Haber içeriği Bigumigu’dan alınmıştır.

Son yıllarda cinsiyetçi rollere karşı hazırladığı kampanya stratejileri ile farkındalığı arttıran Barbie oyuncaklarının yaratıcısı Mattel cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmak için kampanyalar gerçekleştiriyor. 2016 yılında erkek çocuğunu Barbie oynarken gösteren marka aynı sene farklı vücut tiplerine uygun mayolar tanıtarak sıfır beden manken imajını değiştirmeyi hedeflemişti. 2019 yılındaki Creatable World serisi ile kendilerini belli bir cinsiyet kalıbına sokmayan çocuklar için Barbie bebekler üretmişti.

Kaliforniya merkezli oyuncak üreticisi Mattel cinsiyetçi rollere karşı gerçekleştirdiği kampanyanın yanı sıra gençlerin girişimcilik hayallerine de ilham oluyor. Gençlerin hayallerini gerçekleştirmeleri için önlerinde hiçbir engel bulunmadığını göstermek amacıyla Barbie bebekler üretiyor.

2018 yılından bu yana Inspiring Women serisi ile kadınların oyuncak bebek modellerini yapan Barbie kız çocukların hayallerine ve potansiyellerine ulaşması için onları teşvik ediyor. Marka 60. senesine özel 8 Mart’ta 18 farklı ülkeden aralarında Gülse Birsel’in de olduğu 20 rol model kadının bebeğini yapmıştı. Geçtiğimiz yıl Dünya Kadınlar Günü’ne özel oluşturulan koleksiyonda bilim insanında sporcuya ve kamyon şoförüne kadar farklı sektörlerden başarılı kadınlar bulunuyordu.

Sümeyye Boyacı ile beraber 6 kadının Barbie bebeği yapıldı

Marka, 2015 yılından bu yana devam eden Role Model kampanyasındaki Dream Gap projesiyle çocukların önündeki hayali duvarlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Kampanyanın bu seneki serisinde 17 yaşındaki paralimpik yüzücü Sümeyye Boyacı yer alıyor.

“Kollarım yok ama kimsenin görmediği kanatlarım var” diyen milli yüzücü Sümeyye Boyacı hem sporcu hem de sanatçı. Sümeyye Boyacı’nın Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası ve Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda madalyaları bulunuyor. Milli yüzücü aynı zamanda suluboya resimlerinden oluşan bir suluboya sergi de düzenledi.

Kolları bulunmamakla birlikte doğuştan kalça çıkıklığı olan Boyacı, birinci sınıfta ayaklarıyla yazı yazmayı öğrendi. Akvaryumdaki balıkları dikkatli bir şekilde izledikçe kolsuz yüzdüklerini keşfetti ve yüzmeye başlamaya karar verdi. 2019 yılında Amerika’nın Indianapolis eyaletinde düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda 50 metre sırtüstü kategorisinde 45.28’lik dereceyle altın madalya kazandı. Londra’da düzenlenen Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’ndaki 50 metre sırtüstü S5 kategorisindeki 44.74’lük derecesiyle gümüş madalyaya ulaştı.

Dört buçuk yaşında ayaklarıyla resim yapmaya başlayan Sümeyye Boyacı, Alexander Pushkin tarafından yazılmış bir Rus masal kitabının Türkçe çevirisi olan Altın Balık için resim yaptı. Nisan 2009’da suluboya resimleri Moskova’da düzenlenen kişisel bir sergide yer aldı. Boyacı, resimlerinden birini 2010 yılında Rusya’nın First Lady’si Svetlana Medvedeva’ya hediye etti. 2014 yılında yaptığı ebru sanatıyla Eskişehir’de geleneksel Türk el sanatları sergisine katıldı.

Birleşik Krallık’tan atlet Dina Asher-Smith, Fransa Kadın Milli Futbol Takımı kaptanı Amandine Henry, Ukranya’dan Eskrim Dünya Şampiyonu Olga Kharlan, Litvanya’dan Yüksek Atlama Avrupa Şampiyonu Airinė Palšytė, İsrail’den sörfçü Anat Leior Barbie’nin 2020 için seçilen rol model kadınları arasında yer alıyor.