Anasponsor Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı olarak 2017 yılında vizyonda olan yerli filmlerin sponsorluk infografiğini hazırladık. İnfografikte; yerli film sayısı, tür istatistikleri, sosyal medya kullanımları, fragman performansları, vizyon tarihleri, gişe verileri ve sponsorlukları hakkında detaylı bilgi yer almaktadır.
İnfografiği pdf olarak indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada paylaşmanızı kolaylaştırmak üzere 12 ayrı görsel olarak infografiğimize aşağıdan erişebilirsiniz.
Yasal Uyarı: Tüm grafik tabloların ve metinlerin kullanım hakkı Anasponsor’a aittir, kaynak gösterilmeden kullanılması yasaktır. İnfografiği ticari veya bireysel olarak kullanmak için lütfen “bilgi@anasponsor.com” adresi üzerinden iletişime geçiniz.
Kitabımızı İncelediniz mi?
Kurucu ortağımız H. Alper Koç‘un sinema filmi, TV-platform filmi, dizi film, belgesel film ve animasyon film projeleri için sponsor bulma kılavuzu olarak nitelendirdiği “Film Sponsorlukları” adlı kitabını satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
2017 Yılı Yerli Film Sponsorlukları İnfografiği
2017 yılında toplamda 192 adet yerli film gösterime girmiştir.
En uzun süre vizyonda kalan film 34 hafta ile Dağ 2 filmi olmuştur.
En çok kopyaya sahip olan film 394 kopya sayısı ile Şahan Gökbakar’ın Recep İvedik 5 olmuştur.
En uzun süren film ise 150 dakika ile yönetmenliğini Yavuz Turgul, baş rolünü Şener Şen’in yaptığı Yol Ayrımı filmi olmuştur.
En çok gişe yapan 100 filmin sosyal medya kullanımları incelendiğinde 71 filmin kendine ait web sitesi, 92 filmin Facebook hesabı, 94 filmin Instagram hesabı, 82 filmin Twitter hesabı ve 72 filmin YouTube kanalı bulunmaktadır.
Film fragmanlarının izlenmeleri kıyaslandığında;
64 milyon fragman izlenmesi ile Recep İvedik 5, Türk sinema tarihinde en çok izlenen fragman olma özelliğini taşımaktadır.
Sosyal medya fenomeni Halil Söyletmez‘in filmi Cumali Ceber’in fragmanı 18 milyon kez izlenmiştir.
Fragman / Gişe Skoru, filme giden kişi sayısı ile fragmanın izlenme oranının kıyaslamasıdır. Fragman / Gişe Skorları incelendiğinde en başarılı filmler Aile Arasında ve Ayla filmleri olmuştur. Fragman / Gişe skoruna göre en başarısız film, OHA Diyorum filmi olmuştur.
Listede yer almayan bir içerik olarak; gişede bekleneni veremeyen Cingöz Recai: Bir Efsanenin Dönüşü filminin fragmanı, en az 500.000 gişe yapan filmlerin fragman izlenme sayılarının arasında 735.733 izlenme ile sonuncu olmuştur.
Grafikte yer almayan ancak veri olarak sunabileceğimiz bir diğer içerik ise ortalama fragman izlenme sayısıdır. Daha doğru bir rakama ulaşmak adına 200.000 ve üstü gişe yapan filmlerin fragmanları, Recep İvedik 5 filmi fragmanı dışarıda bırakıldığında, ortalama 4.6 milyon kez izlenmiştir.
2017 yılında gösterimde olan 192 yerli filmin %30’u Komedi, %21’i Dram, %20’si Korku-Gerilim, %14’ü Aşk ve Romantik-Komedi, %5’i Aksiyon, %3 Animasyon türünde olmuştur. %7’si ise diğer türlerde dağılım göstermektedir.
Türkiye’de vizyonda olan her iki yerli filmden birisi komedi veya dram türündedir.
Ocak ayında vizyona giren filmlerin, diğer aylara göre daha yüksek gişe yaptığı belirlenmiştir.
Mayıs, Haziran ve Temmuz ayında vizyona giren hiç bir film 500.000+ gişeye ulaşamamıştır.
Mayıs ayı 20 adet ile en çok yerli yapımın vizyona girdiği ay olmuştur.
2016 yılında vizyona girip 2017 yılı içerisinde de gösterimde olan 31 adet film bulunmuştur.
500.000 ve üzeri gişe yapan yerli filmlerin sayısı 26 adettir.
En çok gişe hasılatını, Türk sinema tarihinde en çok izlenen sinema filmi olma özelliği taşıyan Recep İvedik 5 filmi gerçekleştirmiştir. Recep İvedik 5 filmi yaklaşık 7.5 milyon kez izlenmiştir. Ayla ve Aile Arasında filmleri ise 5 milyon izlenme barajını aşan filmler olmuştur.
Dağıtımcı firmalar incelendiğinde, Mars Dağıtım 15 adet filmin dağıtımcılığını üstlenmiştir.
Psikolojik sınır olan 1 milyon ve üzeri izleyiciye sahip filmler sırası ile; Recep İvedik 5, Ayla, Aile Arasında, Dağ 2, Çalgı Çengi İkimiz, Yol Arkadaşım, Görümce, Olanlar Oldu, Çakallarla Dans 4, Ekşi Elmalar ve Kolonya Cumhuriyeti olmuştur.
500.000+ izlenen filmlerin türleri incelendiğinde; komedi öğeleri içeren 14, dram öğeleri içeren 8, aşk öğeleri içeren 5, romantik-komedi öğeleri içeren 3, suç öğeleri içeren 2, aile ve savaş öğeleri içeren 1’er film bulunmaktadır.
Grafikte gözükmeyen bir diğer veri ise, 1 milyon TL ve üzeri gişe yapan 51 adet film bulunmaktadr.
10 Milyon TL ve üzeri hasılat yapan filmler, izlenme sayıları ile doğru orantılıdır.
2017 yılında en çok hasılat yapan ilk 5 film sırası ile; Recep İvedik 5, Ayla, Aile Arasında, Dağ 2 ve Çalgı Çengi 2 olmuştur.
11 film arasında 8 adeti komedi türündedir.
Grafikte, filmler gişe sayılarına göre sıralandırılmıştır. Film türleri, ikonlarla belirtilmiştir. İkon açıklamaları tabloda yer almaktadır.
Listede ürün sponsorluklarına yer verilmemiştir.
192 film arasında sponsoru olan 26 adet film bulunmaktadır.
Aşağıdaki grafikteki veriler, tablonun detaylı açıklamalarıdır.
Sponsoru olan 26 filmden en çok izlenen Recep İvedik 5, en az izlenen Kaygı olmuştur. Filmler ortalama 892 bin kez izlenmiştir.
200.000+ kez izlenen 7 film bulunmaktadır.
En çok sponsoru olan olan film 7 adet ile Benzersiz olurken, en az 1 adet sponsoru olan 15 adet film bulunmaktadır.
Sponsoru olan filmlerin ortalama süresi 101 dakikadır. Sponsoru olan ve en uzun süren film Yol Arkadaşım, en kısa süren film Nane ve Limon: Kayıp Zaman Yolcusu olmuştur.
En uzun süre vizyonda kalan sponsoru film 25 hafta ile Recep İvedik 5 olmuştur. Mezeci Çırağı ve Poyraz Karayel: Küresel Sermaye filmleri sadece 3 hafta boyunca vizyonda kalmıştır.
Sponsoru olan filmlerin vizyon kalma ortalaması 9.5 hafta olarak belirlenmiştir.
Filmlerin vizyona giriş tarihleri yıl boyunca eşit olarak dağılım göstermiştir. Nisan, Mayıs, Temmuz, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında 3’er adet, Ocak, Mart, Haziran ve Eylül aylarında 2’şer adet, Şubat ayında bir adet film gösterime girmiştir. Ağustos ayında vizyona giren sponsorlu film bulunmamaktadır.
Sponsoru olan filmlerin dağıtımcı firmalarında da Mars Dağıtım 15 adet film ile öne çıkmaktadır. UIP, Özen Film, Başka Sinema ve FFD şirketleri ikişer adet filmin dağıtımcısı olmuştur. Warner Bros, Kurmaca Film, Bir Film ve Chantier Films birer adet filmin dağıtımcı firması olmuştur.
En çok lokasyonda gösterilen film Recep İvedik 5 olurken, en az lokasyonda gösterilen film Kedi olmuştur. Sponsoru olan filmlerin lokasyon sayılarının ortalaması 175 olmuştur.
Sponsoru olan filmlerin türleri incelediğinde; komedi ve dram filmleri ağırlıklı olarak öne çıkmaktadır.
2017 yılında yerli filmlere sponsor olan kurumlar yukarıdaki tabloda alfabetik olarak gösterilmiştir. Tabloda filmin yayın haklarını alan medya kuruluşlarına yer verilmemiştir. Film sonu jeneriklerinde yer alan ürün, takı, mobilya gibi sponsorluklara ve devlet kuruluşlarına yer verilmemiştir.
Anadolu Efes, Aroma, Atlas Global, Aytemiz, LC Waikiki, PTT, TEB, Torku, Turkcell, Türk Hava Yolları, Vestel ve Ziraat Bankası gibi Türkiye kökenli firmalar, 2017 yılında yerli filmlere sponsor olan kurumlar arasında yer almıştır.
İnfografikte kullanılan veriler;
Box Office Türkiye, Beyazperde.com, Sinemalar.com, IMDb ve filmlerin internet siteleri, sosyal medya hesapları ve resmi fragmanları üzerinden derlenmiştir.
Daha fazlasını öğrenmek için bize ulaşın!
Bu infografiği paylaşmak ister misiniz? 🙂
Anasponsor
Related posts
Ne Dilersen Dile
Kategorilerimiz
- Eğlence-Medya (83)
- Etkinlik (112)
- Fuar-Kongre-Konferans (150)
- Genel (124)
- Haber (475)
- Haftanın Gelişmeleri (433)
- İnfografikler (32)
- Kültür-Sanat (165)
- Özel (71)
- Sosyal Sorumluluk (23)
- Spor (1.780)