Solar Impulse’ın dünya turu, 9 Mart’ta Abu Dabi’den başlayacak. Projenin Türkiye’den tek resmi sponsoru ise Sabancı Grubu şirketlerinden Brisa.
İsviçreli bilim adamı ve pilotlar Bertrand Piccard ve Andre Borschberg’in 10 yıldır üzerinde çalıştığı, ‘güneş enerjili uçak’ projesi, 9 Mart’ta dünya turuna başlıyor. Hiçbir fosil yakıt kullanmayan ve sadece güneş pilleriyle uçabilen Solar İmpulse adlı uçak, havacılık teknolojisinde çığır açacak bir çalışma olarak nitelendiriliyor. Projenin uluslararası resmi sponsorları arasına giren tek Türk firması olan Brisa, bu tarihi yolculuğa verdiği destekle Türkiye’nin özel sektörünü temsil edecek.
Geçen hafta sonu Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de, Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman ile bir araya gelen, Solar Impulse’ın mucidi ve pilotları Piccard ve Borschberg, dünya turu öncesi Türkiye medyasının sorularını cevaplandırdı.
Ortaklığa 10dakikada karar verdik
Brisa ile ortak vizyonu paylaştıkları için bu yolculukta beraber olmaya karar verdiklerini ifade eden Piccard, “Brisa ile ortaklığa karar vermemiz sadece 10 dakika sürdü. Sürdürülebilir temiz enerji kullanımı konusunda aynı vizyonu paylaşıyoruz. Türkiye benim ikinci vatanım ve bu yolculuğa Türkiye’den başlamayı hayal ettim ancak hava şartları izin vermedi” ifadesini kullandı.
Piccard’a göre sadece güneş enerjisiyle uçmak çılgın bir fikirdi. Bunu yapmak için insanoğlunun sahip olduğu bütün teknolojileri kullandıklarını belirten bilim adamının tespitlerine göre, fosil kökenli yakıtların yerine yenilenebilir enerjinin kullanılmasıyla, dünyadaki karbon salınımı yarı yarıya azalacak. Piccard ve Borschberg, Solar İmpulse’ın sadece çevre değil, bir gelir ve istihdam projesi olduğunu da vurguluyor.
Ticari uçuşları çocuklarımız görür
Brisa’nın desteğinin, bu projenin mümkün olduğunu gösterdiğini vurgulayan bilim adamları, ticari uçuşla ilgili şu tespiti yaptı: “100 yıl önce ilk uçaklar uçmaya başladığında, bunların ticari uçuşlarda kullanılmasının mümkün olmadığı görüşü vardı ve 25 yıl sonra ticari uçuşlar başladı. Solar İmpulse da bir gelecek projesidir. Belki ticari uçuşları biz görmeyiz ama çocuklarımız görecek.”
Bu enerjiden faydalanmıyoruz
Türkiye bir güneş ülkesi olmasına rağmen bu enerjiden hiç faydalanamıyor. Türkiye’ye güneş için gelen Almanlar, enerji ihtiyaçlarının yüzde 30’nu da bu kaynaktan karşılıyor.
Türkiye’de güneşin en yoğun olduğu bölge olan Aksaray’da yeni faaliyete geçen Brisa fabrikasının idari binalarının tamamen güneş enerjisinden enerjisini aldığı bilgisini veren Hakan Bayman, Türkiye’nin bu sonsuz enerji kaynağından faydalanması gerektiğini vurguladı.
Geleceği tasarlamak
Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman şirketin gelecek vizyonunu, ‘geleceğin yolculuğunu tasarlamak’ olarak belirlediklerini vurgulayarak, bu noktada Solar İmpulse’ın kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu söyledi. Bayman şöyle devam etti: “Dünyamızın geleceği için sürdürülebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çeken bu inovatif projenin bir parçası olmayı, önemli bir sorumluluk olarak kabul ettik.”
Kaynak: Bugün/ Zafer Özcan
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (109)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (474)
- Haftanın Gelişmeleri (425)
- İnfografikler (32)
- Kültür-Sanat (164)
- Özel (66)
- Sosyal Sorumluluk (22)
- Spor (1.758)