara karikatür çizimleri hediye edilebilir. Sosyal ağlar için video çekimi seçenekleri de değerlendirilebilir.

Çocuklar. Markalar, çocuklara yönelik eğitici veya eğlendirici etkinlikler düzenleyerek ailelerin dikkatini çekebilir.  Çocuk gelişimi veya eğitimi programlarına yer verilebilir. Çocuklar için oyun alanları, eğlence merkezleri oluşturulabilir. Oyun bölgelerinde oyun turnuvaları veya yarışmaları sunulabilir. Çocuklara yönelik ürünleri olan markalar için kaçırılmaz bir fırsattır.

Sağlık ve spor. Odağında spor olan aktivasyonlar gerçekleştirilebilir. Spor etkinlikleri veya turnuvalar düzenlenebilir, fitness sınıfı oluşturularak eğitimler verilebilir. Sağlık taraması veya danışmanlığı sunulabilir. Masaj veya rahatlama hizmetleri verilebilir. Sağlıklı beslenme veya diyet seçenekleri değerlendirilebilir. Sağlıklı yaşam veya stres yönetimine yönelik programlar uygulanabilir.

Doğa. Macera arayan kitlelere hitap etmek isteyen markalar, doğa yürüyüşü ve doğa keşfi etkinlikleri yapabilir veya macera alanları oluşturabilir. Açık hava sporları organize edebilir. Açık alanlarda yapılabilecek konuları spor ile birleştirebilir. Bir basket atma alanı, mini golf alanı vb. alanlar oluşturabilir. Sokak sanatı etkinliği veya grafiti duvarı hazırlanabilir.

Moda. Yabana atılmaması gereken bir konudur. Bir moda defilesi veya stil gösterisi bile düzenlenebilir. Bir alan oluşturularak güzellik, stil ve makyaj danışmanlığı verilebilir. Giyim kombinasyonları sunulabilir. Avatar üzerinden öngörülere sahip olunması sağlanabilir.

Sosyal katkı. Etkinlikte, hali hazırda sürdürülen sosyal sorumluluk projesine yönelik uygulamalar yapılarak ziyaretçilerin katılımı sağlanabilir. Çevre dostu konular, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm projeleri, temiz enerji, yeşil teknoloji, temizlik, israftan kaçınmak gibi konularda çeşitli uygulamalar, bağış aktiviteleri, toplumsal farkındalık kampanyaları yapılabilir. Hayvan hakları odaklı olarak evcil hayvan bakımı veya evcil hayvan dostu etkinlikler düzenlenebilir. Sosyal katkının sınırı yoktur.

 

Dijitali Kullanarak Alınabilecek Etkileşimler

Her bir sponsorluk aktivasyonunu düşünürken dijitali unutmamak gerekir. Özellikle sosyal ağların yaygın olmasını kendi avantajınıza çekmelisiniz. Platformların sunduğu tüm imkanları değerlendirerek etkinlik sponsorluğuna katkı sağlayabilirsiniz. Neler yapabileceğinizin detaylarını dijital ajansınızla tartışabilirsiniz.

Paylaşım. Etkinlik öncesi, sırası ve sonrasında gönderiler paylaşarak, etkileşim ve katılımı teşvik edebilirsiniz. Hashtag kullanımı, kullanıcıları etiketleme ve içerikleri yeniden paylaşma gibi yöntemlerle markanızın görünürlüğünü artırabilirsiniz. Sponsorluğunuza dair ayrıca içerikler üretebilirsiniz. Örneğin, ziyaretçileriniz için bir TikTok köşesi oluşturup, meydan okuma ve hashtag’ler oluşturabilir, platformda sohbeti başlatabilirsiniz. Etkinlik sırasında canlı yayınlar açabilirsiniz. Lütfen tüm imkanları kullandığınızdan emin olun.

Kampanya. Sosyal medya kampanyaları düzenleyerek, etkinlik öncesinde ve sırasında markanızın etkileşimini artırabilir ve hedef kitlenin katılımını sağlayabilirsiniz. Daha önce belirttiğim yarışmaları sadece online olarak düzenleme şansınız bulunur. Mobil uygulamanız üzerinden sponsorluğa dair bildirimler de gönderebilirsiniz. Müşterileriniz için etkinliğe yönelik özel teklifleri içeren toplu mailing veya SMS çalışmalarını üstlenebilirsiniz. Eğer etkinliğin kendisine ait bir mobil uygulaması varsa, kampanyalarınızı ilgili uygulama üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.

Fenomenler. Sosyal medya fenomenleri, ünlüler, marka elçileri veya influencer iş birliklerinizi sergileyebilirsiniz. Etkinliğinize onların katılımını sağlayarak imza günü düzenleme, röportaj yapma gibi aktivitelerle ziyaretçilere bir tanışma fırsatı sunabilirsiniz.

Takip. Etkinlik sonrasında tüketicilerle iletişimi sürdürmek önemlidir. Örneğin, etkinlik katılımcılarına özel indirimler veya teşekkür mesajları göndererek onlara özel bir deneyim sunabilirsiniz. Ayrıca, etkinlik sonrasında anketler ileterek geri bildirim toplayabilir ve müşteri memnuniyetini ölçmeyi deneyebilirsiniz.

 

Atölyeler Düzenleyerek İnsanlara Ulaşın

Atölyeler (workshop) hedef kitlenizdeki az sayıda ilgili insana ulaşmak için birebirdir. Sizin için sponsor olduğunuz etkinliklerde düzenleyebileceğiniz atölye çalışmalarını konu başlıklarına göre derledim. Aslında daha fazla da yazabilirdim ama asıl konumuz atölye olmadığından kendimi durdurdum. Hangi sektörden hizmet verirseniz verin, aşağıda alfabetik olarak sıraladığım konu başlıklarına uygun çalışmaları uygun gördüğünüz etkinliklerde değerlendirebilirsiniz.

Çocuk ve Ebeveynlik Atölyeleri: Çocuk bakımı, eğitimi, sağlığı veya ebeveynlik atölyeleri ile birlikte çocuk oyunları veya eğlence atölyeleri düzenlenebilir.

Doğa ve Çevre Atölyeleri: Çevre bilinci veya sürdürülebilirlik, çevre koruma veya doğal yaşam atölyeleri, doğa fotoğrafçılığı veya doğa keşif atölyeleri, tarım veya organik ürün yetiştiriciliği olabilir.

Eğlence ve Oyun Atölyeleri: Dans gösterisi, koreografi atölyeleri, deneyimler sunan simülasyon oyunları, eğlence parkı veya temalı park atölyeleri, oyun geliştirme, oyun tasarımı, programlama atölyeleri uygulanabilir.

Fotoğraf ve Video Atölyeleri: Fotoğrafçılık veya video çekimi atölyeleri, seyahat fotoğrafçılığı veya video prodüksiyonu atölyeleri ilgi çekebilir.

Girişimcilik Atölyeleri: İş fikri geliştirme, kariyer gelişimi, iş başarısı atölyeleri, kariyer koçu, satış veya pazarlama stratejisi atölyeleri. Girişimciliğin sonu yoktur.

Hobi Atölyeleri: El sanatları, hobi bahçesi, bitki yetiştirme atölyeleri, takı tasarımı, mobilya tasarımı, ahşap işçiliği atölyeleri. Örnekler artırılabilir.

İletişim Atölyeleri: İletişim becerileri, etkili sunum teknikleri, sosyal medya atölyeleri. Podcast veya radyo yayını atölyeleri, seslendirme veya diksiyon atölyeleri. Yazılı ve görsel tüm iletişim konuları değerlendirilebilir.

Moda, Güzellik ve Stil Atölyeleri: Kıyafet tasarımı, makyaj, güzellik atölyeleri, moda tasarımı, kişisel alışveriş atölyeleri… Daha çok kadınların ilgi alanlarındaki atölyeleri daha çok kadınların olduğu etkinliklerde değerlendirebilirsiniz.

Müzik ve Müzik Performansı Atölyeleri: Müzik eğitimleri, enstrüman atölyeleri, şarkı söyleme atölyeleri, müzik prodüksiyonu veya DJ atölyeleri, müzik terapi veya ses tedavisi atölyeleri. Müzik ruhun gıdasıdır.

Sağlık, Kişisel Gelişim ve Wellness Atölyeleri: Psikoloji veya kişisel gelişim atölyeleri, sağlık ve wellness atölyeleri. Yoga veya meditasyon atölyeleri. Sağlık taramaları veya check-up hizmetleri. Tamamı alan içi aktivitesi olarak da değerlendirilebilir.

Sanat ve Yaratıcılık Atölyeleri: Resim veya illüstrasyon atölyeleri, sanat veya el işi atölyesi, hat sanatları, yaratıcı yazı veya içerik oluşturma atölyeleri, şiir atölyeleri. Siz de atölye seçimi konusunda yaratıcı olabilirsiniz.

Seyahat ve Kültür Atölyeleri: Seyahat ve gezi planlama atölyeleri, yabancı dil veya iletişim becerileri atölyeleri, tarih veya kültür atölyeleri gerçekleştirilebilir.

Teknoloji, İnovasyon ve Yazılım Atölyeleri: Dijital pazarlama veya reklamcılık atölyeleri, sosyal medya stratejileri, e-ticaret veya online satış, mobil uygulama geliştirme veya programlama atölyeleri, teknoloji veya robotik atölyeleri. Robot teknolojisi veya yapay zeka, kodlama, yazılım veya uygulama geliştirme atölyeleri. İlgili kitleye uygun teknolojik atölyeler oluşturulabilir.

Mutfak Atölyeleri: Yaratıcı yemek tarifleri atölyeleri, yemek tadımı veya gurme aktiviteleri, mutfak becerileri atölyeleri, yiyecek pişirme veya tarif atölyeleri. Yemek konusu her zaman ilgi görür.

 

Sonuç Olarak

Etkinlik sponsorluğu sırasında tüketicilerle etkileşim kurmak için sonsuz sayıda seçenek bulunur. Her etkinlik farklıdır. Dolayısıyla sponsorluk aktivasyonları da etkinliklere göre özelleştirilerek kullanılmalıdır. Hangi uygulamayı ne zaman ve nasıl yaptığınız sponsorluk veriminizi etkiler.

Etkinlik alanında deneyimler sunmak, etkileşimli etkinlikler düzenlemek, kişiselleştirme imkanı sağlamak, marka elçileriyle iş birliği yapmak, sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmak, ikramlar yapmak, hediyeler vermek, özel etkinlikler düzenlemek ve etkinlik sonrası iletişimi sürdürmek gibi stratejileri kullanarak tüketicilerle güçlü bir bağ kurabilirsiniz.

Aklınızda denemek istediğiniz yaratıcı bir fikir varsa benimle paylaşabilirsiniz.

Sonraki yazılarımda görüşmek üzere…

H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı

 

Bizimle iletişime geçin!