Anasponsor Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı olarak ilkini 2017 yılında hazırladığımız Yerli Film Sponsorlukları İnfografiğini, 2022 yılı verilerini içerecek şekilde paylaşıyoruz. Sadece film projeleri özelinde hizmetlerimizi tarif eden internet sitemiz: filmsponsoru.com
İnfografikte; yerli film sayısı, vizyonda kalma süreleri, film süreleri, salon sayıları, filmlerin tür istatistikleri, sosyal medya kullanımları, fragman performansları, dağıtımcı firma verileri, film vizyon tarihleri, film gişe verileri, sponsorlukları, sponsoru olan filmlerin kıyaslaması ve sponsor olan markalar hakkında detaylı bilgi yer almaktadır.
İnfografiği tek bir PDF olarak indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada paylaşmanızı kolaylaştırmak üzere hazırladığımız görsellere aşağıdan erişebilirsiniz.
Yasal Uyarı: Tüm grafik tabloların ve metinlerin kullanım hakkı Anasponsor’a aittir, kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İnfografiği ticari veya bireysel olarak kullanmak için lütfen “bilgi@anasponsor.com” adresi üzerinden iletişime geçiniz.
Kitabımızı İncelediniz mi?
Kurucu ortağımız H. Alper Koç‘un sinema filmi, TV-platform filmi, dizi film, belgesel film ve animasyon film projeleri için sponsor bulma kılavuzu olarak nitelendirdiği “Film Sponsorlukları” adlı kitabını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
2022 Yılında Vizyona Giren Yerli Filmlerden Genel Veriler
Anasponsor Yorumu: Tüm verileri incelemeden önce 2022 yılının Türkiye sineması üzerindeki etkisini hatırlamak gerekir. 2022 yılında filmlere sponsor olan markaların sayısında ve gerçekleşen sponsorluk adetinde çok büyük bir düşüş yaşanmıştır.
2020 ve 2021 yıllarındaki pandemi dönemi, yerli film endüstrisini derinden etkilemiştir. Çekimleri ve montajı tamamlanan ancak az izlenme alınacağı öngörüsü ile gösterime girmeyen filmlerin, genellikle 2022 yılında vizyona girdiği gözlenmiştir.
2022 yılında en çok izlenen filmler, daha çok çocuk filmleri olarak nitelendirilebilecek animasyon filmleri ve biyografi odaklı dram filmleri olmuştur. Animasyonların bilgisayar üzerinde üretilebilmesi ve TRT’nin ilgili filmlere verdiği destek sebebiyle animasyon türündeki filmlerin artışı doğaldır. 2018 yılında vizyona giren Müslüm filmi ve 2019’da vizyona giren Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu filmlerinin gişedeki başarısı, biyografi furyasının başlamasına neden olmuştur.
Dijital platformların yükseliş trendindeki varlığı da vizyona sokulan filmleri etkilemiştir. Geçtiğimiz yıllarda en çok izlenen film projelerinin sahipleri olan Şahan Gökbakar, Cem Yılmaz, Gülse Birsel, Ata Demirer gibi isimler, çalışmalarını doğrudan dijital platformlarda yayınlamıştır.
2022 yılını, pandemi sonrası geçiş yılı olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. 2023 yılındaki yerli film sponsorluklarının çok daha verimli olanacağına inanıyoruz.
2022 yılında toplamda 178 adet yerli film ve 188 adet yabancı film gösterime girmiştir. Vizyona giren her 100 filmden 48’i yerli olmuştur.
2022 yılında vizyona yerli filmlerin toplam izleyici sayısı 18.5 milyondur. Verilere göre, yerli filmlerin izleyicileri, toplam izleyicilerin %51’ini oluşturmaktadır. Yani, 2022 yılında bilet alan seyircilerin yarısı yerli filmleri, diğer yarısı yabancı filmleri tercih etmiştir.
Hasılat gelirleri incelendiğinde ise 2022 yılında vizyona yerli filmler toplamda 621 Milyon TL değerinde hacim yaratmıştır. Verilere göre, yabancı filmlerin hasılat toplamı ise 728 Milyon TL’dir. Yani, yerli filmlerin hacmi, yıllık toplamın %48’i olarak belirlenmiştir.
2020 ve 2021 yıllarındaki pandemi dönemine göre kıyaslandığında; toplam izlenme sayısında yüzde 630’luk, yeni vizyona giren yerli film sayısında ise yüzde 78’lik artış yaşanmıştır. 2019 yılına göre kıyaslandığında ise toplam izleyici sayısı %50’ye yakın bir oranda düşmüştür.
2022 yılında vizyona giren yerli filmler arasında en uzun süre vizyonda kalan film 40 hafta ile Kesişme – İyi ki Varsın Eren olmuştur.
178 film arasında en uzun süren film, 140 dakika ile Bergen olmuştur.
Vizyonda olan filmlerin ortalama süresi 93 dakika, ortalama vizyon süresi 5 haftadır. Geçtiğimiz yıllara kıyasla ortalama vizyon süresi değişmemiştir. Filmlerin sürelerinde ise 2-3 dakikalık bir azalma gözlenmiştir.
2022 Yılında Gösterime Giren Yerli Filmlerin Detay Verileri
2022 yılında en çok salonda gösterilen film, 1214 salon ile Bergen filmi olmuştur. Unutmayın, Recep İvedik 6 filmi, 1500 salon ile rekoru elinde tutmaktadır. 178 yerli filmin ortalama salon sayısı ise 150 olmuştur.
Bazı filmler, festival odaklı olduğundan gişe ile ilgileri bulunmamaktadır. İnfografiği yanlış yorumlamamak adına ayrı ayrı detaylandırdık.
45 film, 50’den az salonda gösterilmiştir. 58 film, sadece iki hafta gösterimde kalabilmiştir. 39 film, 80 dakikadan az süreye sahiptir.
0 – 10.000 Arası İzlenen Filmler: 92 Film
- Ortalama Vizyon Süresi: 3 hafta
- Ortama Salon Sayısı: 64 Salon
- Ortalama Film Süresi: 90 Dakika
10.000 – 100.000 Arası İzlenen Filmler: 59 Film
- Ortalama Vizyon Süresi: 5 hafta
- Ortama Salon Sayısı: 181 Salon
- Ortalama Film Süresi: 93 Dakika
100.000’den Fazla İzlenen Filmler: 26 Film
- Ortalama Vizyon Süresi: 13 hafta
- Ortama Salon Sayısı: 388 Salon
- Ortalama Film Süresi: 107 Dakika
2022 yılında gösterime giren 178 filmden yalnızca 26 film 100 bin gişe rakamını aşabilmiştir. Konu sponsorluk olduğu için ortalama verilerde 100 bin rakamını aşan filmler değerlendirilmelidir. Verilere göre, vizyona giren yerli filmlerden sadece %15’i gişesinden mutlu ayrılmıştır.
Toplam hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan 13 yerli yapım bulunmaktadır. Hasılatlar, filmlerin izlenme sayıları ile doğru orantılıdır. 2022 yılında 20 Milyon TL’den daha yüksek hasılat yapan yerli filmler sırası ile; Bergen, Kesişme – İyi ki Varsın Eren, Aslan Hürkuş Görevimiz Gökbey, Çakallarla Dans 6, Aslna Hürkuş Kayıp Elmas, Müjdemi İsterim ve Tay filmleri olmuştur.
En çok hasılat yapan 13 filmden 5’i Dram – Biyografi, 4’er adeti ise Komedi ve Animasyon filmleridir.
2022 Yılında Gösterime Giren Yerli Filmlerin Fragman Verileri
2022 yılında vizyona giren 100.000 ve üzeri gişe yapan 26 filmin dijital medya çalışmaları incelendiğinde, tüm filmlerin fragmanları için YouTube mecrasını kullandığı gözlenmiştir. Fragmanların çoğu, yapım şirketlerinin kendi YouTube kanallarından, bir kısmı da BoxOffice Türkiye hesabından yayınlanmıştır.
Listede sadece en çok izlenme alan fragmanı 3 milyon’dan fazla görüntülenmesi olan filmler değerlendirilmiştir. Geçtiğimiz senelere kıyasla fragman izlenmeleri 1 milyonu aşan daha çok film bulunmaktadır. Yapımcıların artık daha çok dijital pazarlama faaliyetlerini önemsedikleri ortaya çıkmıştır.
Fragman / Gişe Skoru, filme giden kişi sayısı ile fragmanın izlenme oranının kıyaslamasıdır. Fragman / Gişe Skorları incelendiğinde en başarılı film, gişe sayısında da lider olan Bergen olmuştur. Verilere göre fragmanı ilzeyen her 100 kişiden 83’ü filmi sinemada izlemiştir.
Fragman / Gişe skoruna göre en başarısız filmler, %3 oran ile Malazgirt 1071 ve %11’er oran ile Çakallarla Dans 6 ve Tay filmleri olmuştur. İlgili filmlerin gişe beklentisi daha yüksek olmasına rağmen, bilet alan seyirci sayısı, ulaşılan kişi sayısına göre daha düşük kalmıştır.
Grafikte yer almayan ancak veri olarak sunabileceğimiz bir içerik olarak ise ortalama fragman izlenme sayısından bahsedilebilir. 2022’de vizyonda olan ve 100.000 üzerinde gişe yapan filmlerin fragmanları, ortalama 2.5 milyon kez izlenmiştir. İlgili sayı, 2017 yılına kadar olan süreçteki en düşük seviyededir.
2022 Yılında Gösterime Giren Yerli Filmlerin Türleri
2022 yılında gösterimde olan 178 yerli filmin yüzde 31’i Korku veya Gerilim, yüzde 20’si Komedi, yüzde 19’u Dram türünden içeriğe sahiptir.
Türkiye’de vizyonda olan her iki yerli filmden birisi korku-gerilim veya komedi türündedir. (%51)
Vizyonda olan her üç filmden ikisi Komedi, Dram veya Korku-Gerilim türündedir. (%70)
Aksiyon, Aile, Animasyon, Aşk-Romantik, Belgesel, Biyografi, Savaş, Suç, Gençlik ve diğer türler toplamın yüzde 30’unu oluşturmaktadır.
Verileri genel olarak yorumlarsak, her sene benzer türden filmler vizyona girmektedir. 2022 yılında animasyon olan filmlerin sayısına artış gözlenmiştir. Daha önceden komedi filmleri başı çekerken, 2022 yılında korku veya gerilim türünden gösterime giren filmlerin sayısı artmıştır. Unutmayın, en çok hasılat yapan 13 filmden 5’i Dram – Biyografi, 4’er adeti ise Komedi ve Animasyon filmleridir.
2022 Yılında Gösterime Giren Yerli Filmlerin Vizyon Tarihleri
2022’de gösterime giren yerli filmlerin vizyon tarihleri incelendiğinde üç konu hakkında yorum yapılabilmektedir. Grafiğimizde hem aylara göre filmlerin gösterim tarihleri hem de 100 bin (kırmızı ile) ve 500 bin (turuncu ile) üzeri izlenen filmlerin verileri gösterilmiştir.
Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Haziran, Eylül, Ekim ve Aralık tarihlerinde gösterilen filmlerden en az 1 tanesi en az 100 bin gişeye sahip olmuştur.
Dikkatli bir inceleme yapıldığında, en çok izlenme almak için vizyona girilmesi gereken en verimli ay Mart ayı olmuştur. Verilere göre Mart 2022’de gösterime giren 7 yerli filmden 3’ü 100 binden fazla ve 1’i 500 binden fazla izlenmiştir. Ocak, Şubat, Ekim ve Aralık ayları ise izlenme oranı görece yüksek olarak öne çıkmaktadır.
Daha çok yaz ayları olarak nitelendirebileceğimiz Mayıs, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ise gösterime giren hiç bir film 100 bin izlenme bile alamamıştır.
Nisan ayı ise en çok yerli filmin gösterime girdiği ay olmuştur.
2022 Yılında Gösterime Giren Yerli Filmlerin Dağıtımcıları
2022 yılı içerisinde vizyona giren yerli yapımların dağıtımını 13 farklı firma üstlenmiştir.
CJ ENM Türkiye, 178 yerli filmin 52’sinin dağıtımını üstlenerek 2022 yılında da en çok filmin dağıtımcısı olma unvanını korumuştur. CGV Mars Dağıtım ise 44 film ile ikinci sıradadır. TME Film ise 21 filmi dağıtarak üçüncü sırayı almıştır.
Dağıtılan filmlerin 2022 yılı hasılatlarına göre CJ ENM Türkiye firmasının pazardaki payı %59, CGV Mars Dağıtım’ın %31, UIP Türkiye’nin %4.3, TME Films ve Bir Filmin toplamı ise %4.8‘dir. Diğer dağıtım firmalarının payları toplamı %0.7 olabilmiştir.
Yukarıdaki verilere göre vizyona giren her yüz yerli filmin doksanı CJ ENM Türkiye veya CGV Mars Dağıtım firmasını tercih etmiştir. Farklı bir veri olarak, 2022 yılı gişe hasılatlarına oranla CJ ENM Türkiye veya CGV Mars Dağıtım piyasanın yüzde 89’una hakimdir.
2022 Yılında Gösterime Giren ve En Çok İzlenen Filmlerin Verileri
500.000 ve üzeri gişe yapan yerli filmlerin sayısı 7 adettir. Geçtiğimiz seneye kıyasla, 500.000 gişe yapan filmlerin sayısında büyük bir düşme yaşanmıştır. 100.000 ve üzeri gişe yapan yerli filmler ise 26 adettir. Pandemi dönemine kıyasla %52 oranında bir artış görülmüştür.
2022 yılında en çok izlenen film 5.4 milyon ile Bergen olmuştur. Aynı film, 160 milyon TL hasılat ile 2022 yılında gerçekleşen en çok gişe hasılatına sahip filmdir. İlgili unvanı 90 Milyon TL olan 7. Koğuştaki Mucize filmini geçerek elde etmiştir. Sinema bilet bedellerinin yükselmesi ve enflasyon oranlarındaki artış, aradaki farkı geçerli kılmıştır.
En çok izlenen filmin izleyici sayısı olan 5.4 milyon ise, toplamda 7.4 milyon izlenen Recep İvedik 5 filmine kıyasla düşük kalmıştır. Yine de Bergen filmi, Amazon Prime’da gösterime girerek, vizyon sonrasında geniş kitlelere ulaşmıştır.
2 milyon izleyici barajını aşan tek film, Trabzon Maçka’da teröristlerle yapılan çatışma sırasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki Eren Bülbül ile astsubay Ferhat Gedik’in hikâyesini anlatan Kesişme – İyi ki Varsın Eren olmuştur.
Psikolojik sınır olan 1 milyon ve üzeri izleyiciye sahip film ise TRT ve TRT Çocuk’un katkıları ile çekilen ve animasyon türünden bir çocuk filmi olan Aslan Hürkuş Kayıp Elmas olmuştur. Aslan Hürkuş, elde ettiği başarı sonrasında 2022 yılında ikinci filmi olan Görevimiz Gökbey’i de gösterime sokmuş ve ilgili film listede dördüncü sırada yer almıştır.
Tahmin edilebileceği gibi, en çok izlenen filmlerin dağıtımcıları 4 adet ile CJ ENM Türkiye, 3 adet ile CGV Mars Dağıtım olmuştur.
7 ve üzerinde IMDb puanına sahip filmler; 7.2 ile Kesişme – İyi ki Varsın Eren, 7.0 ile Bergen filmleri olmuştur.
Filmlerin türleri ve yapım şirketleri, tablo üzerinden takip edilebilmektedir.
2022 Yılında Gösterime Giren ve Sponsorları Olan Filmler
Listede ürün sponsorluklarına ve film sonu akan jenerikte “Teşekkür” edilen kişilere/markalara yer verilmemiştir. Grafik, filmlerin gişe sayılarına göre sıralandırılmıştır. Film türleri, ikonlarla belirtilmiştir.
2022 yılında vizyona giren ve en az 50.000 gişe yapan 178 yerli filmden sadece 23 adetinin en az bir sponsoru veya destekçisi bulunmaktadır. Sponsoru olan film sayısında, pandemi dönemine kıyasla %48, 2019 yılına kıyasla %69 oranında düşüş yaşanmıştır.
Grafikte sağ tarafta bulunan logolar destekçileri, sol tarafta bulunan logoları sponsorları temsil etmektedir. Destekçiler genellikle Kültür Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, TRT, TRT Çocuk gibi kamu kurumlarından oluşmaktadır.
Tabloda filmlerin türleri, dağıtımcı firmaları, süreleri, lokasyon sayıları, salon sayıları, vizyon tarihleri, vizyonda kalma haftaları, fragman izlenme sayıları, toplam izlenme sayıları ve sponsor sayıları yer almaktadır.
Aşağıdaki grafikte sponsoru olan filmler tablosunun detaylı açıklamalarına erişebilirsiniz.
100.000+ izlenen ve sponsoru olan 23 filmden;
- En Çok İzlenen Film: Kesişme – İyi ki Varsın Eren
- En Az İzlenen Film: Anka
- Filmlerin Ortalama Seyirci Sayısı: 500 Bin
- En Çok Sponsoru Olan Film: Kesişme – İyi ki Varsın Eren (Ziraat Bankası, Türk Telekom, Türk Hava Yolları, TRT, Kültür Bakanlığı)
- Sadece Destekçileri Olan Filmler: Aslan Hürkuş Kayıp Elmas, Aslan Hürkuş Görevimiz Gökbey, Tay, Kaptan Pengu ve Arkadaşları 2, Nasreddin Hoca Zaman Yolcusu, Kurak Günler, Malazgirt 1071, Mutlu Oyuncak Dükkanı
- En Uzun Süren Film: Malazgirt 1071 ve Anka (130 dk)
- En Kısa Süren Film: Doru Macera Ormanı (72 dk)
- Filmlerin Ortalama Süresi: 103 dk
- En Çok Vizyonda Kalan: Kesişme – İyi ki Varsın Eren (40 hafta)
- En Az Vizyonda Kalanlar: Lain, Şeflerin Şefi (3 hafta)
- Ortalama Vizyon Süresi: 14 hafta
- En Çok Salon: Aslan Hürkuş Görevimiz Gökbey(551 salon)
- En Az Salon: Kurak Günler (139)
- Ortalama Salon: 245
Filmlerin vizyona giriş tarihleri incelendiğinde, filmler en çok Ocak ayında 4 adet ile vizyona girmiştir. Aralık ayında 3, Ekim ve Kasım aylarında ise 2 film vizyona girmiştir. En çok izlenen filmler, vizyona Mayıs, Temmuz ve Ağustos aylarında girmeyi tercih etmemiştir. Kalan aylarda ise birer adet film vizyona sokulmuştur.
Sponsoru olan 23 yerli filmin dağıtımcı firmalarında CGV Mars Dağıtım 11 adet, CJ ENM Türkiye ise 8 adet ile öne çıkmaktadır. TME Films 2 film, Bir Film ve UIP Türkiye ise birer adet filmin dağıtımcı firması olmuştur.
Sponsoru olan filmlerin türleri incelediğinde; en çok animasyon ve dram filmleri öne çıkmaktadır.
2022 Yılında Gösterime Giren Filmlere Sponsor Olan Markalar
2022 yılında yerli filmlere sponsor olan kurumlardan öne çıkanlar yukarıdaki tabloda gösterilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Türk Havacılık Uzay Sanayi, TRT, TRT Çocuk, TRT Sinema gibi destekçilerle birlikte; Altaş, Atlas Global, Cornelia, Çalık Holding, Dentsu, Dukka, Girne Amerikan Üniversitesi, Gülenayva, Kafa Radyo, Kral Pop, KralFM, La Luce, Prosel Metal, Roketsan, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Uygunabuldum.com, Vakıf Katılım, VeNatura, Ziraat Bankası, Zuhal Müzik firmaları 2022 yılında yerli filmlere sponsor olan kurumlar arasında yer almıştır.
2022 yılında filmlere sponsor olan markaların sayısında çok büyük bir düşüş yaşanmıştır.
Daha fazlasını öğrenmek için bize ulaşın!
İnfografikte kullanılan veriler;
Box Office Türkiye, Beyazperde.com, Sinemalar.com, IMDb ve filmlerin internet siteleri, sosyal medya hesapları ve resmi fragmanları üzerinden derlenmiştir.
İnfografiği PDF olarak indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu infografiği paylaşmak ister misiniz?
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (112)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (475)
- Haftanın Gelişmeleri (433)
- İnfografikler (32)
- Kültür-Sanat (165)
- Özel (71)
- Sosyal Sorumluluk (23)
- Spor (1.780)