Anasponsor Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı olarak ilkini 2017 yılında hazırladığımız Yerli Film Sponsorlukları İnfografiğini, 2023 yılı için yeniden hazırladık. Sadece film projeleri özelinde hizmetlerimizi tarif eden internet sitemiz: filmsponsoru.com 

İnfografikte; yerli film sayısı, vizyonda kalma süreleri, film süreleri, salon sayıları, filmlerin tür istatistikleri, sosyal medya kullanımları, fragman performansları, dağıtımcı firma verileri, film vizyon tarihleri, film gişe verileri, sponsorlukları, sponsoru olan filmlerin kıyaslaması ve sponsor olan markalar hakkında detaylı bilgi yer almaktadır.

2023 yılına özel olarak sadece sinema salonlarında vizyona giren yerli filmleri değil, aynı zamanda Netflix, Amazon Prime, TOD gibi dijital platformlarda gösterime film yerli filmleri de dikkate aldık. Gelecek yıllarda da aynı şekilde devam edeceğiz.

İnfografiği tek bir PDF olarak indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada paylaşmanızı kolaylaştırmak üzere hazırladığımız görsellere aşağıdan erişebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Tüm grafik tabloların ve metinlerin kullanım hakkı Anasponsor’a aittir, kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İnfografiği ticari veya bireysel olarak kullanmak için lütfen “bilgi@anasponsor.com” adresi üzerinden iletişime geçiniz.

 

Kitabımızı İncelediniz mi?

Kurucu ortağımız H. Alper Koç‘un sinema filmi, TV-platform filmi, dizi film, belgesel film ve animasyon film projeleri için sponsor bulma kılavuzu olarak nitelendirdiği “Film Sponsorlukları” adlı kitabını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Türk Sinemasının 2023 Karnesi (8 Paragrafta)

Kendimizi kandırmayalım! Cumhuriyetimizin 100. yılında film ekosisteminde düşüş gözlendiği anlaşılmaktadır. Hem gösterilen yerli film adeti hem de izleyici sayısında ciddi azalma yaşanmıştır. Süper kahraman filmleri bile eskisi kadar talep görmemiştir. Şubat ayında yaşanan deprem felaketi, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve hiperenflasyon gibi faktörler, insanların film izlemek için sinema salonlarına gitme davranışlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Harcamalar kısılmış; sinemaya gitmek gibi normal bir eylem bile lüks haline gelmiştir.

Sinema salonuna giden toplam yaklaşık 14 milyon kişiden 5 milyonu animasyon filmlerini tercih etmiştir. Aynı kişilerin yıl boyunca birden fazla animasyon filmine gidebileceği, hatta aynı kişilerin aynı filme bile birden fazla kez gidebileceği düşünüldüğünde; yerli film sektöründeki hacmin üçte birinden fazlası çocukların eğlenmesine hizmet etmiştir.

Ev sinema sistemlerinin gelişimi ve büyük ekran TV’lerin daha erişilebilir hale gelmesi ile evde film izleme konforunun artması, istenildiği zaman izlenebilme özgürlüğü, istenildiğinde duraklatabilme imkanına sahip olunması ve dijital platformların yükselişi sinema salonlarındaki çekiciliği azaltmıştır. Ayrıca, yüksek bilet fiyatları ile birlikte salonların kronikleşen problemleri olan ses ve görüntü sorunları, yetersiz bacak mesafeleri ve yeterli havalandırma olmaması gibi konular, insanların sinema salonlarından uzaklaşmalarında etkili olmuştur.

Kasım-Aralık ayında vizyona giren yerli yapımların elde ettiği gişe geliri ile Ocak-Şubat aylarında vizyona giren yerli yapımların elde ettiği gelir arasında devasa farklar gözlenmiştir. Enflasyon farkı kendisini hissettirmiştir. Öyle ki, Ocak-Mart arasında 62 TL olan ortalama bilet fiyatı, Ekim-Aralık döneminde neredeyse iki kat artarak 110 TL olmuştur.

Akılda kalan yerli filmler, ne yazık ki enflasyon karşısındaki Türk lirası gibi günden güne erimiştir. Türk filmlerindeki prodüksiyon kalitesinde artış gözlense de profesyonel görünen filmlerde dahi senaryolar günden güne kalitesizleşmeye, “çekilmiş olmak için çekilen” filmlerin sayısı ise artmaya devam etmiştir. Nitekim, 2023 yılında vizyona giren yerli filmlerin %10’una yakını 100 seyirciye bile ulaşmamıştır.

Salonların sayısında da azalma kendisini göstermiştir. 2023 yılında Malatya ve Hakkari haricindeki 79 şehirde toplam 368 sinema ve toplam 2129 salon bulunmuştur. Malatya’daki sinema salonları depremden etkilenirken, Hakkari’de açılan sinema salonları yıllar içinde kapanmıştır. Hatırlayalım; 2019 yılında 2826 sinema salonu, 2021 yılında ise 2398 sinema salonu bulunuyordu.

2023 yılında 1 milyon seyirci baremini aşan sadece 4 adet yerli film olmuştur. Ancak en çok izlenen 10 yerli filmin 7’sinin sponsoru bulunmaktadır. Sektörel anlamda daralma gözlense de filmlere sponsor olan markalar için 2023 yılının tüketicilere dokunma hedeflerine ulaşabildikleri belirtilebilir.

Veriler incelendiğinde Türk sinemasının beklenmedik bir düşüşle karşı karşıya kaldığı ve sinemaya olan ilginin azaldığı söylenebilir. Türk sineması, zorlu bir dönemden geçerken, sektördeki paydaşların ve yapımcıların daha çeşitli ve kaliteli içeriklerle izleyici kitlesini yeniden çekme çabaları önem kazanmış durumdadır. 2023’ün son döneminde ve 2024’ün Ocak ayında vizyona giren filmlerin gişe rakamları ise yerli film sektörünün iyileşme içerisinde olduğunu göstermektedir.

H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı

 

 

2023 yılında Malatya ve Hakkari haricindeki 79 şehirde toplam 368 sinema ve toplam 2129 salon bulunmuştur. Malatya’daki sinema salonları depremden etkilenirken, Hakkari’de açılan sinema salonları yıllar içinde kapanmıştır.

2023 yılında en çok izlenen 10 yerli filmin 7’sinin sponsoru bulunmaktadır.

 

2023 Yılında Vizyonda Olan Yerli Filmlerden Genel Veriler

2023 yılında gösterimde olan yerli filmlerin toplam izleyici sayısı 13.960.464 oldu. 2022 yılında bu rakam 18.5 milyondu. Yani yüzde 26 oranında ciddi bir düşüş yaşandı.

İşin daha da ilginç yanı 2023 yılında gösterimde olan yabancı filmler, 17.582.243 izleyici sayısına ulaşarak yerli filmlere kıyasla daha çok izlendi. Daha önceki yıllarda ya yerli filmler daha çok izleniyordu ya da birbirine yakın sonuçlar alınıyordu.

Yabancı filmlerin daha çok izlenmesinin asıl sebebi vizyona giren filmlerin %61’inin yabancı film, %39’unun yerli film olmasıdır. Verilere göre her on filmden altısı yabancı, dördü yerlidir. Vizyona yeni giren yabancı film sayısı, 2022 yılına kıyasla %18 artarak 223 filme ulaşmıştır.

Vizyona yeni giren yerli film sayısı ise 2022 yılına kıyasla %21 düşüş yaşayarak 141 film olmuştur. Vizyonda olan eski yerli film sayısında ise %17 artış gözlenmiş ve 46 film olarak kayıtlara geçmiştir. Eski yerli filmlerin toplam izleyici sayısı 425 bin olurken, 2023’te vizyona yeni giren yerli filmlerin toplam izleyici sayısı 13.5 milyon olmuştur.

2023 yılına ait önemli verilerden birisi ise en çok izlenen 20 filmden 9’unun yerli film olmasıdır.

2023 yılında yerli-yabancı filmler arasında en çok izlenilen film, 38 hafta gösterimde kalarak 2.853.070 izlenme alan Rafadan Tayfa serisinin üçüncü filmi “Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa” olmuştur. 2022 yılında en çok izlenen film olan Bergen’in yaklaşık 5 buçuk milyon izlendiği düşünüldüğünde, salonlara en çok insan çeken filmlerin bile hacminde yarı yarıya düşüş yaşandığı söylenebilir. Ayrıca, çocuk animasyonları genellikle çocukların aileleriyle birlikte bilet aldığı yapımlardır. Yani gerçek seyirci sayısı, gözüktüğünden de düşüktür. Tarihi seviyede incelediğinde ise toplam izlenme sayısı, toplamda 7.4 milyon izlenen Recep İvedik 5 filmine kıyasla oldukça düşük seviyede kalmıştır.

 

2023 Yılında Vizyonda Olan Yerli Filmlerin Ortalama Verileri

2023 yılında vizyonda olan yerli filmler arasında en uzun süre vizyonda kalan film 38 hafta ile Rafadan Tayda – Galaktik Tayfa olmuştur.

2023 filmleri arasında en uzun süren filmler, 197 dakika ile Kuru Otlar Üstünde ve 193 dakika ile Hayat olmuştur.

Vizyonda olan filmlerin ortalama süresi 99 dakika, ortalama vizyon süresi 6 haftadır. Geçtiğimiz yıllara kıyasla ortalama vizyon süresinde 1 haftalık artış gözlenmiştir. Filmlerin sürelerinde ise artış yaşanmıştır. 90 dakikadan daha kısa 72 adet film bulunmuştur.

2023 yılında en çok salonda gösterilen film, 830 salon ile Atatürk 1881-1919 olmuştur. 2022 yılında en çok gösterilen film ise 1214 salonda gösterilmişti. Unutmayın, Recep İvedik 6 filmi, 1500 salon ile rekoru elinde tutmaktadır. Yerli filmlerin ortalama salon sayısı ise 131 olmuştur. Filmlerin ortalama salon sayısında 20 adetlik bir düşüş yaşanmıştır.

 

2023 Yılında Dijital Platformlarda Gösterilen Yerli Filmler

Dijital platformların varlığını güçlendirmesi sebebiyle genel veriler kısmına yeni bir başlık ekledik. Bu sene ve bu seneden sonraki yıllarda yayın için dijital platformları tercih eden filmlerin verileri ayrıca paylaşacağız.

Türkiye’de hizmet veren dijital platformlardan Netflix, Disney+, Amazon Prime, BluTV, GAİN, Exxen, Tabii, Mubi, Puhu TV, TOD, Türk Telekom Tivibu mecraları incelenmiştir.

Daha önceden sinema salonlarında gösterildikten sonra platformlara satış yaparak yayınlanan 2023 yapımı yerli film sayısı 12‘dir. Gişeye çıkmak yerine ilk gösterimini platformlarda yapmayı tercih eden 25 yerli yapım bulunmuştur. İlgili 25 film kendi içlerinde değerlendirildiğinde bir kaç yüksek prodüksiyonlu film haricinde kalan çoğunluğunun gişede bir başarı elde etme şansı bulunmamaktaydı.

2023 yılı içerisinde BluTV, Exxen, Tabii, Mubi, Puhu TV mecralarında hiçbir 2023 yapımı yerli film yer almamıştır.

2023 yılı içerisinde Netflix’te 11, TOD’ta 7, Tivibu’da 3, Disney+ ve Amazon Prime’da 2’şer, GAİN’de 1 adet 2023 yapımı yeni yerli film yer almıştır.

 

Olağan Dışı Gelişme: 13 Ocak’ta Disney+’ta yayınlanan Ata Demirer’in filmi Bursa Bülbülü, A90 dağıtımcılığında Ekim ayında sinemalara dağıtıldı ve ardından 4 Aralık Pazartesi günü “Televizyonda İlk Kez” adı altında FOX‘ta yayınlandı. Bu sayede bir film ilk defa aynı yıl içerisinde hem sinemada hem dijital platformda hem de TV’de gösterime girmiş oldu.

Not: Dijital platformların yerli yapımlara etkisi ile ilgili yazımız daha sonradan yayınlanacaktır.

 

2023 Yılında Vizyonda Olan Yerli Filmlerin Özgün Detaylı Verileri

Bazı filmler, festival odaklı olduğundan gişe ile ilgileri bulunmamaktadır. İnfografiği yanlış yorumlamamak adına ayrı ayrı detaylandırdık. Aşağıdaki grafikte yalnızca sinema salonlarında gösterime giren filmler dikkate alınmıştır.

2022 yılından önce çekilen ve vizyona giren ancak 2023 yılında da yeniden gösterilen tam 29 film yer almıştır. Bu duruma, 2023 yılı içerisinde üretilen yerli film sayısının düşmesi neden olmuştur. Unutmayın, vizyonda olan eski film sayısı 46 adetti. 46 eski filmin sadece 17 adeti 2022’in Kasım veya Aralık ayında vizyona girip 2023’ün Ocak – Şubat aylarında gösterime kalan filmler olmuştur.

2023 yılında gösterimde olan 187 film arasında 31 adeti sadece 1 hafta, 32 adeti ise sadece 2 hafta vizyonda gösterilebilmiştir. Verilere göre 2023 yılında vizyonda olan filmlerin üçte biri kesinlikle izleyici hedefine ulaşamamıştır.

Ortalama vizyon süresi olan 6 haftadan daha kısa süre boyunca vizyonda kalabilen film sayısı ise 116‘dır. Bu durumda 2023 yılında vizyonda olan filmlerin üçte ikisine yakınının ortalamanın altında kaldığı belirtilebilir.

İstatistiklerin derine indiğimizde sadece 1 salonda gösterilen film sayısının 17 olduğunu ve 50’den daha az salonda gösterilen film sayısının 67 olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yukarıdaki verileri yorumlarsak; 2023 yılında gösterimde olan 187 filmin üçte birinin hem az salonda hem de az hafta boyunca gösterimde kaldığını, yani “gösterime girmiş olmak (veya bakanlık onayı için gösterime girmek zorunda kaldıkları) için girdiğini” belirtebiliriz. Kesin ithamlarda bulunabilmek adına aşağıdaki tabloyu oluşturduk.

 

0 – 1.000 Arası İzlenen Filmler: 49 Film

  • Ortalama Vizyon Süresi: 3 hafta
  • Ortama Salon Sayısı: 12 Salon
  • Ortalama Film Süresi: 97 Dakika

Not: 1000 izlenmeye kadar olan 49 filmden 31’i eski filmdir. Komedi ve dram filmlerinin oranı %55’tir.

1.000 – 10.000 Arası İzlenen Filmler: 62 Film

  • Ortalama Vizyon Süresi: 3 hafta
  • Ortama Salon Sayısı: 81 Salon
  • Ortalama Film Süresi: 94 Dakika

Not: 2023 yılında vizyonda olan ve 10.000 izlenmeye kadar olan 62 filmin %68’ini CJ ENM ve CGV Mars dağıtmıştır.

10.000 – 100.000 Arası İzlenen Filmler: 52 Film

  • Ortalama Vizyon Süresi: 7 hafta
  • Ortama Salon Sayısı: 174 Salon
  • Ortalama Film Süresi: 100 Dakika

Not: Yüz bin izlenmeye kadar olan filmlerin %30’u korku ve %30’u komedi türündedir. 50 binden fazla ama 100 binden az izlenen 11 film bulunmaktadır.

100.000 – 500.000 Arası İzlenen Filmler: 18 Film

  • Ortalama Vizyon Süresi: 12 hafta
  • Ortama Salon Sayısı: 338 Salon
  • Ortalama Film Süresi: 106 Dakika

Not: Yüz binden fazla izlenen 18 filmin 8’i TRT ve TRT Çocuk katkıları ile çekilen filmlerdir.

500.000’den Fazla İzlenen Filmler: 6 Film

  • Ortalama Vizyon Süresi: 16 hafta
  • Ortama Salon Sayısı: 601 Salon
  • Ortalama Film Süresi: 104 Dakika

Not: Beş yüz binden fazla izlenen 3 komedi, 2 animasyon ve 1 tarihi yapım ile 6 film, bir milyon fazla izlenen 4 film bulunmuştur. 2022’ye kıyasla, 500.000 gişe yapan filmlerin sayısında 1 adetlik düşme yaşanmıştır.

2023 yılında gösterimde olan 187 filmden yalnızca 24 film 100 bin gişe rakamını aşabilmiştir. Konu sponsorluk olduğu için ortalama verilerde 100 bin rakamını aşan filmler değerlendirilmelidir. Verilere göre, vizyona giren yerli filmlerden sadece %13’ü gişesinden mutlu ayrılmıştır. 100.000 ve üzeri gişe yapan yerli filmler ise 24 adettir ve 2022 yılına göre iki filmlik düşüş gözlenmiştir.

Veriler kendi içerisinde derlenerek yorumlandığında; gişesi yüksek filmlerin süresinin de uzun olduğu ve filmlerin gösterimde olduğu salon sayısının izlenmelere olumlu yönde etkisi olduğu belirtilebilir. Vizyon tarihinin de izlenmelere etkisi bulunmaktadır; bu veri, infografiğin ilerleyen bölgelerinde ayrıca detaylandırılmıştır.

 

2023 Yılında Vizyonda Olan Yerli Filmlerin Fragman Skorları

2023 yılında vizyona giren 50.000 ve üzeri gişe yapan 35 filmin dijital medya çalışmaları incelendiğinde, tüm filmlerin fragmanları için YouTube mecrasını kullandığı gözlenmiştir. Fragmanların çoğu, yapım şirketlerinin kendi YouTube kanallarından, bir kısmı da BoxOffice Türkiye hesabından yayınlanmıştır.

Listede sadece en çok izlenme alan fragmanı 1 milyon’dan fazla görüntülenmesi olan filmler değerlendirilmiştir. Geçtiğimiz senelere kıyasla fragman izlenmeleri 1 milyonu aşan daha az film bulunmaktadır.

Fragman / Gişe Skoru, filme giden kişi sayısı ile fragmanın izlenme oranının kıyaslamasıdır. Fragman / Gişe Skorları incelendiğinde en başarılı film, gişe sayısında da lider olan Atatürk 1881-1919 olmuştur. Verilere göre fragmanı izleyen her 100 kişiden 95’i filmi sinemada izlemiştir.

Fragman / Gişe skoruna göre en başarısız filmler, %7 oran ile Çok Aşk, %8 oran ile Demir Kadın: Neslihan ve %9 oran ile İbi: Doğu Ekspresi’nin Gizemi filmleridir. İlgili filmlerin gişe beklentisi daha yüksek olmasına rağmen, bilet alan seyirci sayısı, ulaşılan kişi sayısına göre daha düşük kalmıştır.

Grafikte yer almayan ancak veri olarak sunabileceğimiz bir içerik olarak ise ortalama fragman izlenme sayısından bahsedilebilir. 2023’de vizyonda olan ve 50.000 üzerinde gişe yapan filmlerin fragmanları, ortalama 1.4 milyon kez izlenmiştir. İlgili sayı, 2017 yılına kadar olan süreçteki en düşük seviyededir.

 

2023 Yılındaki Sinema Bileti Fiyatı Değişimleri

Bilet fiyatlarındae enflasyonun etkisi gözlenmiştir. 2023 yılında gösterimde olan yerli yapımlar için talep edilen ortalama bilet fiyatı 86 TL olmuştur. Ocak-Mart arasında 62 TL olan ortalama bilet fiyatı, Ekim-Aralık döneminde neredeyse iki kat artarak 110 TL değerine yükselmiştir.

 

2023 Yılında Vizyonda Olan Yerli Filmlerin Hasılatları

Toplam hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan 19 yerli yapım bulunmaktadır. Hasılatlar, filmlerin izlenme sayıları ile doğru orantılıdır. 2023 yılındaki dolar kuru ortalamasının 23.74 TL olduğu düşünüldüğünde  hasılatı 1 milyon dolar barajını aşan 12 film olmuştur.

100 milyon TL değerinden daha yüksek hasılat yapan filmlerin Kasım-Ocak arasında vizyona girdiği gözlenmiştir. 1 milyon dolar barajını aşan filmlerin tamamının kış aylarında gösterildiği ortaya çıkmıştır.

10 milyon TL’den fazla hasılat yapan yapan 19 yapımın 9 adeti animasyon olmuştur. Kalan 10 film arasında sadece “Haile: Bir Aile Kabusu” filmi korku türündedir. Geri kalan filmlerde komedi, biyografi / dram türleri bulunmuştur.

 

2023 Yılında Vizyonda Olan Yerli Filmlerin Türleri

 

2023 yılında gösterimde olan 187 yerli filmin yüzde 29’u Komedi, yine yüzde 29’u Korku veya Gerilim, yüzde 26’sı Dram, yüzde 9’u Animasyon türünden içeriğe sahiptir.

Türkiye’de vizyonda olan her üç filmden biri komedi veya korku filmidir. (%29)

Vizyonda olan her iki yerli filmden birisi korku-gerilim veya komedi türündedir. (%58)

Vizyonda olan her dört filmden biri Dram türündedir. (%26)

Vizyonda olan her on filmden biri Animasyon türündedir. (%9)

Verileri genel olarak yorumlarsak, her sene olduğu gibi 2023 yılında da vizyonda olan yerli yapımların benzer türlerde olduğu gözlenmiştir. 2023 yılında komedi türü öne çıkmıştır. Hasılatlarına göre incelendiğinde ise 2023’ün animasyon filmlerinin yılı olduğu belirtilebilmektedir.

 

2023 Yılında Gösterimde Olan Yerli Filmlerin Vizyon Tarihleri

2023’de gösterimde olan yerli filmlerin vizyon tarihleri incelendiğinde üç konu hakkında yorum yapılabilmektedir. Grafiğimizde hem aylara göre filmlerin gösterim tarihleri hem de 100 bin (kırmızı ile) ve 500 bin (turuncu ile) üzeri izlenen filmlerin verileri gösterilmiştir.

Sinemalarda göstermek yerine dijital platformlarda direkt yayınlanan filmlerin verilerine yer verilmemiştir. Ayrıca yapım ve vizyon yılı çok daha eski olup 2023 yılı içerisinde sadece tekrar gösterilen filmlerin verilerine yer verilmemiştir.

 

Ocak, Mart, Kasım ve Aralık tarihlerinde gösterilen filmlerin diğer aylara göre daha yüksek oranda gişe yaptığı belirlenmiştir. Eylül ayı ise en verimli beşinci ay olmuştur.

Dikkatli bir inceleme yapıldığında, en çok izlenme almak için vizyona girilmesi gereken en verimli ay Ocak ayı olmuştur. Verilere göre Ocak 2023’de gösterime giren 14 yerli filmden 3’ü 500 binden fazla ve 1’i 100 binden fazla izlenmiştir.

Mayıs ayında ise gösterime giren hiç bir film 100 bin izlenme bile alamamıştır.

Eylül ayı ise en çok yerli filmin gösterime girdiği ay olmuştur.

Vizyon tarihi 2022 yılının son ayları olup gösterimde kaldığı haftalar 2023’ün Ocak-Şubat aylarına sarkan filmlerin verilerine ayrıca yer verilmiştir. 187 film arasında 18 film bu şekilde yer almıştır ve aralarında sadece bir film 100 bin barajını aşmıştır.

 

2023 Yılında Gösterimde Olan Yerli Filmlerin Dağıtımcıları

2023 yılı içerisinde vizyona giren yerli yapımların dağıtımını 13 farklı firma üstlenmiştir.

CJ ENM Türkiye, 187 yerli filmin 55’inin dağıtımını üstlenerek 2023 yılında da en çok filmin dağıtımcısı olma unvanını korumuştur. CGV Mars Dağıtım ise 54 film ile ikinci sıradadır. TME Film ise 16 filmi dağıtarak üçüncü sırayı almıştır.

Dağıtılan filmlerin 2023 yılı hasılatlarına göre CJ ENM Türkiye firmasının pazardaki payı %57, CGV Mars Dağıtım’ın %22, TME Films’in %7.2, Bir Film’in %4.8 ve UIP Türkiye’nin %4.5 olmuştur.

Yukarıdaki verilere göre vizyonda olan her yüz filmin 58’i CJ ENM Türkiye veya CGV Mars Dağıtım firmasını tercih etmiştir. Farklı bir veri olarak, 2023 yılı gişe hasılatlarına oranla CJ ENM Türkiye veya CGV Mars Dağıtım piyasanın yüzde 79’una hakimdir.

Hasılat verileri incelediğinde neredeyse aynı adette filmi dağıtan CJ ENM Türkiye ile CGV Mars Dağıtım arasında gelir farkı bulunmuştur. Sonuca göre, daha fazla izleneceği düşünülen filmler CJ ENM markası ile dağıtılmıştır.

Yeni: 2023 yılında BG Film’in bir markası olan “A90 Pictures” Türkiye sinemalarında dağıtım faaliyetlerine başlamıştır. A90; 2023 yılında 2 yeni, 1 de eski yerli film ile birlikte toplamda 7 film dağıtmasına ve dağıttığı ilk filmin vizyon tarihi Eylül olması rağmen yerli yapımlar arasındaki pazar payında %5’lik bir oran elde etmiştir.

 

2023 Yılında Gösterimde Olan ve Sponsorları Olan Filmler

Listede ürün sponsorluklarına ve film sonu akan jenerikte “Teşekkür” edilen kişilere/markalara yer verilmemiştir. Grafik, animasyon filmlerini ayrıştırmak üzere ortadan ikiye ayrılmıştır.

Grafikte sağ tarafta bulunan logolar destekçileri, sol tarafta bulunan logoları sponsorları temsil etmektedir. Destekçiler genellikle Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, TRT, TRT Çocuk gibi kamu kurumlarından oluşmaktadır.

 

2023 yılında vizyonda olan ve en az 50.000 gişe yapan 187 yerli filmden sadece 23 adetinin en az bir sponsoru veya destekçisi bulunmaktadır. Sponsoru olan film sayısında, 2022 yılına göre bir değişim olmasa da pandemi dönemine kıyasla %48, 2019 yılına kıyasla %69 oranında düşüş yaşanmıştır.

Tabloda filmlerin türleri, dağıtımcı firmaları, süreleri, lokasyon sayıları, salon sayıları, vizyon tarihleri, vizyonda kalma haftaları, fragman izlenme sayıları, toplam izlenme sayıları ve sponsor sayıları yer almaktadır.

Sponsoru olan filmlerin türleri incelediğinde; en çok animasyon ve dram filmleri, ardından komedi filmleri öne çıkmaktadır.

Aşağıdaki grafikte sponsoru olan filmler tablosunun detaylı açıklamalarına erişebilirsiniz.

50.000+ izlenen ve sponsoru olan 23 filmden;

  • En Çok İzlenen Film: Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa
  • En Az İzlenen Film: Hayat
  • Filmlerin Ortalama Seyirci Sayısı: 403.796
  • Fragmanların Ortalama İzlenmesi: 1.356.391

 

  • En Çok Sponsoru Olan Film: Son Akşam Yemeği (Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Anadolu Ajansı, İletişim Başkanlığı)
  • En Çok Sponsoru Olan Animasyon Filmi: Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa (Mili Teknoloji Hamlesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT Sinema, TRT Çocuk, Kültür Bakanlığı)

 

  • En Uzun Süren Film: Kuru Otlar Üstüne (197 dk)
  • En Kısa Süren Film: Doru Macera Adası (68 dk)
  • Filmlerin Ortalama Süresi: 109 dk

 

  • En Çok Vizyon Süresi: Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa (38 hafta)
  • En Az Vizyonda Kalan: Nefes – Yer Eksi İki (3 hafta)
  • Ortalama Vizyon Süresi: 13 hafta

 

  • En Çok Salon: Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa (763)
  • En Az Salon: Hayat (135)
  • Ortalama Salon: 351

 

Filmlerin vizyona giriş tarihleri incelendiğinde, filmler en çok Ocak ve Aralık aylarında 5’er adet ile vizyona girmiştir. Nisan ayında 4 film, Ekim ayında ise 3 film vizyona girmiştir. Sponsoru olan filmlerin Temmuz-Ocak arasında vizyonda olduğu gözlenmiştir.

Sponsoru olan 23 yerli filmin dağıtımcı firmalarında CJ ENM Türkiye 10 adet ile öne çıkmaktadır. CGV Mars Dağıtım ve TME Films 5’er adet sponsorlu olan film dağıtmıştır. Bir Film 2 adet, A90 ise 1 adet sponsorla çalışan yerli filmi dağıtmıştır.

 

2023 Yılında Gösterime Giren Filmlere Sponsor Olan Markalar

2022 yılında yerli filmlere sponsor olan kurumlardan öne çıkanlar yukarıdaki tabloda gösterilmiştir.

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları), Türk Havacılık Uzay Sanayii, TRT Çocuk, TRT Sinema, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Milli Teknoloji Hamlesi gibi destekçilerle birlikte; Amperino, Anadolu Ajansı, Cornelia, Halkbank, Karnaval Media Group, Kartaca Turizm, Kral Pop Radyo, Lipton, Megapol İzmir, Pegasus, Sarsılmaz, Tukaş, Vakıfbank, Ziraat Bankası firmaları 2023 yılında yerli filmlere sponsor olan kurumlar arasında yer almıştır.

2023 yılında filmlere sponsor olan markaların sayısında büyük bir düşüş yaşanmıştır.

 

Daha fazlasını öğrenmek için bize ulaşın!

İnfografikte kullanılan veriler; Box Office Türkiye, Beyazperde.com, Sinemalar.com, IMDb ve filmlerin internet siteleri, sosyal medya hesapları ve resmi fragman ve teaserları ve jenerikleri üzerinden derlenmiştir. Veriler 01.01.2024 tarihinden öncesini kapsamaktadır.

İnfografiği PDF olarak indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu infografiği paylaşmak ister misiniz?