Her dört senede bir gerçekleşen ve tüm dünyanın izlemeyi hiçbir zaman bırakmayacağı bir organizasyon olan Dünya Kupası, bu sene bilindiği üzere futbol ülkesi Brezilya’da gerçekleşti. Almanya’nın olağanüstü performansı ile sonuçlanan turnuva da başka bir olağanüstü olay ise sponsorluktu. Sports Sponsorship Insider’daki analize göre Dünya Kupası’nda 36 sponsor ile en çok sponsoru olan takım Kosta Rika olurken, 3 sponsor ile İran en az sponsoru olan takım konumunda. Katılan takımların ortalama sponsor sayısı 13 olarak belirlendi.
Sponsorların kategorilerinden bahsedecek olursak, telekomünikasyon şirketleri 25 sponsorlukla lider konumdalar. Daha sonra 24 sponsorlukla otomotiv ve bankacılık/finans sektörleri geliyor. Bir çok ülkede bu tarz organizasyonlara sponsor olmaları yasak olan alkol firmaları 19 takıma sponsor olurken, sigortacılık ve havayolları firmaları 15, elektronik firmaları 13, alkolsüz içecek firmaları 12 takıma sponsor olmuşlar.
Forma sponsorluğu özelinde değerlendirirsek, Nike 10 takıma, Puma 9 takıma, Adidas 8 takıma forma sponsoru olmuş. Bu oran, turnuvaya katılan 32 takımın 27’si yani %84 lik bir dilime denk geliyor. Lotto, Joma, Marathon, Uhlsport ve Burrda Sport firmaları ise birer takıma sponsor olmuşlar.
Final mücadelesinde rakiplerin forma sponsoru Adidas olurken, 3. lük ve 4. lük maçındaki forma sponsoru ise Nike firmasıydı. Bunun yanı sıra, hakemleri giydiren ve futbol topunu sağlayan Adidas’ın, ezeli rakibette Dünya Kupasını kazandığını söyleyebiliriz. Ancak tek kazanan Adidas değil!
Arzu ederseniz bu seneki sponsorluk türlerini ve sponsor olan firmaları tanıyalım.
FIFA, 2006 Dünya Kupasından sonra sponsorluklarını 3 ana kategoriye bölmüş durumda. FIFA’nın küresel partnerleri, Dünya Kupası’nın sponsorları ve Yerel Sponsorlar olmak üzere hepsini tek tek listeleyelim.
FIFA’nın küresel partnerleri (Adidas, Coca Cola, Hyundai-Kia, Emirates, Sony, Visa)
Bu partnerler FIFA’nın düzenlediği her organizasyonun ana sponsoru olurlar. Yıllık 25-50 milyon dolar değerindedir.
2014 Dünya Kupası’nın sponsorları (Budweiser, Castrol, Continental, Johnson & Johnson, McDonald’s, Moy Park, Oi, Yingli Solar)
Bu sponsorlar Konfederasyon Kupası ve Dünya Kupası sponsorlarıdır ve görünürlükleri üst düzeydedir. Yıllık 10-25 milyon dolar değerindedir.
Yerel Sponsorlar (ApexBrazil, Centauro, Garoto, Itau, Liberty Seguros, Wise Up)
Bu sponsorlar ise Dünya Kupası boyunca kendi ülkelerinde organizasyonlar gerçekleştirip, Dünya Kupası sponsorları arasında yer alabilirler. Organizasyon başına 10 milyon dolar değerinden az olduğu anlaşılmaktadır.
Her birini yorumlarsak, en etkili olduğunu düşündüğümüz sponsorluk çeşidi Yerel Sponsorluktur. FIFA’nın partnerleri ve Dünya Kupası’nın resmi sponsorları ile birlikte anılmak ve ülke içindeki liderliğini en üste çıkarıp, dünyaya göz kırpmak ve tüm bunları diğer çeşitlerden daha uygun bir bedelle gerçekleştirmek bu sponsorluk çeşidini ön plana çıkartmaktadır. Her bir sponsorluğun önemi ayrıdır. Yerel Sponsorların aksine telekomünikasyon firması Oi ve özellikle dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi Yingli Solar kendilerini tüm dünyaya tanıtmış durumdalar. Diğer bir yandan ise FIFA partnerleri en güçlü konumda yer almaya devam ediyorlar.
Her Dünya Kupası’nda olduğu gibi kupaya sponsor olmayıp, avantaj sağlamaya çalışan ve bunu gerçekleştiren bir çok firma bulunuyor. Sponsor olmayıp en çok konuşulan firmalar arasında lider tartışmasız Nike. Hatta Nike üstün bir başarı gösterip, Adidas’tan bile daha fazla konuşuldu. Adidas’ı rahatan tek şey ise finalin adının Adidas olmasıydı. Neymar JR ve Brezilya sponsorluğu, en çok sayıda takıma sponsor olması, sponsor olduğu ülke takımlarının kuvvetli olması, sponsor oldukların takımların Yarı Finale kadar çok iyi götürmeleri, Nike adını bir adım öne taşıdı. Hepsinden çok daha etkili olduğunu düşündüğümüz Risk Everything kampanyası beklenenden çok daha başarılı geçti ve etkili oldu.
Nike dışında Puma, Pepsi, Miller, ESPN, Samsung gibi firmalar da düzenlemiş oldukları kampanyalar ile adlarını ciddi manada duyurmayı başardılar. Hatta bir çok sporsever bu firmaların resmi sponsor olduklarını düşünüyorlardı.
Bu Dünya Kupası’nda bir bu kampanyalar ile birlikte birçok tuzak pazarlama örneği gerçekleşti. Apple’ın 3 milyar dolara satın aldığı, dünyanın en iyi kulaklık markası Beats reklamında Neymar, Jozy Altidore ve Cesc Fabregas’ı oynattı. Rooney, Luis Suárez gibi futbolcular da bu kulaklıkları kullanıyorlardı. Ancak küresel partner Sony, sık sık kullanılmaya başlanan bu kulaklardan mutsuzdu ve FIFA, sponsor marka dışında diğer ürünlerin kullanılmasının doğru olmadığını savunup dünya kupası boyunca Beats kulaklıklarının kullanılmasını yasakladı.
Bir başka sponsorluk haberi ise Luis Suárez aktörlüğünde gerçekleşti. Futbolculuk döneminin 3. Isırığını gerçekleştiren Suárez, Adidas ve 888poker ile olan sponsorluk anlaşmalarını kaybetti. Bu konu ile ilgili detaylı yazıya blog sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
2014 Dünya Kupası dolu dolu futbol ve tatmin edici bir mutlu son ile tamamlandı. Hem hak eden Almanya şampiyon oldu hem de Messi ödülünü aldı. Sponsorluk dünyasının en önemli etkinliklerinden birisi olan Dünya Kupası’nda bu sene epey ilgi çekici gelişmeler gerçekleşti. Umarız özetlediğimiz bu turnuvada tuttuğunuz takım şampiyon olmuştur.
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (106)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (474)
- Haftanın Gelişmeleri (420)
- İnfografikler (31)
- Kültür-Sanat (164)
- Özel (65)
- Sosyal Sorumluluk (22)
- Spor (1.723)