Sponsorluk ayni ve maddi olmak üzere en üstten ikiye ayrılır. Ayni sponsorluklar kısaca, karşılığında para yerine ürün veya hizmetin sağlanmasıdır. Ayni sponsorlukların öneminin ve değerinin, etkinlik sahipleri tarafından yeterince benimsenemediğini düşünüyorum. Bu sebeple yazımda ayni sponsorluklardan bahsedeceğim.
Barter veya in-kind anlaşması olarak da kullanılan ayni sponsorluklar aslında sponsorluk dünyasında çok yer kaplar. Ayni sponsorlukların tercih edilmesinin asıl sebebi etkinlik sahiplerine sunduğu çeşitliliktir. Yine de herkes maddi sponsorluğu ayni sponsorluklara tercih edecektir. Çünkü paranın satın alamayacağı bir şey yoktur 🙂
Ayni sponsorluklarda dikkatinizi aşağıdaki 4 maddeye çekmek istiyorum:
1 – Ayni sponsorluklar, sadece siz bir konuda harcama yapacaksanız, o konudaki harcama yapacağınız miktar kadar değerlidir. Örneğin etkinliğiniz için ihtiyacınız olan bilgisayarı almak için 80.000 TL’yi gözden çıkardınız. Eğer bir sponsor, size beklediğinizin çok üstünde özellikleri olan bir bilgisayarı ayni olarak sunarsa, sizin o sponsorluktaki kazancınız, sunulan bilgisayarın değeri değil, gözden çıkardığınız 80.000 TL kadardır.
2 – Ayni sponsorluklar diğer sponsorluklarınızı bulma konusunda değer yaratır. Örneğin bir radyo sponsorluğu sayesinde, maddi sponsor olmasını istediğiniz bir kuruma alternatif medya değeri yaratabilirsiniz. Radyoda duyulmak vb. yer edinişler diğer sponsorların ilgisini çekebilir ve sponsor olmalarını olumlu yönde etkileyebilir.
3 – Eğer ayni sponsorlar, paranızı cebinizde tutmanızı sağlıyorsa (1. maddedeki örnek gibi) en az maddi sponsor kadar değer görmelidir. Ayni sponsorlar ikinci plana atılmamalı, sponsorluk hakları konusunda eksik bırakılmamalıdır. Aynı değerde para veren bir sponsor ile hizmetini sunan veya ürününü veren sponsora aynı haklar tanınabilir.
4 – Her ne olursa olsun, etkinliğin veya projenin tamamlanabilmesi için maddi sponsorlara ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu durumda ayni sponsorlar bir nevi “harcama önleyici” olarak anılabilir.
Ayni sponsorluklar çok çeşitli olabilir. En sık rastlanılanlar; ücretsiz uçak veya otobüs bileti ile ulaşım sponsorluğu, basın bülteni yayınlamak veya tanıtım yapabilmek üzere medya sponsorluğu, etkinlik içerisinde tadım aktivitesi için ürün sponsorluğu türleridir.
Bazı durumlarda, projenin büyüklüğüne göre bir kurumun sponsor olabilmesi için hem ayni hem de maddi anlamda sponsorluğu üstlenmesi gerekebilir. Örneğin, geniş kitlelere hitap eden İstanbul Maratonu’nun tedarik sponsorları arasında yer alan Nestle Pure Life, sadece katılımcıların su ihtiyaçlarını karşılamıyor. Tek başına su tedariği, bu çaptaki bir organizasyonun sponsorluğu için yeterli değil. Nestle, su tedariği sağlayabilmek için maraton yetkililerine maddi bir katkıda da bulunuyor. Farklı bir deyiş ile ayni sponsorluk türünü gerçekleştirebilmek üzere maddi sponsorluğun da sağlanabileceği sonucuna varabiliriz.
Şimdi sizlerle ayni sponsorlukların çeşitlerini listelediğim bir tabloyu sunuyorum. Aşağıdaki tablonun çok işinize yarayacağından eminim. Ayni sponsorlukları aşağıdaki koşullarda kullanışlı hale getirebilirsiniz.
Promosyon
- Medya promosyonları
- Katılımcı için promosyon yapabilme
- Ürünler üzerinden promosyon yapabilme
- İç iletişim kanalları ile promosyon
- Katılımcılar için promosyon yapabilme (sosyal medya, e-posta, dergi, bülten, web sitesi, veri tabanı, vb.)
Medya
- Medyada yüksek indirimler almak veya ücretsiz medya sponsorları
- Mevcut basın ilanlarına ücretsiz ulaşabilme
- Etkinlik için yeni reklam yolları keşfetme
Yaratıcılık
- Tüm yaratıcı işler için sponsor anlaşmalarının temini (grafik tasarım ve reklam için hazırlanacak tüm materyaller vb.)
İnsan Kaynağı
- Sponsorun katkılarıyla ünlü kişilerin katılımı/konuşmacı olması
- Belirli süreli yarı-zamanlı veya tam-zamanlı çalışan temin edilmek
- Etkinlik içerisinde çalışan gönüllülerin temini
- Sosyal medya ajansı, halkla ilişkiler, iletişim hizmetleri, basılı materyal sponsorluğu, medya planlama sponsorluğu, internet sitesi sponsorluğu, SEO hizmetleri, çeviri hizmetleri gibi pek çok kurumsal hizmetin temini
Ulaşım/Gezi
- Havayolu, otobüs ulaşımı veya otel indirimi
- Ücretsiz tatil, konaklama, uçak bileti vb. (Sponsor olan firma aynı sektördeyse)
Konaklama / Mekan
- Ofis alanı, toplantı salonu, etkinlik alanı
- Ofis malzemeleri veya hizmetleri
- Etkinlik malzemeleri veya hizmetleri
Diğer Kullanımlar
- Ödül, teşvik veya hediye olarak kullanılabilir
- Sponsorluk kategorilerinize değer katar
Sonuç Olarak
Görüldüğü üzere ayni sponsorluklar etkinlik sahiplerine büyük faydalar sağlar. Sponsorluk dünyasında neslinin tükenmeyeceğini düşündüğüm ayni sponsorluk anlaşmalarına gereken önemi göstermek gerekir.
Bir sonraki yazıma görüşmek üzere…
H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı
Güncelleme: 06.06.2023
Bizimle iletişime geçin!
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (112)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (475)
- Haftanın Gelişmeleri (433)
- İnfografikler (32)
- Kültür-Sanat (165)
- Özel (71)
- Sosyal Sorumluluk (23)
- Spor (1.780)